Başkan Kara, hanedan nikahı kıydı

5. Murad'ın torununun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu ile Hanife Candan Günen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın kıydığı nikahla dünya evine girdi.

Başkan Kara, hanedan nikahı kıydı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Başkan Kara, Üsküdarlı hanedanın nikahını kıydı

Osmanlı İmparatorluğu'nun 33. Padişahı 5. Murad'ın torununun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu (72), Çırağan Sarayı'nda Hanife Candan Günen ile evlendi.

5. Murad'ın torunu Şehzade Ali Vasıb Efendi ile Sultan 5. Mehmed Reşad'ın torunu Mukbile Sultan'ın oğlu Osman Selaheddin Osmanoğlu ile yaklaşık bir yıldır nişanlı olduğu emekli felsefe öğretmeni Hanife Candan Günen, aile arasında düzenlenen sade bir törenle dünyaevine girdi.

Nikah, Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun dedesi Sultan 5. Murad'ın 28 sene ikamet ettiği, babası Ali Vasıb Efendi'nin 1903 yılında doğduğu Çırağan Sarayı'nda kıyıldı.

Nikahın kıyıldığı sarayın Enderun Balo Salonu'na gelin ve damat el ele girdi.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın kıydığı nikahın şahitliğini şehzade Ömer Abdülmecid Osmanoğlu, gelinin dayısı Mehmet Şari Zeren, eski Erzurum milletvekili Rasim Cinisli, Osmanoğlu ailesinden Mahmut Edhem Dömeke yaptı.

Mustafa Kara, nikah öncesinde yaptığı konuşmada, Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun Üsküdar'da oturduğunu hatırlatarak, bu onuru almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kara, davetlililere ''Sizleri bu akşam çok şanslı buluyorum. Gelenek itibarıyla her kıydığımız nikahta önce bir heyecana bakarız. Heyecan yoksa, maalesef 3 nikahı erteledik. Ama sizler çok şanslısınız ki, nikahı kıymak için yeterli bir heyecan var. Şahitler de bunu tespit ettiler'' diye seslendi.

Belediye Başkanı Kara, nikahı kıyarken gelin Hanife Candan Günen'in ''evet'' demesinin ardından damat Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu'na ''Siz de kimsenin baskısı ve tesiri altında kalmaksızın, aşk ve sevgi baskısı hariç, hür iradenizle evlenmeyi kabul ettiniz mi?'' şeklinde sorarak, espri yaptı.

Rasim Cinisli'nin 1974 yılında Osmanlı ailesinin Türkiye'nin girişi ve çıkışıyla ilgili kanuna büyük emek verdiğini hatırlatan Kara, nikah cüzdanını vermesi için Rasim Cinisli'ye uzattı.

Cinisli de nikah cüzdanını Osmanlı hanedanı geleneğine uygun olarak damat Osman Selaheddin Osmanoğlu'na verdi.

Sarayda kıyılan 8. nikah
Osmanlı Hanedanı'nın hayattaki 24 şehzadesinden biri olan Osman Selaheddin Osmanoğlu, nikahın ardından yaptığı konuşmada, davetlilere katılımlardan dolayı teşekkür etti.

Sarayla olan irtibatını izah etmek istediğini belirten Osmanoğlu, beşinci kuşaktan dedesi Sultan Abdülmecit'in 1857 yılında inşaa ettirdiği Çırağan Sarayı'nda dördüncü kuşak dedesi Sultan 5. Murad'ın 28 yıl zorunlu olarak ikamet ettiğini anlattı.

Sultan 5. Murad'ın Resan Hanım'la Çırağan Sarayı'nda evlendiğini, üçüncü kuşak dedesi Mehmet Selahaddin Efendi'nin de bu sarayda 5 kere nikahının kıyıldığını, onun iki oğlu ve dört kızının da burada doğduğunu belirten Osmanoğlu, ''Biri benim büyükbabam Ahmet Nihad Efendi'ydi. Büyükbabam Ahmet Nihad Efendi, büyük annem Safiru Başhanımefendi ile burada evlendi ve babam burada doğdu. Kısacası, izdivacımız, bizim nesilden burada kıyılan 8. nikah olacak. 7 yakın akrabam burada doğdular. Onun için burada evlenmeyi çok istedim. Çok mutluyum'' diye konuştu.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı da nikahın sonunda yaptığı konuşmada, Osmanlı hanedan soyuna ve tarihine ilişkin davetlilere bilgi verdi.

Osmanlı hanedanı nikahta buluştu
Nikah törenine, Mısır'ın İskenderiye şehrinde doğduktan sonra uzun yıllar İngiltere'de yaşayan Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun, ilk eşi İngiliz vatandaşı Athena Joy Christoforides'tan olan kızı Ayşe Gülnev Osmanoğlu ve oğlu şehzade Orhan Murad Osmanoğlu da katıldı.

Törende, şehzadeler Harun Osmanoğlu, Ömer Abdülmecid Osmanoğlu, Orhan Osmanoğlu ve eşi Esra Osmanoğlu, Mahmud Osmanoğlu, Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Yavuz Selim Osmanoğlu ile sultanlar Nilüfer Osmanoğlu ile 5. Murad'ın kızı Hatice Sultan'ın torunu olan ve Paris'te yaşayan gazeteci-yazar Kenize Murad, Ethem Dömeke ve eşi Filiz Dömeke, Cengiz Baransel ve eşi Şenay Baransel, Enver Paşa'nın kızı Arzu Enver Eroğan ve eşi Ömer Eroğan, Hanzade Özbaş, Mesude Evliyazade, Neslişah Ekmekçi ve eşi Emre Ekmekçi, Telgüzar İris ve eşi Resan İris, Serra Deveci ve eşi Emirhan Deveci ile Afganistan'ın devrik kralı Amanullah Han'ın Türkiye'de yaşayan en küçük kızı Prenses Naciye de yer aldı.

Törene, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, modacı Atıl Kutoğlu ve ''5. Murad'' adlı baleyi hayata geçiren müzikolog Emre Aracı da katıldı.


cafesiyaset.com


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir