Tanpınar'ın Eserlerinde Üsküdar'ın Sosyal Hayatı

Tanpınar, Üsküdar'ı fetih günlerinin neşe ve heyecanı içinde ele alır.

Tanpınar'ın Eserlerinde Üsküdar'ın Sosyal Hayatı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Tanpınar, Üsküdar'ı fetih günlerinin neşe ve heyecanı içinde ele alır. O dönemde tabiatın da bu hadiseye eşlik ettiğini düşünür ve bunu sanatkârane bir tasvirle ortaya koyar. Üsküdar tabii güzelliği, fetih günlerinden beri taşıdığı millî özellikleri ve bize has manevî değerleri yaşatması dolayısıyla İstanbul'un vazgeçilmez parçalarından biridir.

Üsküdar'da yapılan mimarî eserlerini de ele alan Tanpınar, bunların ustası, hayrat sahibi, taşıdığı değerler, zamanla üzerine sinen hava ve diğer sanat eserleriyle arasındaki etkileşim açısından ele alır. Burada yine romancılığının tesiriyle, mimarî eserlerden yola çıkan insanın peşindedir. Mimarî ve musiki âdeta değişen insanı ve ona has değerleri zaman içindeki donmuş haliyle ortaya koymaktadır. Bu sebeple Tanpınar her iki sanata da kullandığı basit malzemeler olan "taş ve ses" gözüyle bakmaz. Bu donmuş malzemeden yola çıkarak insanı yakalamaya çalışır. Çünkü asırlara ve eserlere ruh katan, mânâ kazandıran insandır. Üsküdar'ın sosyal hayatını değerlendirirken fetihten itibaren semte sinen millî ve manevî hava üzerinde durur. Üsküdar'ın sosyal hayatına damgasını vurmuş şahsiyetleri söz konusu eder. Tanpınar'ın dikkatleri ışığında konuşacak olursak şunu söyleyebiliriz: Üsküdar, fetih günlerinden itibaren bizim millî hatıra ve hafızamızdır. Bu sebeple korunması gerekmektedir.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.04 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir