Kuzguncukluların Bostan Zaferi

İmara açılmaması için adeta savaş verdikleri bostan alanının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ''2. Grup Kültür Varlığı'' ilan edilmesi mahalleliyi sevince boğdu.

Kuzguncukluların Bostan Zaferi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Kuzguncuk Mahallesi sakinleri, yıllardır mücadelesini verdikleri Kuzguncuk Bostanı ile ilgili büyük bir zafer kazandı. Kendine has özellikleri ile İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olan Kuzguncuk'ta İlya'nın Bostanı olarak bilinen arsayı 1990, 2000 ve 2010 yıllarında imara açılma isteğini verdikleri mücadele ile püskürten mahalle sakinleri geçen hafta sevindirici bir haber aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idaresinde olan Bostan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek ''2. Grup Kültür Varlığı'' olarak belirlendi.

Ancak Bostan'ın Vakıflar İdaresi'nin elinde bulunması bu tehlikenin bir kara bulut gibi mahallenin üzerinde dolaşmasına sebep oluyor. Kuzguncuklular Bostan'ın Vakıflar'dan alınıp Hazine'ye aktarılmasını istiyor ve ''Ancak bu şekilde bostan gelecek nesillere aktarılır'' diyor.

Tüm planları mahalleli bozdu
Mahallenin tam ortasında adeta yeşil ada halinde duran 16 bin dönümlük Bostan; Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 1990'da özel okul, 2000'de ise Böbrek Hastanesi ve Yanık Merkezi yapılmak üzere kiraya verilmek istendi. Ancak mahalle sakinlerinin günler süren direnişi sonrasında geri adım atıldı. Gelen tepkiler üzerine arsa Akdere Peyzaj isimli bir firmaya kiralanarak yeşil alan olarak kalması sağlandı. 2010'da da yine alanın ihaleye çıkarılacağı yönündeki haber üzerine yine mücadele başlatan Kuzguncuk halkı bundan da başarıyla çıkmıştı. Boğaziçi İmar Kurumu'ndan geçen projeler her seferinde halkın da baskısıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu tarafından iptal edildi. Alınan son kararla da Bostan artık bir kültür varlığı.

Kuzguncuklular bundan sonra da mücadele edecektir
Son kararın sadece Kuzguncuk değil tüm İstanbul halkı için sevindirici olduğunu söyleyen Kuzguncuk Muhtarı Ali Faik Kaptan, arazinin başına her 10 yılda bir iş geldiğini hatırlatarak, ''Önce özel okul, sonra özel hastane yapılmak istendi. İki sene önce de ihaleye verileceği söylendi. Ama bilinçli Kuzguncuk Halkı her seferinde bu girişimlerinin sonuçsuz kalmasını sağladı. Bizler Bostan'ın kendine has özelliklerini yok etmeden, halkın faydasına olacak projelerle değerlendirilmesini istiyoruz. Mesela sosyal bir dinlenme alanı, yazlık bir sinema aynı zamanda küçük ölçekli tarım alanları veya bunlara benzer projeler yaşama geçirilebilir. Bizler belediyemizden bu konuda bir şeyler yapmasını bekliyoruz'' dedi. Ancak öncelikli sorunun farklı olduğunu ifade eden Kaptan, ''İlk olarak da arazi Vakıflar'dan alınarak Hazine'ye aktarabilir. Böylece Bostan mahallelinin mülkü olarak gelecek nesillere aktarılır'' şeklinde konuştu.

Muhtar Kaptan'dan mahalle halkına teşekkür
''Kuzguncuk Bostanı bu mahallede yaşayan insanlarındır, onların hakkıdır'' diyen Kaptan, ''Kuzguncuklular şimdiye kadar nasıl bostanlarına sahip çıktılarsa bundan sonra da sahip çıkacak. Onlar sahip çıktığı sürece kimsede bu bostanı yok edemeyecek. Ben buradan yıllardır bu mücadeleyi veren Kuzguncuklular Derneği'ne ve mahalleliye çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Bostan geleneği sürdürülmeli
Karar tüm mahalle sakinleri oldukça sevindirmiş. Buranın geleceği ile ilgili ise değişik görüşler var. Bostanın bulunduğu caddede restoran işleten aynı zamanda mahalle sakini olan Sibel Kilimci ise bostan geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Kilimci, ''Kuzguncuklular şimdiye kadar mücadele etti bundan sonra da edecektir; bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bostan yok edilmemeli bundan sonra değerlendirilecek  projeler de bostan geleneğini sürdüren çalışmalar olmalıdır. Bu sorunun çözülmesi için öncelikle, arazi Vakıflar İdaresi'nden alınıp Hazine'ye aktarılmalı sonrasında ise Kuzguncuk halkına fayda getirecek bir projeyle değerlendirilmeli'' ifadesini kullandı.

Yeşil alan yok olmamalı
Manav dükkanı işleten ve 55 senedir mahallede ikamet eden Mehmet Şahin ise bostana yapılacak hastane veya benzeri bir yapının esnafın işini canlandıracağını belirterek, ''Evet belki bizim işlerimiz artar ama biz buranın imara açılmasını istemiyoruz. Yapılacak projeler içinde mahalledeki araç kirliliği sebebiyle kesinlikle bir otopark bulundurmalı ve yeşil alanı yok etmeyecek projeler olmalı'' diyerek görüşlerini açıkladı.

Gençler de bostan istiyor
Kuzguncuk'ta doğup büyümüş mahallenin gençlerinden Hakan Şişman da bostan için ''Biz mahallenin gençleri olarak bostanımızın bostan olarak kalmasını ve burada sebze meyve yetiştiriciliğine devam edilmesini istiyoruz. Kimse bostana beton dikmeye kalkmasın buna izin vermedik, vermeyiz'' dedi.

Çocuklar sebze meyve nasıl yetişiyor, bilsin
Mahallede yaklaşık 40 senedir ikamet eden Mine Ökten ve Latife Pınarbaşı ise bostanla ilgili isteklerini şöyle sıraladı; ''Bu bostana ne yapılırsa yapılsın öncelikle dikkat edilmesi gerekilen husus bostanın kendine has özelliklerini korumak ve ekip biçmek için belirli bir alan yaratmaktır. Eğer bunu yapmazsak ileride çocuklarımız sebze meyvelerin nasıl yetiştirildiğini dahi bilmeyecek. Bu önemli husus göz önünde bulundurularak bostana insanların gelip yürüyüş ve spor yapabileceği ve aynı zamanda gelip ailesiyle oturabileceği bir çay bahçesi de yapılabilir. Mahallemizde park eden araçlar ciddi bir rahatsızlık veriyorlar bunun içinde yapılacak proje ne olursa olsun altına bir otopark yapılsın'' dedi.

Bostan, herkesin yararlanacağı bir alan olsun
Kahvehanede sohbet ettiğimiz 50 yıllık Kuzguncuklu Necati Şahinoğlu, üstünün yeşil alan altının ise otopark yapılmasını istiyor. Şahinoğlu, ''Ben bu bostanın neredeyse tüm geçmişine tanık oldum. Burayı kendi çıkarları için kullanmak isteyen çok oldu ama biz çok mücadele ettik. Ben şahsen bostanın altına bir otopark yapılmasını istiyorum çünkü sokaklara park eden araçlardan rahatsızız. Üstüne de mahallelinin faydalanabileceği bir sosyal alan yapılabilir'' dedi. Diğer mahalle sakinleri de halkın faydalanabileceği alan olmasını istedi.


Ünal Önal - Kent Yaşam


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir