Kırım Savaşı'nda Üsküdar'ın Rolü

Üsküdar'ın bir başka farklılığı da Tanzimat sonrası yaşanılan Avrupai değişimin sosyal hayatta bizzat Avrupalı temsilcileriyle ilk örneklendiği birkaç mekândan biri olmasıdır.

Kırım Savaşı'nda Üsküdar'ın Rolü
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Tarihten bugüne Anadolu ve Türk İslam geleneğinin sakin ve asude bir temsilcisi olma özelliğini taşıyan Üsküdar'ın bir başka farklılığı da Tanzimat sonrası yaşanılan Avrupai değişimin sosyal hayatta bizzat Avrupalı temsilcileriyle ilk örneklendiği birkaç mekândan biri olmasıdır. Bu özelliği ilk Üsküdar kendi içinde bir garip zıtlığı da barındırmaktadır. Osmanlı Devleti ile Rusya arasında cereyan eden Kırım Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin müttefikleri olan Fransa, İngiltere ve bir aralık da Sardunya'nın sayılan yüz elli bin civarındaki askerleri İstanbul'a gelmişlerdi. Bunlardan 1854-1856 arasında Üsküdar'a yerleşen 35-40 bin civarındaki İngiliz askerleri, subay ve eşlerinin Üsküdar'ın homojen yapısı üzerinde olduğu kadar köklü gelenekleri, alışkanlıkları ve zevkleri üzerinde tesirler bırakmış olması muhakkaktır. 1854 Nisanı'ında Himalaya gemisiyle Üsküdar'a gelen binlerce İngiliz'in Anadolu'nun en ucunda İstanbul'a açılan bu sakin ve asude topraklar üzerinde geçici bir süre de olsa yerleşmeleri kalıcı etkilerin başlangıcını teşkil etti.

Kırım Savaşı, hastabakıcılık hizmetlerinin öneminin anlaşılmasına ve gelişmesine de katkıda bulundu. Hemşirelik mesleğinin kurucusu olarak kabul edilen Florence Nightingale (1820-1910) savaş sırasında 42 İngiliz hanımla birlikte İstanbul'a gelerek hastane olarak kullanılan Selimiye Kışlası'nda iki yıl boyunca yaralıları tedavi etti, hastabakıcılık eğitimi verdi.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir