Av. Şerife PAMUK

Mardin'e Yolculuk

[email protected]
Türkiye'nin güneydoğusuna hiç gittiniz mi? Geniş ovalar ve yalçın kayalıklar...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

MARDİN'E YOLCULUK

Türkiye'nin güneydoğusuna hiç gittiniz mi? Geniş ovalar ve yalçın kayalıklar... Mardin de tam böyle bir yerdir işte.

İstanbul'un gürültüsü ve kalabalığından sonra her yer ne kadar da sessiz gelir önce. Sanki yüzyıllar önce terkedilmiş gibi... Dar ve taştan bir sokak, Eski Mardin Çarşısıymış. Önce beş dakikada gezip bitirdiğinizi sanırsınız. Tekrar geriye döndüğünüzde ise o çarşı bir anda yüzyıllar öncesi tarih olarak karşınıza çıkıverir.

İki taş arasında dövülen dibek kahvesinin kokusu her yere yayılır. Belki de ilk kez gördüğünüz bir şeydir dibek. Bu ne kahvesi diye sorduğunuzda biraz çekinerek söylerler, abla ayıptır söylemesi Süryani kahvesidir diye. Kahveden bahsetmişken, bakır, kapaklı fincan takımlarından bir tane almadan gitmek olmaz tabi.. Bu fincanlar kömürde kahve pişirmek için idealdir.  İstanbul'da her yerde de göremezsiniz. Bilhassa Eminönü'nde közde kahve mekânlarında mevcuttur.

Biraz daha ileriye gittiğinizde ise sabuncuları görürsünüz. Evet, burada adım başı her dükkânda rengârenk sabunlar vardır. Sarı, yeşil, gri... Hemen faylarını saymaya başlarlar. Abla bu saç dökülmesine karşı kullanılır, şu ince telli saçları güçlendirir, buradaki ise selülitlere iyi gelir. Hemen birkaç tane alırsınız, hiç yoktan meraktan.

Gelmişken gümüşçüleri gezmeden olmaz tabi. Bunlar İstanbul'daki gümüşten biraz farklı tabi. El yordamı var takılar özgün, yani kendine has. Bir de bakırcılar var, hani çocukken nenelerimizin köylerde kullandığı cinsten. Siniler var. Köylerde eskiden üzerinde yemekler taşınır, yenirdi. Köy düğünlerinin vazgeçilmeziydi. Mardin'de hala vazgeçilmez bunlar. Tam bir tarih yani.

Mardin demişken badem şekeri demeden de olmaz hani. Onlar da rengarenk, tadına doyum olmaz. Ben en çok tarçınlısını beğendim. Burada en çok badem şekeri tüketilirmiş.

Eski dokuma kilimler, şallar, kendinizi Şam'da, Halep'te sanırsınız. Tarih kitaplarından çıkıp gelmiştir sanki Eski Şam.

Türkiye'nin Güneydoğu sınırı, Mardin. Bir tarihtir. Nitekim Haziran'da Dolmabahçe Sarayında resim ve fotoğraf sergisi var. Mardin meraklılarını bekliyor.


Av. Şerife Pamuk

İstanbul 2012

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.01 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir