2. Üsküdar Şiir Festivali başladı

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl ''İyi ki Şiir Var!'' temasıyla düzenlenen ''II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali'' başladı.

2. Üsküdar Şiir Festivali başladı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bilhassa uluslararası konuklara hitap etmek istediğini belirterek, ''Söz kadim geleneğimizin en önemli unsurudur. Orta Asya'dan Balkanlar'ın en ucuna kadar kurduğumuz medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir de. Elde topuz şiir söyleyen ozanlardan, gittiği her yerde derdini şiirle anlatan gezici dervişlere düşmanına dahi mektubu şiirsel bir formla yazan padişahlardan, Kurtuluş Savaşı'ndan cami minberlerden vaaz eden hocalarımıza kadar bizim medeniyetimiz bir şiir medeniyetidir.'' dedi.

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl ''İyi ki Şiir Var!'' temasıyla düzenlenen ''II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali'' başladı.

Başkan Türkmen, Yunus Emre'nin ''Söz ola kese savaşı'' dizesine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Bütünüyle insanlığın bir emniyet ve barış yurdunda yaşaması demek, dün olduğu gibi bugün de en çok şairlerin işidir. Daha çok şiir okunan, şiir yazılan ve konuşulan bir dünyanın daha güzel bir dünya olacağına dair hiç şüphemiz yoktur. Geçen yıl bu sahnede, yaşadığı Amerika'da, ülkesi Suriye'nin sesi olmayı başarmış Emel Kassir'i dinledik ve onun şiiri bize umutlu olma konusunda büyük bir cesaret vermişti. Şiir bu işe, güzelliklere, barışa ve güvenliğe de yarar malum. Sizi hangi tarafı tutmanız gerektiğine ikna eder iyi şiir.''

Belediye olarak festivali hayata geçirmekten kıvanç duyduğunu dile getiren Türkmen, programda yer alan şairlere ve ilgi gösteren dinleyicilere teşekkür etti.

''GERÇEK ÖZGÜRLÜK ŞİİRDE''

Festival Başkanı Arif Ay da, yaptığı açıklamada, şiir festivallerinin, şiirin toplumdan uzaklaştığı süreçlerde yeniden şiirle buluşturması umudunu taşıdığı yorumunu yaparak, şunları anlattı:

''Etkinliğin içeriği ve nelerin yapıldığı önemli. Şairlerin sırayla şiirlerini okuyup, program bitiyor bazı programlarda, bu tarz işler bir gösteriye dönüşüyor. Çağımızın problemini, insanın problemini tartışan bir yöntemle şiiri insanımızla buluşturabiliriz. Bu çağın insanın elinde öyle çok oyuncak var ki, insanın şiir aklına bile gelmiyor. Şiiri öne çıkarıp, o oyuncakların bizi tutsak aldığını, gerçek özgürlüğümüzün şiirde olduğu bilincini oluşturmamız gerekiyor şairler olarak. Bu anlamda şiir günleri ve festivalleri olumlu buluyorum.''

Festivali geçen sene dışarıdan takip ettiğini vurgulayan Ay, bu sene Festival Başkanı olmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Ay, festivalin kendisi için önceliğinin öğrenciler ve şairler arasında gerçekleşecek buluşmalar olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi:

''Şairlerin okul programlarında öğrencilerle tanıştırılmaları çok olumlu. Çocuklarımız maalesef şiirle tanıştırılmıyor okullarda, öğretmenlerimiz şiirden kopuk. Çocukların bir şairle karşılaşması, yüzünü görmesi, bir şiirini okuması onların belleğinde kalıcı bir etki bırakıyor. Ben de 1960'ların sonunda bir lise öğrencisiydim ve ilk şair görmem adaşım Arif Nihat Asya'yı görmek olmuştur, onun 'Bayrak' şiirini dinlemiş ve çok etkilenmiştim.''

2. Üsküdar Şiir Festivali başladı

Festivalin uluslararası boyutlarda gerçekleşmesine de değinen Ay, ''Bugün dünya kan ağlıyor, dünya bir ateş çemberi içerisinde, insanlık büyük bir trajedi yaşıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen şairlerle dünyanın durumu tartışılabilir.'' diye konuştu.

Suriyeli şair Ammar Rajab Tabbab ise, etkinlikte yaptığı konuşmada, Suriyeli olduğu halde Osmanlı'dan beri, Türkiye'yle tek bir bayrak altında tek bir rüyanın içinde yaşadığını söyleyerek, ''Ben mülteci değilim, bir misafir değilim, ben bu toprağın oğluyum ve hala bu topraklardaki camilerde ve birçok yapıda hala benim dedemin alın teri kurumadı.'' dedi.

Etkinlikte, Ürdün'den Hisham Bustani, Suriye'den Ammar Rajab Tabbab, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Nucum el-Ganim, Arnavutluk'tan Luljeta Lleshanaku, İrlanda'dan Nick Laird, Macaristan'dan Janos Csepregi, Türkiye'den Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Baki Ayhan T., Eren Safi, Sıddık Ertaş, Mustafa Ruhi Şirin şiirlerini okudu.

Açılışta, Karadeniz müziği grubu İMERA da bir konser verdi.

Bu yıl 15 farklı ülkeden 33 şairin katılımıyla gerçekleştirilen festival 16 Nisan'a kadar sürecek.

Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir