Savaş ŞENEL

''Hain'' Reklamcılar ve Paralı ''Seçkinler''

[email protected]
Bir belediye otobüsünün arkasında ''Bu otobüs emniyetlidir.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Bir belediye otobüsünün arkasında ''Bu otobüs emniyetlidir. Çünkü yolcularıyla birlikte sigortalanmıştır!'' anlamında bir reklam görmüştüm. Gençlerin tabiriyle gülmekten ''koptum!'' ''Nasıl yani? Sigortalanmış otobüs, Anadolu tabiriyle ''efsunlu'' mu oluyor? Yani kazadan, beladan muaf mı bulunuyor? Sigorta şirketlerinin semavî bir anlaşmaları mı var?'' diye kendime sordum!

Bu aralar, etrafta hayvan haklarını vurgulamak amacıyla tasarlanmış olan afişler görüyorum. Bu afişlerde ''Var olmak bir haktır!'' ifadesiyle hayvanların da bu dünyada bir yerleri olduğu vurgulanmakta. Bunun iyi niyetli bir kampanya olduğu açık. Fakat şunu sormak lazım: Var olmak bir haksa, bu hakkı kimden talep edeceğiz? Buyurun cevap verin! Var olmak bir hak değildir, Allah?ın yaratılmışlara bahşettiği bir lütuftur. ''Allah?ın hayvanlara da bahşettiği bir lütfu onlara çok görmeyelim'' derseniz, sizi anlarım. Ama söz gelimi, ben var olmadan önce, bir hak talep ettim de mi var oldum? Nasıl talep edeyim, o zaman yoktum ki! E Allah geç vakitte versin, ölürken de Ölüm Meleğine: ''Size saygım büyük, ama yaşama hakkımı benden alamazsınız!'' diyecek hâlim de yok! Değil mi ama?

Gazetelerden birisinde bir mücevher şirketinin ''Kocanız Sizi Aldatıyor Olabilir!'' ifadesinin yer aldığı bir reklamını gördüm. İfadenin ''olabilir'' kısmı küçük yazılmıştı. Reklam, taklit markalar konusuna dikkat çekiyordu. Yani başlıkta ''Kocanız Sizi Aldatıyor Olabilir!'' gibi çirkin bir ifade yerine, ''Kocanız Sizi Kandırıyor Olabilir!'' gibi ''daha az çirkin'' bir ifade kullanılabilirdi. Eşine sahte mücevher götüren birisi, bunu bile bile yapıyorsa, onu ''kandırmış'' olur, ''aldatmış'' olmaz. Bilmeden yapıyorsa, kendisi de kanmış oluyor! ''Kandırmak'' kelimesi de okurun zihninde aynı şekilde ve kuvvetli bir merak duygusu uyandırabilirdi. Anlayacağınız metin yazarı zorlamış da zorlamış!

En ''alerjik'' reklam gruplarından birisi de, parası çok olanları ''seçkin'' göstermeye çalışanlardır. Sattığınız ürün ve hizmetleri satın almak isteyenlerin veya satın almış olanların kendilerini bir şekilde seçkin hissetmelerini sağlama hakkınız vardır. Ama reklamın tepesine bir limuzin koyup da, ''seçkin'' olma ölçütünü nakit olarak gösterirseniz, gençler yanlış anlarlar; ''seçkin'' olmak için okumak, düşünmek, zarif olmak, kültürlü olmak vs yerine, paralı olmayı tercih ederler. Bir önceki cümlenin sonunda yer alan vasıflara sahip olmadıkları için de, para kazanma konusunda yanlış yollara sapabilirler. Bu dert değil! Nasılsa, ''seçkin'' ürünleri veya hizmetleri alınca bir saatte ''seçkinler'' grubuna dâhil olmayacaklar mı?

Aynı şeyi bir başörtüsü reklamında da görmüştüm. Bir bayan uçaktan iniyor, sonra da limuzine biniyordu. ''Seçkin'' bir bayandı ve bu sebeple reklamı yapan şirketin ürettiği başörtüsünü kullanmaktaydı. Ama öyle birisini seçmişlerdi ki, endamı, yürüyüşü ile ''ben atadan, aileden bile zengin değilim; zaten kendim de zengin değilim. İşin doğrusu kocam sonradan zengin oldu!'' diyen bir bayandı. Bir insanın sonradan zengin olmuş bir kocaya sahip bulunması suç mudur? Elbette suç değildir! Ben de yarın, yani sonradan zengin olsam, ailece seviniriz! Ama sen uçaktan limuzine geçerken çarşıda yürür gibi yürüyen birisini ''seçkin'' rolünde oynatırsan, ben de sana takılırım!

Zaten parayla yeni tanışıyoruz; henüz tam anlamıyla onun yol arkadaşı da olmuş da değiliz. En zenginimizi paraya sorsalar, para: ''Yok ya yeni tanıştık birader; uzun bi geçmişimiz yok'' diyecek! Yani parayla olan geçmişimiz, övünülecek uzunlukta değil! E o zaman geriye parayı harcama şeklimiz kalıyor. Yani, bu memleketin seçkinleri, paralarıyla ailelerine ve bu memlekete karşı görevlerini yerine getirenlerdir; iyilik konusunda organize çalışanlardır. Bunu derim, başka şey demem!


Savaş ŞENEL

İngilizce Eğitim Danışmanı

&

İletişim Danışmanı



Duyuru: ''Yeniden Genç Olsaydım, Neleri Farklı Yapardım?'' veya ''Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak'' adlı seminerlerimle ilgili olarak beni davet etmek istediğiniz takdirde, talebinizi aşağıda verilmiş olan her iki email adresine birden göndermenizi tavsiye ediyorum.

[email protected] ve [email protected]


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir