Necip Fazıl'a Saygısızlık!

Üsküdar Belediyesi'nden büyük şair Necip Fazıl'ın şanına yakışmayan bir icraat.

Necip Fazıl'a Saygısızlık!
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Üsküdar Belediyesi'nden büyük şair Necip Fazıl'ın şanına yakışmayan bir icraat. Üsküdar Yavuztürk Mahallesi sütcü yolunda (pazar kurulan) sokağın arasında küçük bir ara sokağa koskoca ''Sultanüşşuara'' nın ismini verilirken hiç düşünülmedi mi?

Üsküdar Belediyesi Meclisi İsimleri sokak isimlerini verirken nelere dikkat ediyor. Gözü kapalımı, rastgelemi bu isimleri veriyor. İsimler verilen yerlerle örtüşmeli değimli? Biz o sokakta yaşayanları küçültmüş olmuyoruz bu haberle. Amacımız O koca şairin hatırasının, şanının küçücük sokaklarda değil büyük caddelerde yaşamasıdır. İsmine layık ,unvanına yakışır olmasını istiyoruz. Lütfen yetkililer gelsinler ve görsünler sonra bir kere daha yaptıklarının yanlış olduğunu anlasınlar ve bu hatadan dönsünler. Üstat Necip Fazılı ın ismini daha büyük eserlere versinler. O zaman yetişen genç nesil geçmişiyle yüzleşmiş, tanışmış ve kendisine örnek almış olur.

Üsküdar Belediyesi'nden büyük şair Necip Fazıl'ın şanına yakışmayan bir icraat. Üsküdar Yavuztürk Mahallesi sütcü yolunda (pazar kurulan) sokağın arasında küçük bir ara sokağa koskoca ''Sultanüşşuara'' nın ismini verilirken hiç düşünülmedi mi?

O kadar büyük, uzun, geniş sokaklar ve caddeler varken bu kısacık, dar, bakımsız, izbe, karanlık bir sokağa bu ismi layık görenler lütfen hatalarından bir an önce vazgeçsinler.

Necip Fazıl kimdir?
Necip Fazıl, hemen hemen tüm şiir otoriteleri tarafından Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli şair, yazar ve mütefekkirlerinden biri olarak kabul edilmekte.

Necip Fazıl KısakürekPeki, Necip Fazıl Kısakürek niçin bu kadar sevildi, ismi yüceltildi? Necip Fazıl Kısakürek'i döneminin ve günümüz şairlerinden farklı kılan özelliği ne?

Bu sadece şairlikle, yazarlıkla açıklanabilecek bir olgu değil. Kuvvetli bir şiir ve fikir örgüsünün yanında aşka şeylere de bakmak lazım. Bir kere Necip Fazıl her şeyden önce içinden çıktığı, yetiştiği milletine sevdalı; daha geniş bir ifadeyle de ümmetine damardan bağlı bir hakikat sevdalısıdır... Onu farklı kılan, yılmaz bir hakikat sevdalısı olmasıdır. Dava adamlığıdır, mefkûresidir, mücadele azmidir... Eserlerinin içeriğinden ötürü defalarca tevkif edilir, hapis yatar. Mahpus damlarında çile çeker...

Kökü maziye uzanan güçlü şair
Necip Fazıl Kısakürek'in şiirinde hüdainabit, güçlü bir yön; üstün bir şairlik kumaşı vardır. Şair, şiirini üstün bir algılama sorunu ve mutlak gerçeği, yani Allah'ı arama yolunda sonsuz bir uğraş olarak görmüştür. O, kökü mazide olan güçlü bir dil yapısına sahiptir.

Çile sahibi şair, içtimai konuları referans olan mistisizm temayüllü şiirlerinde arayış içerisinde bocalayan günümüz insanın bunalımlarını konu edinmiş; Türk şiir iklimine gizem rüzgarı taşımıştır. Pek çok şiiri, sevenlerinin hafızalarında olan Kısakürek, Kaldırımlar serlevhalı şiirinde sanatının zirvesindedir. Gençlik yıllarında Fransa'da eğitim için bulunduğu dönemde kaleme aldığı bu şiirinde kaldırımları şekle, surete büründürmüştür.

Modern Türk Şiirinin öncü ismi Necip Fazıl'ın bugün ölümünün 26. yıl dönümü. Metafizik gerilimi Modern Türk Şiirinin gündemine sokan Necip Fazıl, Cumhuriyet sonrası tarihi ve şiiri üzerinin anlaşılması üzerine net veriler sağlayan en önemli şairlerden biri...


Mehmet Yaylı - Yavuz Haber



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir