Hüdayî Asitânesi

Celvetî Tarikatı'nın merkezi sayılan Hüdâyi Âsitânesi, bizzat Hüdâyi Hazretleri tarafından yaptırılmıştır

Hüdayî Asitânesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Celvetî Tarikatı'nın merkezi sayılan Hüdâyi Âsitânesi, bizzat Hüdâyi Hazretleri tarafından yaptırılmıştır. Camiin yerini, 1589 yılında Mustafa ve Ahmet isimlerinde iki kardeşe ait ev yeri iken bunların vekil-i şer'îleri Ali Bey namında bir zattan 1017 kuruşa satın alınmış ve aynı yıl inşasına başlatmıştır.

Naîma, Hüdâyi camii ve hankâhının Rüstem Paşa kerimesi Âdile Sultan tarafından yaptırıldığını yazıyorsa da diğer kaynaklardan inşaatın bizzat Hüdâyi'nin kendisi tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Zaten kendisinin "Padişah'ın Ali Paşa zâviyesine şeyhlik teklifini" kabul etmemesi bizzat böyle bir hankâh yaptırmak arzusundan olsa gerektir. Kendisine ait mülknamelerin çokluğu onun büyük bir servete nail olduğunu göstermektedir. Fi'lvâkı inşaatın devamı esnasında müridlerinin yardımı olmuştur.

Zâviye, mescit, imârethâne, türbe, çeşme ve meşrûtalardan meydana gelen külliyenin ilk yapıldığı zamanki şekli hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz. Ancak önce mescit olarak yaptırdığı kısma daha sonra minber ilâvesiyle 1598 yılında camiye çevirdiğini ve hitabet vazifesinin bizzat kendisi tarafından ifa edildiğini biliyoruz.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir