Şakirin Camisi ibadete açıldı

Üsküdar Şakirin Camisi ibadete açıldı. Tasarımcısı Fadıllıoğlu, "Sinan'ın camilerini seviyorum. Oralarda çok vakit geçirdim" dedi.

Şakirin Camisi ibadete açıldı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Semiha Şakir vakfı tarafından Üsküdar Karacaahmet mezarlığının girişinde 10 bin m2'lik bir alana inşa edilen Şakirin Camii, Emine Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla hizmete açıldı. Şakirin Camii'nin açılış töreninde konuşan Emine Erdoğan, tarihin bilinen ilk kadın cami tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu'na özellikle teşekkür etti. Caminin her köşesinin muhteşem bir şekilde işlendiğini, her bir noktasına, her bir zerresine, el emeği göz nuru döküldüğünü belirten Erdoğan, “Şatafata kaçılmamış, abartılmamış. İslam estetiğinden Selçuklu sanatına, Osmanlı kültüründen Cumhuriyet ve çağdaş sanatlara kadar her motif, her dekor ince bir zeka ile nakşedilmiş. Görenleri hayran bırakan bu esere emeği geçen herkesi gerçekten kutluyorum” dedi.

KADINLARIN İSMİ CAMİLERİMİZDE

İslam dininde, İslam medeniyetinde kadın ile cami arasına asla mesafe konulmadığını, Selçuklu ve Osmanlı mimari eserlerinin bir kısmının özellikle de camilerin kadınlar tarafından yaptırıldığını ifade eden Emine Erdoğan, “İnanıyorum ki, Şakirin Camisi de başta merhume Semiha Şakir hanımefendi olmak üzere katkı sağlayan tüm hanımefendilerin isminin zaman tükeninceye dek dünya üzerinde kaim kılacaktır” dedi. Mardin'de yaşanan olaylara da değinen Erdoğan, “Barış dininin, barış dininin mensuplarının herhangi bir canlıya, hatta kendi öz kardeşlerine bu vahşeti, bu şiddeti reva görmüş olmasını akılla mantıkla izah edemiyorum. Ben bir yerde yanlış yapıldığına inanıyorum” diye konuştu.

KİŞİLİĞİ OLAN BİR MESCİD

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da Kuran-ı Kerim'de, Allah'ın mescitlerini, ancak ve ancak Allah'a ve ahret gününe inanan, ibadetlerini yerini getiren ve Allah'tan başkasından korkmayan güzel insanların imar edeceğinin söylendiğini Şakir ailesinin yaptığı gibi kimliği, kişiliği olan mescitleri kast ettiklerini belirtti. Şakir ailesi adına konuşan Vakıf Başkanı Dina Şakir de “Bugüne kadar pek çok hayır kurumunu yaptıran Semiha Şakir Vakfı'nın emel ve hayalleri, bu eserde yer almıştır” dedi.

Cami tasarımına kadın eli değdi

  • Şakir ailesinin yaptırdığı caminin açılışı için iş, siyaset, sanatçı birçok ünlü isme davetiye gönderildi.

  • Camiyi Semahi Şakir'in İngiltere'de yaşayan Ghassan, Gazi ve Ghade Şakir yaptırdı. Ghade Şakir ve kızı Dina Topbaş açılış için uçakla dünyanın dört bir yanından davet ettiği ünlü isimleri İstanbul'da ağırladı.

  • Caminin mimarisini sosyetenin yakından tanıdığı mimar Zeynep Fadıllıoğlu yaptı. Böylece ilk kez bir cami tasarımına kadın eli değmiş oldu. Fadıllıoğlu'na şimdiden altı ülkeden teklif geldi.

  • Klasik camilerden oldukça farklı tasarlanan eserin mihrabı yuvarlak ve şık. Krem renkli minber ise oldukça dikkat çekici.

  • Caminin yapımı dört yıl sürdü. Şakirin Camii 500 kişilik kapasiteye sahip. 3 bin metrekare zemine kurulan caminin toplam alan büyüklüğü 10.000 metrekare.

  • Ana kubbe ortası Fatır Sûresi, etrafı ise Mülk Sûresi ile çevrili. Uygulama hattat Hüseyin Kutlu ve nakkaş Semih İrteş'e ait.

  • Beş yıldızlı otellerinkini andıran abdesthane ve tuvaletlerin temizliği, özel bir şirkete verildi. Bu sayede cami sürekli temiz tutulacak.

    Kaynak: Yenisafak


  • Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

    Yaşam

    En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir