'Selahi Dede' Üsküdar'da anıldı

Mevlevi müziğinin temsilcisi ve Osmanlı Zakirbaşısı Selahi Dede namlı Selahattin Demirtaş, Üsküdar'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

'Selahi Dede' Üsküdar'da anıldı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk, Selahattin Demirtaş'ın tasavvuf kültürünün büyük isimlerinden biri olduğunu söyledi.

Demirtaş'ın, son yüzyılın tasavvuf kültürünü yeni yüzyıla, özellikle Cumhuriyet dönemine taşıma konusunda büyük gayretler sarf ettiğini belirten Öztürk, zakirbaşılığın, Osmanlı'da müzik otoritesi olarak kabul edilmenin ön şartı olduğunu anlattı. Öztürk, Demirtaş'ın, Cumhuriyet'e geçiş ile birlikte zakirbaşılığın devamını sağlayan önemli isimlerden biri olduğunu kaydederek, hayatında pek çok farklı alanlara yer açmış olmasına rağmen musikiye hiç ara vermediğini, ut ile meşhur olduğunu ve tekke musikisinden kadim fasıllara kadar birçok musiki sahasında önemli meşkler gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Demirtaş'ın, 50 yaşından sonra 30'un üzerinde eser bestelediğini ve birbirinden değişik makamlardaki eserleri ile birlikte birçok eski bestenin de kaynak kişisi olduğunu kaydeden Öztürk, Demirtaş'ın zakirbaşılık vasıflarını ve kurallarını çok iyi bildiğini belirterek, ''1997 yılında vefat eden Selahi Dede, tasavvuf müziğine iz bırakmış değerli şahsiyetlerden biridir. Selahi Dede'nin Türk tasavvuf musikisi konusundaki nadir makamlarda bulunan kadim tarzdaki besteleri bugün musikinin en önemli eserleri arasındadır'' dedi. Etkinlikte, Türk musikisi solistlerinden Veysel Dalseldi ve Selahattin Demirtaş'ın öğrencileri Aygün Güner ile Emre Ömür de Demirtaş'ın zakirbaşılığı, Mevleviliği ve sanatçı kişiliği üzerine konuştu. Musiki sanatçısı Suat Güney de Selahi Dede'nin eserlerinden oluşan görsel destekli bir konser sundu.

Zakirbaşılık
Zakirbaşılık, özellikle İstanbul'daki Osmanlı tasavvuf kültürünün önemli bir kültürel ve manevi unsurudur. Musikinin mektepleri sayılabilecek tekkelerde icra edilen müzik, bu kişiler tarafından yönetilir ve icra edilirdi. Osmanlı'nın müzik otoritesi olarak kabul edilebilecek zakirbaşılığın, Cumhuriyet'e geçiş ile birlikte devamını sağlayan önemli ismi de zakirbaşı-bestekar ''Selahi Dede'' namı ile şöhret bulmuş Selahattin Demirtaş'tır.


Haberler.com



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir