Validebağ'ın Kalbine Hançer

Üsküdar Validebağ Korusu'nun bir bölümünün doğal sit alanından çıkarılarak, mevzi imar planına alınması kabul edildi.

Validebağ'ın Kalbine Hançer
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

'Validebağ'a hançer saplayacaklar'


Üsküdar'ın kalan ender yeşil alanlarından biri olan Valideağ Korusu'nun mülkiyeti Üsküdar Belediyesi'nde bulunan kısmında plan değişikliği ile ilgili İmar Komisyonu raporu; Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü ve CHP'li Meclis Üyelerinin red oyuna karşın AKP'li üyelerin oyu ile kabul edildi. CHP'li üyeler bu durumu 'Validebağ Korusu'nun kalbine hançer saplamak' olarak nitelendirdiler.


Planlama Müdürlüğü karşı çıktı


Yüzde 86.54'ü hazine ve yüzde 5.57'si kamu mülkiyetinde olan Validebağ Korusu'nun yüzde 7.89'una sahip olan Üsküdar Belediyesi'nin kendisine ait arazi ile ilgili plan değişikliği talebi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı oturumunda görüşüldü. Üsküdar Belediyesi'nin söz konusu alanla ilgili olarak "1/5000 ölçekli Validebağ Korusu 1. derece doğal sit alanı ve çevresi koruma amaçlı nazım imar planı sınırları dışına çıkarılması ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları hükümlerinin geçerli olması' talebiyle ilgili Planlama Müdürlüğü ilgili zehir zemberek bir rapor yayınladı.


Bitişik plan yapıldı


Validebağ Korusu'nun İstanbul'un özellikle de Anadolu Yakası'nın tarihi ve doğal değerlerinden biri olma özelliği taşıyan ender yerlerden biri olduğunu belirten Planlama Müdürlüğü, "Bu nedenle bölgenin korunması ve koruma kullanma dengesi içinde toplum yararına sunulması ayrı bir önem taşımaktadır. 1/5000 ölçekli Validebağ Korusu 1. derece doğal sit alanı ve çevresi koruma amaçlı nazım imar planı sınırları dışına çıkarılması talep edilen alanlar plan bölgesine bitişik ve park olarak kullanılan ve koruma planı ile bütünlük sağlayan alanlardır. Koruma Kurulu'nun da katılımının sağlandığı planlama çalışmaları sırasında bu bütünleşmeye olumlu bakılmış olup, plan dışına çıarılması müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir" raporunu sundu.


Ancak imar komisyonu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kurulunun onayı alanması şartıyla talebi onayladı. Söz konusu imar komisyonu raporu CHP'li üyelerin red oyuna karşılık, AKP'li üyelerin oyu ile kabul edildi.

STFA'nın arazisiyle ilişkisi var mı?

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız CHP Üsküdar ve İBB Meclis Üyesi Rüstem Olga, talebin ardında başka planların yattığı konusunda kuşkuları olduğunu belirterek, "Üsküdar'da o kadar az yeşil alan kaldı ki, bunların en önemlisi de Validebağ. Validebağ'ın hemen bitişiğinde STFA'ya ait bir arazi var. Orada da plan değişikliğine gidilip kat yükseltilmeye çalışılıyor. Bu da bizim itirazlarımıza rağmen oy çokluğu ile geçti. Şimdi böyle bir plan değişikliği ileriye yönelik bazı kuşkuları uyandırıyor. Kaldı ki böyle bir kuşku olmasa bile yeşil alanların korunması gerekirken; bunların planlar üzerinde yapılacak bir takım oynamalarla ufak ufak yok edilmesine hem Üsküdar Belediye Meclis Üyesi hem de İBB Çevre, Sağlık ve Eğitim Komisyonu'nun bir üyesi olarak şiddetle karşı çıkmam gerekirdi. Bu yüzden red oyu verdim" ifadesini kullandı. Olga karara askıya çıktığı zaman da itiraz edeceklerini ve gerekirse mahkemeye götüreceklerini belirterek, "Bu işin mücadelesini sonuna kadar vereceğiz" dedi.

Üstgeçit için plan mı değiştirilir?

CHP Sarıyer ve İBB Meclis Üyesi Engin Erkin ise konuyla ilgili şunları söyledi, "Komisyon raporunda  Planlama Müdürlüğü'nün çok şiddetli karşı çıkışı var. Üsküdar Belediyesi bir yere kadar sit alanı planları kalsın diğer kısmında mevzi imar planları hükümleri muteber olsun diyor. Onun ne olduğunu bilmiyoruz. Ama iyi bir şey değil ki, 'planın bütünlüğü bozulur, Validebağ mahfolur' diye Planlama Müdürlüğü fedyad ediyor. Dolayısıyla bu konuda uygur görüş vermenin doğru olmadığı anlaşılıyor. Bu yüzden karşı oy verdik. Bir üstgeçit yapılacakmış, bunun için plan değişikliği isteniyor deniyor. İyi de bir üst geçit için değişikliğe gerek yok. Başka bir şeye hazırlık yapıyorlar, bunun kokuları geliyor."

Hangisi yalan söylüyor?

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Kadıköy ve İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise Validebağ Korusu'nun doğal sit alanı olduğunu belirterek, "Müdürlük 1/1000'lik plan yapılmadan uygulama yapılamayacağını bunun 5216 sayılı belediye kanununa aykırı olduğunu açık ve net olarak yazmış. Ya müdürlük yalan söylüyor yada imar komisyonu kanunsuzluk yapıyor. Hangisi doğru, tabiki müdürlüğün. Çünkü kanunlara dayanarak görüy veriyor. İmar komisyonu da inisiyatif kullanıyor ama kamu yararına değil. Çünkü yeşil alanları imara açıyor" diyerek ret oyu vereceğini söyledi.


Kaynak: EMEK KARAKAŞ / KENT YAŞAM


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir