Yılmaz Bayat Röportajı

Saadet Partisi Üsküdar Belediye Başkan Adayı Yılmaz Bayat ile yapılan röportajı yayınlıyoruz.

Yılmaz Bayat Röportajı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Öncelikle şunu sormak istiyorum. 1994 seçimlerinde Üsküdarlılara ne söz verdiniz ve bunların ne kadarın gerçekleştirdiniz?

Yılmaz Bayat: 1994 Yılında seçimlere giderken Üsküdarlıya 4 konuda söz vermiştik.

  1. Halkla Belediyeyi kaynaştırmak,
  2. Belediyenin parasına sahip çıkmak,
  3. Belediyenin personeline sahip çıkmak,
  4. Planlı ve programlı çalışarak hizmetleri adil bir şekilde Üsküdar’a yaymak.

    Seçim süresi boyunca Üsküdarlıya bu konuları konuştuk ve bu sözleri verdik. Göreve geldikten sonra, yapığımız çalışmaların temelini bu prensipler oluşturdu. Bunları birer cümle ile açmakta fayda var.

Belediye ile halkı kaynaştırmak;  Belediye ile halkı kaynaştırmanın temeli Üsküdarlının kendi belediyesine güvenmesini sağlamak gerekiyor. Bunun için Şeffaf bir yönetim anlayışı ve halka tepeden bakmadan halkı olayların içine katmak gerekiyor. Halkın özel ya da Üsküdar’a yönelik taleplerinin Başkan ve Belediye çalışanları nezdinde kabul görüp ilgilenilmesi gerekiyor. Halkın olaya katılması gerekiyor. Bir işin olup olamayacağı ise ayrı bir konudur.

Belediye ile halkı kaynaştırmak için şunları yaptık.

Halk Günü: Her Çarşamba halk günü idi. Halk günü randevu almadan başkanla görüşme günüdür. Herkes gelir başkanlık makamında birlikte çay içeriz ve derdini bana anlatır. Konular belediye hizmetleri ile sınırlı değildir. Biz de problem belediye hizmetleri ile ilgili ise ilgili birimde, başka kurumda ise de o kurumun yetkilileri ile görüşür halkımıza yardımcı olmaya çalışırdık. 10 yıllık süreçte Halk Gününde yaklaşık 100 bin vatandaşımızla görüşmüş olduk.

Beyaz masa kuruldu.  Burada ise Üsküdarlıların bizzat gelerek veya telefonla bildirerek iletmek istedikleri şikâyet ve dilekler not alınır, bu birim elemanları vatandaş adına şikâyetleri araştırır takip eder ve neticesini yazılı olarak vatandaşa bildirirdi. Beyaz masa halkın Üsküdar’a sahip çıkmasını sağlayan önemli bir birimdir. Halk, talepleri ile ilgilenildiğini görünce gördüğü her olumsuzluğu belediyeye bildiriyor bir manada bize danışmanlık yapıyordu. Beyaz Masa  42 bin şikayeti çözümledi.

Ayrıca Halk meclisleri yapıyorduk. Başkan, Başkan Yardımcıları ve Müdürlerle bir mahalleye gidiyor ve böylece talepler yerinde dinleniliyor karşılıklı olarak müzakere ediliyordu.

Halkın Parasına sahip çıkmak dediniz bunu biraz açar mısınız?

Yılmaz Bayat; Belediyenin Parasına sahip çıkmaktan maksat, alacaklarını değerinde ve zamanında tahsil edebilmesi ve toplanan paraları, israf etmeden yatırıma dönüştürülmesidir. Belediye de iyi bir denetim sistemi olmadığı için belediye vergilerinin toplanmasında zafiyetler vardı. Önemli bir kesim mükellef olarak vergi ödemesi gerekirken ödemiyordu. Vergi verende vermeyende aynı hizmetten faydalanıyordu. Tek sicil uygulaması başlatıldı ve iyi bir denetim sistemi kuruldu ve yapılan denetimlerle mükellef sayısı 97.000 den 200.000 e çıkarıldı ve veri ödemede adaletsizlik ortadan kaldırıldığı gibi önemli gelir artışı sağlanmış oldu.

Belediye varlıklarından elde edilen kira, işgaliye ve ecri misil gibi kalemlerde güncelleştirilerek belediyenin gelir kayıplarının önüne geçildi. Harem otogarının işletmesi belediyeye alınarak ayrıca belediyemize önemli bir gelir kaynağı daha oluşturuldu.

Belediyemizin çöp konteyneri, çöp sepetleri, parklarımız için oyun grupları, atlıkarınca, oturma bankları, çekici araç, asfalt robotu, su tankeri gibi ihtiyaçları piyasanın ¼ fiyatına atölyemizde işçilerimiz marifeti ile üretilerek önemli tasarruf yapıldı. Gelirlerimizin önemli bir kısmını ise İsrafı önleyerek elde ettik. Gereksiz harcamalar yerini verimli ve faydalı yatırımlara bıraktıÜsküdarlının her kuruşunu yatırım ve hizmet olarak Üsküdarlıya döndürdük. 

Sayın başkan bakıyorum her konuda da anlatacak çok şeyiniz var ama müsaade ederseniz birazda Planlı çalışmadan bahsedelim ne dersiniz?

Yılmaz Bayat; Yapacağınız çalışmalar bir plan ve program dahilinde olursa verimli çalışırsınız. Talepler toparlanıp ihtiyaçlar belirlenip plana bağlanıyordu ve bu plana sadık kalınarak hizmetler götürülüyordu. Aksi takdirde günlük taleplerin peşinde koşarsınız ki bu da verimsizliğin ve hizmette adaletsizliğin en önemli sebebidir. On yılda yaptığımız çalışmalarla Üsküdar’ın çehresini değiştirdik.

Kanalları nefes alan, imarı düzenli, görünümü modern, yolları bakımlı ve düzenli, temiz ve yeşil alanları bol olan bir şehir medeni ve modern kent olma yolunda önemli yol kat etmiştir.Gelecekte bu knuda yapılacak çok daha fazla işimiz olacaktır.

‘’Kentin Modern Şehir olma yönündeki en önemli kilometre taşı alt yapı probleminin çözümüdür.’’

Birinci beş yılda; Üsküdar’ımızın alt yapı problemlerini çözdük. ikinci beş yılda ise; Şehrin güzelleştirilmesinin yanında üst yapıda önemli hamleler yaptık.

Alt yapı çalışmalarımızı şehrin en ücra köşesine kadar ulaştırdık. Ve on yıllık sürede Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde alt yapı için şu neticeleri elde ettik,   

Asfalt        :1200 ton                   Stabilize yol    : 348.000 m2 

Kanal         : 326.000 m                Bordür           : 684.000 m

Tretuar      : 616.000 m2               Aşıktaşı yol    : 287.000 m2                              

Yeni yol     : 61.000 m                   İstinat Duvarı : 28 km

Merdiven   : 10 km                                                                   

Park bahçeler Müdürlüğümüzün yapığı çalışmalarla da  aşağıda görüldüğü gibi Üsküdar’a toplam 872.358 m2 yeni park kazandırmışız ve 347.108 adet fidan dikmişiz. Bu fidanların yarıya yakını ise boylu ağaçlardır.

Üsküdar’a 10 yılda 163 adet yeni parkla toplam 872.358 m2 yeni park yapıldı.

Yeşil alan                        : 621.603 m2

Gezinti ve Dinlenme Alanı   : 156.085 m2

Çocuk Oyun Alanı             :  35.141 m2

Spor Alanı                       :  59.529 m2

TOPLAM YEŞİL ALAN         : 872.358 M2

FİDAN DİKİMİ                  : 347.108 Adet

Ayrıca Üsküdar’ımızın tarihi ağaç mirasını da tespit ederek 98 adet Anıt Ağaçı koruma altına aldık. 

Bu konuda yapılan çalışmalardan bir diğeri de; 12 dönüm bir alan içinde kendi fidanlığımızı yaptık. Bu Anadolu Yakasının en büyük fidanlığı olmuştu. Bu fidanlıkta yılda 50.000 adet çeşitli fidan üretebiliyordu ve bu da belediye bütçesine önemli bir katkı sağlıyordu. 

Üsküdar’ı Güllerle bezmenin gayreti içinde olduk.  Parklarımızda ve yol refüjlerinde bol miktarda  gül fidanları dikildi Gül bahçeleri yapıldı ve Üsküdarlıya da ayrıca 45.000 adet Gül fidanı dağıttık. Üsküdar’ın bir gül şehri olmasını istiyorduk.Güller İçinde bir  Üsküdar hedeflemiştik. 

Sayın başkan Üsküdar’ birçok eser kazandırıldı, bunlar hangi maksatla yapıldı ve nelerdir?

Yılmaz Bayat;  Şehirlerin bir kimliği vardır. Üsküdar’ın kimliği nedir? ve gelecekte ne olmalıdır? Konusunda çok geniş ve kapsamlı çalışmalar yaptık. Eski ve yeni meclis üyeleri, muhtarlar, Okul müdürleri, Üsküdar’ı yöneten Üst Kademe Yöneticileri ve Belediyede çalışan Müdürler ve Şeflerle uzun toplantılar yapıldı ve Üsküdar için şu vizyon ortaya çıktı.

Üsküdarı;

Tarihi ve doğasıyla bütünleşen,

Eğitim, Kültür ,sanat ve Spor faaliyetlerinde öncü,

Nitelikli sağlık tesisleri önemli  bir merkez olan,

Yönetici ve çalışanlarında toplam kalite bilincinin hakim olduğu,

Eğitim ve kültür düzeyi yüksek,

Halkının huzur içinde yaşadığı,

Bir şehir haline getirmektir.

Bunun için Üsküdar da kültür merkezlerinin artırılması için çalıştık.  Üsküdar’a 6 yeni kültür merkezi yapmak nasip oldu. Bu kültür merkezlerimize ise Üsküdar’ımızın yetiştirdiği önemli kültür ve bilim adamlarının isimlerini verdik. 

Bu kültür Merkezlerimiz; Ahmet Yüksel Özemre Kültür Merkezi (Çengelköy'de), Münevver Ayaşlı Kültür Merkezi (Burhaniye'de), Cemil Meriç Kültür merkezi (Selami Ali Mahallesinde), Sabahattin Zaim Kültür Merkezi Bulgurlu'da), Cumhuriyetin 75. Yılı Anısına 75. Yıl Kültür Merkezi (Ünalan’ da) ve  Güzeltepe Kültür Merkezi. Yavuztürk Kültür Merkezi ve yanan Odeon Sineması da İsmail Dümbüllü Kültür Merkezi olarak Bitme noktasına getirildi. Acıbadem Kültür Merkezinin ise Temeli atıldı 6 ay içinde bitirilmesi planlanmıştı. Ayrıca Fatih’in Mahkemesi Satın alınarak Üsküdar Müzesi ve Dokümantasyon merkezi Olarak ihalesi yapıldı. 

Sağlık konusunda ne tür hizmetler  yapıldı?

Yılmaz Bayat: Sağlık konusunda ise Üsküdar Merkezde bir hastane yapılarak (Yunus Emre Hastanesi), Belediyeye gelir getirmek için bir özel şirkete kiraya verildi. Ayrıca Bahçeli evlerde 75 yataklı Kadın-Doğum ve Çocuk hastanesi olarak planlanan tesisin kaba inşaatı tamamlandı.

Ayrıca mevcut 2 sağlık ocağımıza ilave olarak 6 adet sağlık ocağı yapılarak sağlık bakanlığına 8 sağlık ocağı devredildi. 

Sayın Başkan biraz da spor konusunu konuşsak. 

Yılmaz Bayat;Sporu gençlerimiz için önemsiyorum. Ben de az da olsa amatör bir sporcuyum. Üniversite yıllarında Karate ile uğraştım ne yazık ki üniversiteden sonra devam ettiremedim.

Selimiye Sahasının drenajı , tribünleri ve takımlar için soyunma tesisleri yapıldı, Haydarpaşa sahası yeniden düzenlenerekdrenajı ve soyunma tesisleri ve aydınlatması yapıldı, Örnek Mahallesi için yeni bir saha ve soyunma tesisleri yapıldı, Ünalan mahallesi için semt sahası yapıldı, Esat Paşa sahasının etrafının çevrilmesi, soyunma tesisleri ve tribünleri yapıldı, Bulgurluspor ve Valide Tayfunspor, Ferah spor ve Güzeltepespor için  her birine  ayrı ayrı antrenman sahaları yapıldı. Libade Spor sahasına önemli destekler verildi.

Ayrıca Ünalan, Güzeltepe  ve Ahmet Yüksel Özemre kültür merkezlerinde spor için kapalı salonlar yapıldı. Yaptığımız parkların büyük bölümüne basketbol sahaları yaparak gençlerin spora yönelmesine zemin hazırladık. Parklara yapılan spor alanlarının toplamı 59.529 m2 dir 

Bir diğer konuda Selimiye de Şimdi Togem in olduğu yer için bir kapalı spor salonu projelendirdik tabikat projeleri de tamamlanıp ihale noktasına gelmişti seçimi kazanamayınca kaldı.

Başka bir çalışma ise Kısıklıdaki hali sahanın olduğu yere Futbol okulu projelendirmiştik o da kalan projelerimizden biridir.

Futbol dışındaki spor branşlarında faaliyet yapmak için Üsküdar Belediye Spor Kulübünü kurduk. 600 lisanslı sporcumuz vardı. Bilhassa Bayanlar Hentbol takımımız kısa sürede 1. Lige çıktı ve Türkiye Şampiyonlukları kazandı .  Uluslar arsı alanda Ülkemizi temsil etti ve Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına girdi. Diğer ferdi sporlarda juda ,karete gibi dallarda  da Türkiye birincilikleri kazandık.  

Efendim bunların dışında Üsküdar’a kazandırdığınız başka eserler var mı ? Birazda onları öğrensek.

Yılmaz Bayat; Elbette bunların dışındaki diğer tesislerimiz de şunlardır.

*Katlı otoparkın yanında yap işlet devret modeliyle yaptığımız alışveriş merkezi belediye bütçesine önemli katkılar sağlayan kira getiren  bir tesis oldu,

*Yine kira getiren Yunus Emre Hastanesinin binası bir başka Eserimiz,

*Makine ikmal müdürlüğümüz barakalarda hizmet ederken, modern güzel bir tesise kavuştu.

*Fen İşleri Müdürlüğü, Park bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Veteriner müdürlüğü için Selimiye de modern bir hizmet binası yapıldı.

*Başıboş hayvanlar için Ümraniye sınırları içinde son derecede sağlıklı bir barınak ve klinik ve bakım ünitesi inşa edildi.

* Üsküdar Afet yönetim merkezi inşa edilerek hizmete sunuldu,

*Altunizade mahallesinde yap işlet modeliyle yer altı katlı otoparkı yapıldı ve üstü çocuk parkı olarak düzenlendi.  belediyeye gelir getiren bir tesis oldu. 

Ayrıca  Muhtarlık binaları olmayan; Altuni zade,Barbaros, Kısıklı, Ferah, Küplüce,Küçüksu, Ahmet Çelebi, Kirazlıtepe, Cumhuriyet, Valide atik , Burhaniye, Örnek,  Mehmet Akif Ersoy, Güzeltepe  mahallerimize 14 adet muhtarlık hizmet binaları yapılarak hizmete kondu, muhtarlık yapımına devam dilecekti.

GEKONDU ALANLARINDAN MODERN ŞEHRE; 

Gecekondular konusunda bir çalışmanız oldu mu?

Ebette. Bu konuda da Üsküdar da önemli çalışmalar yaptık. Bu çalışmanın Üsküdar’a büyük bir hizmet olduğuna inanıyorum. Barbaros Mahallesinde 26 adet gecekondu sahibine, hakları ödenerek boşaltıldı ve yerine kat karşılığı olarak inşaat yaptırıldı ve belediyemiz  72 daire 2 dükkana sahip oldu. Selami Alide 200 gecekondu ve Örnek mahallesinde ise 40 yakın Karayolları barakaları sahipleri mağdur edilmeden, davul zurna eşliğinde kaldırılarak  yerlerine yeşil alanlar ve spor alanları oluşturuldu. 

Döneminizde Üsküdar belediyesi ile Kamu Kurumları arsında nasıl bir münasebet vardı birlikte hareket edebiliyor muydunuz?

Yılmaz Bayat; Üsküdar’ımızda bulunan bütün kamu kurumları ile çok dostane bir ilişki vardı.bu konuda belediyemiz elindeki imkanlarla bu kurumlarımızın ihtiyaçlarını da gidermenin çabası içinde oldu. Muhterem Hocamız(Prof. Dr. Necmeddin Erbakan) bizler bu göreve gelince şu nasihatte bulundu ’’Şimdi sizden sivil ve askeri kamu kurumlar, sağlık kuruluşları(hastaneler), Eğitim Kurumları( Okullar) ve dini tesisler yardım talep edecekler bunları mutlaka yerine getirmelisiniz ‘’

Biz belediyede bu öğüdü tuttuk ve Üsküdar’ımızda bulunan Eğitim kurumları başta olmak üzere, sağlık kurumlarına,  Sivil ve Askeri Kamu kurumlarına, Camilerimize ve diğer dini tesislere ve Amatör spor kulüplerimize  imkanlarımızı zorlayarak sürekli destek olduk. Bu konuda bize müracaat eden azınlıklara ait tesislerde ihmal edilmedi,  yani ayırım yapmadık.

KAN BAĞIŞI ve AŞI KAMPANYALARI

Bu hizmetlerden biri de İlçe sağlık grup başkanlığının yaptığı aşı kampanyaları ve Kızılay’ımızın yaptığı kan bağışı kampanyalarına olan desteğimizdir,

Her yıl Kızılay haftasında kan bağışı kampanyaları düzenlerdik. Ayrıca Ramazan aylarında kan verme oranı azaldığı için kan stokları da azalmaktadır. Bayramdan hemen sonra Ramazan Çadırlarımızda da kan bağış kampanyaları düzenledik. Düzenlenen 14 Kan bağışı Kampanyalarında toplam 13.500 ünite kan toplandı.

TEMİZLİK.

Temizlik konusunda Üsküdar hakikaten büyük başarı kazanmıştı. Neler yaptınız?

Yılmaz Bayat: Belediyeyi kazanınca her konuda olduğu gibi, temizlik konusunda da bir müddet yapılanları izledik ve temizliği özelleştirirsek daha başarılı olacağımız kanaatine vardık. Özelleştirme hem ekonomi sağladı ve hem de hakikaten İstanbul’un en temiz ilçelerinden biri haline geldik.

Temizlik konusunda çok önemli gelişmeler yaşandı. Çöpler hiç aksatmadan ve zamanında alındı.     Çöp konusunda bir yenilik olarak kâğıtlar ayrıca toplanmaya başlandı. Ayrıca tıbbı atıkların ayrı olarak toplanması için tıbbi atık aracı alındı.

Bir başka konuda denizimizin temizliğidir ki,  bu da yeni bir uygulama oldu ve deniz çöpleri de düzenli toplanarak kıyılarımız temiz tutuldu.

Bu konuda diğer önemli bir adımda eski ev eşyaları toplanmasıdır. Eskiyen koltuk kanepe yatak gibi büyük çöpler evlerden alınarak kullanılabilir olanlar ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Çöp konteynerlerini  kendi atölyemizde ¼ fiyatına ürettik. Bu çöp konteynerleri öyle sağlam yapıldı ki hala kullanılıyorlar.

KÜLTÜR ŞEHRİ ÜSKÜDAR;

Kültür merkezlerini biraz önce anlattınız,  diyorum ki bir de Üsküdar’da ki kültürel çalışmalardan söz edelim. Ne dersiniz?

Yılmaz Bayat: Üsküdar’ın tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak Üsküdar’ın değişik semtlerinde inşa ettiğimiz kültür merkezlerimiz ve semt evlerimizde geleneksel ve modern sanatlara ilgi duyan vatandaşlarımız kendilerini geliştirme ve kabiliyetlerini ortaya çıkarma fırsatı buldular.Müzikten tiyatroya, dikişten nakışa, resimden ebruya, hatta tezhibe ve kişisel gelişim,müzik,tiyatro, gibi birçok konuda insanlarımız buralarda kendilerini geliştirdiler. Ayrıca çocuklarımızın, gençlerimizin ve halkın, trafik sağlık, tarih ve kültür gibi çok çeşitli konularda bilgilenmesi için değişik toplantılar yapıldı.  Her ay Türk sanat müziği, tasavvuf müziği ve halk müziği konserlerimiz oldu. Anma toplantıları yapıldı. Kültür merkezlerimiz dolup taşmaya başladı.

Kültür merkezlerimizden 10 yılda 25.000 öğrenci mezun oldu. 11.000 kişi ise semt evlerimizde meslek edindiler ve hayatlarına yeni anlamlar kattılar.

Üsküdar Belediyesi Kâtibim Türk Müziği Topluluğu kuruldu ve burada sanatçılar yetiştirilmeye başlandı. Üsküdar la ilgili bestelenmiş şarkılar, türküler ve şiirler 2 CD haline getirilerek kültür hayatımıza bir katkı olarak yayınlandı. Buradaki eserler Katibim Türk Müziği Topluluğu tarafından seslendirildi.

Folklor konusunda yapılanlara da bir nebze değinmek isterim. Üsküdar Belediyesi Folklor Derneği  ile halk oyunları alanında önemli başarılar elde ettik. Halk oyunları kurslarımızdan 3.500 kişi mezun oldu. Üsküdar’ın bu çocukları Türkiye Şampiyonu olarak Avrupa kupalarında Ülkemizi temsil ettiler.

ÜSKÜDARLA İLGİLİ TANITICI YAYINLAR:

Kültürel konuda ne tür yayınlar yapıldı?

Yılmaz Bayat: Üsküdarlıların yaşadıkları şehri tanıyıp, sevmeleri ve kendilerini Üsküdarlı hissedebilmeleri için Üsküdar la ilgili ve Üsküdar’ın değişik özelliklerini ortaya koyan önemli eserler neşredildi.

45 dakikalık bir Üsküdar Belgeseli hazırladık ve bunu İngilizce ve Türkçe olarak 2 CD halinde yayınladık.

Üsküdarlı tarihçi merhum Nermi Haskan bey tarafından hazırlana 3 ciltlik bir Üsküdar tarihi, Yüz Yıllar Boyunca Üsküdar adı ile çok titiz bir çalışma olarak yayınlandı. Bu Eser Yazarlar Birliği tarafından sahasında ödül aldı. Bu eser ayrıca 3CD halinde de yayınlandı.Yayına hazırlanması gereken aşağı yukarı bir bu kadar daha malzeme bulunuyordu ve bu da yayınlanacaktı ancak henüz yayınlanmadı.

Geçmişteki Üsküdar’ın Görsel olarak tanınması için Üsküdar’la ilgili kartpostallar toplanarak yayınlandı, Üsküdar’ın Dergahları da ayrı bir eser olarak yayınlandı

Üsküdar’ın tarihi kültürel değerlerinin ortaya çıkması için Üsküdar Sempozyumlarını başlattık ve ilk ikisi dönemimizde yapıldı. Bu sempozyumlarda Üniversitelerimizden 120-130 civarında bilim adamı Üsküdar’la ilgili araştırmalarını sundular ve bunlar da ikişer cilt  kitap halinde yayınlandı.

Üsküdar’ın diğer bir tarihi değeri olan anıt ağaçları da bir kitap haline getirilerek Üsküdarlılara tanıtıldı.

İstanbul’un Fethinin 550. Yılı anısına Prof. İlber Ortaylı tarafından hazırlanan Fethi Gören Üsküdar CD si hazırlanarak kültür hayatımıza katıldı. 

Biraz önce yukarda da ifade ettiğim gibi Şarkılar da Üsküdar adlı 2 CD den oluşan bir albüm yayınlandı.

Üsküdar Ramazan çadırını ve çadır kültürünü anlatan güzel bir eser de yayınlandı ve böylece Üsküdar Ramazan çadırı tarihe mal olmuş oldu.

Bunların dışında, irili ufaklı birçok faydalı kültürel eserlerde bu arada yayınlanarak ,Üsküdarlının hizmetine sunuldu.

KATİBİM ŞENLİKLERİ

Kâtibim şenlikleri hakkında neler diyeceksiniz?

Eski Belediye başkanımız Sayın Niyazi Yurtseven bey zamanında başlayan Katibim Şenlikleri daha zengin muhteva  ve uluslar arası boyutu da eklenerek  devam ettirildi. Şenlikler sadece Üsküdar Meydanında değil değişik mahallelerde taşınarak daha geniş kitlelerin katılması sağlandı. Şenliklere Mahalleler arası Futbol turnuvası da ilave edilerek Üsküdarlı gençlerin birbirleri ile tanışmaları ve kaynaşmaları hedeflendi. Bu kapsamda Sünnet Şenlikleri de yapıldı.

Yine bu şenlikler kapsamında Üsküdar meydanın da Kitap ve Kırtasiye Fuarları açıldı. Değişik kültürel etkinliklerinin de yapıldı.  Okulların açıldığı zamanda kurulan bu fuarda halkımız ucuz kitap ve kırtasiye alma imkânına kavuştu.  Bu fuarda özellikle ve öncelikle Üsküdarlı esnaflar yer aldılar.

BİR RAMAZAN GELENEĞİ ÜSKÜDARRAMAZAN ÇADIRI

Bir de Ramazan çadırını konuşsak.

Yılmaz Bayat; Üsküdar Ramazan Çadırı Türkiye de bir marka oldu, ve dalga dalga Türkiye’ye yayıldı. Üsküdar Ramazan çadırını halkımız yakinen bildiği için fazla bir şey söylemeye gerek yok sanırım.

Ramazan çadırı ile Ramazanlar daha etkin ve dolu dolu yaşanır hale geldi, Ramazan Programlarımız iki kısımdan oluşmakta idi birisi Ramazan iftar sofralarımızdı ki burada zengin fakir bir arada iftar etme imkanını buldular. ilk çadırda 1500 kişi ile başlayan iftarlarımız son yıllarda 15.000 kişiye ulaşmıştır. Bir dayanışma örneği sergilenen iftar çadırlarımızda verilen iftarlar zenginlerimiz tarafından karşılanmaktadır.

Ramazan çadırının diğer boyutu ise kültürel bölümüdür ki bu da teravih sonrası yapılan kültürel etkinliklerdir. Burada Mehter konserleri, Anma programları. Tasavvuf ve Türk müziği icraları, orta oyunu ,yarışmalar, tiyatro,konferanslar ve sohbet toplantıları gibi etkinliklerle Ramazan ayı daha renkli ve dolu dolu yaşanır olmuştu.

Hasılı Ramazan Çadırı genci ile çocuğu ile yaşlısı ile tüm İstanbulluların bir cazibe merkezi oldu. Çadır için birçok yabancı TV kanalı gelip çekim yaptılar ve dünyaya yayınladılar. 

TOPLAM KALİTE ÇALIŞMASI:

Bir de belediyenin Toplam Kalite çalışmaları yapıldı,  buna neden ihtiyaç duyuldu ve neler yapıldı?

Yılmaz Bayat; 

İlk beş yıl Üsküdar’ın alt yapısı ile uğraştık ve belli bir noktaya ulaştırdık. İkinci beş yılda ise üst yapı ve hizmetlerin daha kaliteli olmasını hedefledik. Maksadımız;Üsküdarlıya daha süratli ve daha kaliteli hizmet sunmaktı.  Bir yılı aşan titiz  bir çalışma ile  ISO 9000 Kalite Belgesini  aldık.

Bunun için Belediye yapılanmasında reorganizasyon yaptık ve yeni bir yapılanma oluşturduk. Bu kapsamda öncelikle görev tanımları yeniden yapıldı, iş süreçleri yeniden daha az bürokrasi ve daha kısa zamanda gerçekleşecek şekilde ve mevzuata uygun olarak yeniden belirlendi.

Yine bu kapsamda; Belediyedeki çalışma mekanları da daha modern araçlarla yeniden tanzim edildi..

Ayrıca personelimizin daha etkin ve yerinde hizmet verebilmesi için gereken eğitimlere başlandı.      Bu kapsamda personelimize yerine göre 100-150 saat eğitim verilmiştir. Üsküdar Belediye personelinin tümü bu eğitimlerden faydalandı, Bilgi ve becerileri geliştirildi, var olan kabiliyetleri ortaya çıkarıldı.  Kendilerini keşfetme imkânı buldular. Bu sürecin sonunda çalışanlarımız işlerini severek ve kendilerinden bir şeyler katarak çalışmaya başladılar. Üsküdar Belediyesi çalışanlar olarak bir aile gibi olmuştuk ve Üsküdarlıya daha kaliteli hizmet verir hale gelmiştik. Mazeret üretmiyorduk artık.

‘’Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz’’ sloganımız oluştu.

Bu gün Üsküdarlının eski yönetimi aramasının altında yatan; Yapılan hizmetlerin yanında biri de bu candan ve severek hizmet etme anlayışıdır.

Bu konunun tam olarak belediyede yerleşmesi için en az 5 yıllık bir süre daha gerekebilirdi bunun için Başkanlığı devrederken yapılan törende, Yeni Başkana bu projenin arkasında durması gerektiğini üzerine basa basa ifade ettim, ancak işin önemi anlaşılamadığı için olacak gerekli ilgi gösterilmedi ve belgeyi veren kurum TSE’ nin belgeyi iptal ettiğini öğrendim. Bilahare belge yeniden alınmış olsa bile, işin uygulama ve hizmet kalitesini artırma bakımından geri gittiğini görüyorum.

e-belediye çalışmaları;

Üsküdar Belediyesi olarak e-belediye konusunda ne durumdaydınız?

Her türlü yeniliğe açık düşünce anlayışımızla, gelişmekte olan bilgisayar teknolojilerini ve kullanımını da belediye kazandırdık. Devraldığımızda sadece, emlak vergi tahsilâtında kullanılan bilgisayarları belediyenin tümüne yayma imkânı bulduk. Belediye otomasyon programlarını geliştirerek belediyenin tüm birimlerinde kullanmaya başladık.

İmar Planlarımızın tümü, uzun ve yorucu çalışmalarla dijital hale dönüştürüldü. Üsküdar’ın Bütün binaları gezildi fotoğrafları çekildi ve ada parsel bazında imar parsellerine bağlandı. İmar planlarının ve mükelleflerin kendi durumlarını, belediyeye gelmeden internet ortamında görme imkânına kavuşturuldu. Sokak rayiç bedelleri gibi birçok konu internet ortamında halkın kullanımına açıldı.

Türkiye de bir ilk olarak şeffaf bir anlayışla belediyenin günlük tahsilat ve harcamalarını halkımız internetten takip etme imkanı verildi. Maalesef mevcut belediye yönetiminin  bunu halka kapattığını görüyoruz. Ayrıca telefon belediyeciliği başlatıldı.

Üsküdar tapu dairesine bilgisayar sistemi kurularak tapu bilgileri dijital hale dönüştürüldü ve belediye ile tapu dairesi online hale getirildi.

Bu güne kadar Üsküdar Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatlarının ve bina projelerinin de dijital sisteme aktarılması gerekiyordu bu çalışmalara da başlamak için gerekli alt yapı oluşturuldu. Muhtarlar, Belediye ve Kaymakamlık arasında bir bağ kurulması için kaymakamlıkla bir antlaşma yapıldı ancak seçimlere yakın yapılan  bu çalışma tamamlanamadı

Arşiv konusunda; Türkiye de bir ilki gerçekleştirerek dijital sisteme aktarıldı. Üsküdar Belediyesi arşiv çalışması birçok belediye, kamu kurumu ve özel şirketler için örnek alınan bir arşiv olmuştu.

e-belediye konusunda Türkiye de en önde gelen belediyelerinden biri olmuştuk. Çalışmalara devam edilmesi gerekiyordu. Devir teslim töreninde bu konunun da altını çizmiş ve işin ehemmiyetini Yeni başkana anlatarak bu projenin arkasında durmasını istemiştim.

Sosyal konularda döneminizde neler yapıldı?

Üsküdarlı gençlerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için belediye bütçesinden eğitim yardımları ayırdık ve ağırlıklı olarak son beş yılda olmak üzere burslar vermeye başladık. Eğitim yardımından Üsküdar’da ikamet eden öğrencilerle birlikte Üsküdarlı olup da başka bir yerde okuyan İlköğretim, lise, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalandı. 10 yılda 23.000 öğrenciye 3.3 trilyon eğitim yardımında bulunuldu. Ayrıca her yıl eğitim sezonunda kırtasiye yardımı yapıldı ve bu yardımlar on yılda 35.000  öğrencimize ulaştı

Asker ailelerimize sahip çıktık  ve 1.710 asker ailesine 485 Milyar TL yardım yapıldı.

Kış aylarında ihtiyaç sahibi ailelere 3.500 ton kömür yardımında bulunuldu ve aşevimiz binlerce Üsküdarlıya gıda yardımında bulundu. Ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın ilaç ve tedavi masrafları karşılandı.

Son olarak bir de Sünnet Şenliklerinden bahsetmek isterim. Katibim Şenliklerinin bir parçası olarak yaptığımız sünnet şenlikleri yapıldı bu sürede 6.600 çocuğumuzun sünnet kıyafetleri alındı ve sünnet düğünleri yapıldı. Ve bu organizasyon geleneksel hale getirildi.

Sayın başkanım Üsküdar halkının sizin hizmetlerinizi özlediğine şahit oluyorum yeni dönemde kazanacağınız görülüyor, Son olarak ne demek istersiniz?

Yılmaz Bayat; Şunun bilinmesini isterim ki; Yukarda bir nebze anlatmaya çalıştığım hizmetler; Başkan Yardımcılarımız, Müdürlerimiz, Memur ve İşçi personelimizin içten ve samimi  çalışmaları ile ortaya çıkmış bir neticedir. Çalışma arkadaşlarımın tümüne teşekkür ediyorum. Ve onlarla gurur duyuyorum.  Özelikle bize güvenen ve inanan Üsküdarlı hemşerilerimin ve Muhtarlarımızın payı çok büyüktür onlara da sonsuz teşekkür borcum var.

Bir diğer teşekkürü de; On yılık dönemde birlikte çalıştığımız Kaymakamlarımıza, Üsküdar’a hizmet eden diğer bürokrat arkadaşlarıma ve okul müdürlerimize ve yapmak istiyorum.

Ve bana bu imkanı verdiğiniz için size de teşekkür ediyorum.

Biz de bize vakit ayırdığınız için size  teşekkür ediyor Allah’tan başarılar diliyorum.

-------------------

www.yilmazbayat.com.tr


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir