Üsküdar Belediyesi Aylık Haber Bülteni
Üsküdar Haritası

DÖVİZ KURLARI

USD: 1,7620 TL
EUR: 2,3020 TL
GBP: 2,7930 TL
EUR/USD: 1,3135 TL
ALTIN: 97,20 TL

HAVA DURUMU

Bulunduğunuz Şehri seçiniz.

GAZETELER

Hürriyet Sabah Milliyet
Star Cumhuriyet Radikal
Yeni Şafak Türkiye Gözcü
Akşam Zaman Posta
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler

Elektronik ticarette yeni dönem

Diğer Ekonomi haberlerini okumak için tıklayınız
Elektronik ticarette yeni dönem
Adalet Bakanlığı, ''Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'' tasarısını Başbakanlığa gönderdi. Tasarı, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşme ve yükümlülüklere bir dizi düzenleme getiriyor.
E-BÜLTEN KAYIT
Ad, Soyad :
E-Posta :
29 Temmuz 2010, 01:25
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Paylaş :
Adalet Bakanlığı, ''Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'' tasarısını Başbakanlığa gönderdi. Tasarı, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşme ve yükümlülüklere bir dizi düzenleme getiriyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, elektronikticarete ve bilgi toplumu hizmetlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen kanun, ''ticariiletişimi, elektronik iletişim araçlarıyla yapılansözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları'' kapsıyor.

Hizmet sağlayıcı, elektronik iletişim araçlarıylabir sözleşmenin yapılmasından önce, ticari ve mesleki faaliyetlerine ilişkin bir sicil numarası, böyle bir sicil numarası yoksa kendisinin tanınmasını sağlayacak diğer bilgileri, sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri, sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgileri, veri girişindeki hataların açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri ve uygulanan gizlilik kuralları ve varsa diğer alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgilerikullanıcıya sunacak.

Alıcılar siparişlerini elektronik iletişim araçlarıyla vermeleri halinde, hizmetsağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak.

Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişimaraçlarıyla teyit etmekle yükümlü olacak, sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılacak.

Kanuna göre hizmet sağlayıcı sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknikaraçları sunmakla yükümlü olacak.

İndirim, hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunlarınbu niteliği açıkça belirlenebilecek, bunlara katılımın ve faydalanmanın şartlarınakolayca ulaşılır, bu şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olacak.

ELEKTRONİK İLETİ GÖNDERME ŞARTI
Kanun tasarısına göre ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden yazılı veya her türlü elektronik iletişim aracıyla onayları alınmak kaydıyla gönderilecek. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronikiletiler gönderilebilinecek.

Ticari elektronik iletinin içeriği alıcıdan alınan onaya uygun olacak, iletide, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olaraktelefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alacak. İletide,haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adınayapılması halinde de kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilecek.

Alıcılar diledikleri zaman hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek, gönderici, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıylakolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlü olacak. Ret talebin ulaşmasını müteakip gönderici, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.

ÖN BELLEĞE ALMADAN DOLAYI SORUMLULUK
 Bilgi toplumu hizmetlerinden yararlananlar tarafından sağlanan bilgilerin biriletişim ağında aktarımına aracılık eden hizmet sağlayıcı, ''sadece daha etkin bir aktarım amacıyla bu bilgilerin ön bellekte otomatik olarak ve geçici bir süreyle saklanmasından dolayı sorumlu'' tutulmayacak.

Hizmet sağlayıcının ön belleğindeki bilgilerden sorumlu tutulmaması için ''bu bilgilerde herhangi bir değişiklik yapmamış olması, Bilgiye erişim ve bilgileringüncellenmesi ile ilgili kurallara uyması, ön belleğe alma işlemi için teknolojik bir zorunluluk olarak verinin geçici süreyle elde edilmesi işlemi dışında iletişimehukuka aykırı olarak müdahale etmemesi, bu bilgilerin asıl kaynağından kaldırıldığını veya idarî ya da adlî bir yolla erişiminin engellenmesi kararı verildiğini öğrendiğinde, bu bilgileri gecikmeksizin ön bellekten kaldırması veya erişimi engellemesi'' şartları aranacak.

Kanun tasarısına göre, hizmet sağlayıcı, elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu tutulacak ve kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemeyecek ve başka amaçlarlakullanamayacak.

50 BİN TL'YE KADAR İDARİ PARA CEZALARI ÖNGÖRÜLÜYOR
Hizmet sağlayıcılar ''bilgi verme yükümlülüklerini'', ''sipariş verenin ödeyeceği toplam bedel ve sözleşme şartlarını alıcı tarafından görünmesini sağlamaması'', ''alıcının onayı olmadan ticari elektronik ileti göndermesi'' ve ''onayı alınan ileti içeriği dışında ileti göndermesi'' halinde bin TL'den 5 bin TL'ye kadar idari paracezasına çarptırılacak.

''Alıcının siparişini aldığını teyit etmeyen veya geç teyit eden'', ''ticari iletişimin, kimin adına yapıldığını açıkça belirtmeyen'' ve ''göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile iletişim bilgilerine ticari elektronik iletide yer vermeyen''hizmet sağlayıcıları da bin TL'den 10 bin TL'ye kadar, ''ticari elektronik iletinin reddine ilişkin bildirimin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamayan, gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmayan ve ret talebinin ulaşmasının üzerinden 3 iş günü geçmesine rağmen elektronikileti göndermeyi durdurmayan'' hizmet sağlayıcı da 2 bin TL'den 15 bin TL'ye kadar idari para cezası ödeyecek.

Aynı anda birden fazla kişiye ''önceden onay almadan'' ticari elektronik ileti gönderilmesi halinde de hizmet sağlayıcılara 10 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar idari para cezası verilebilinecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili her türlü tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkili olacak.

Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanları, bu Kanun kapsamındaki Bakanlık yetkisine giren hususlarla ilgili olarak her türlü bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunları incelemeye ve örneklerini almaya, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya yetkili olup, ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronikkayıtlarını bunların örneklerini noksansız ve gerçeğe uygun olarak vermek, yazılı ve sözlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığıgöstermekle yükümlü olacak.

Tasarı, söz konusu kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girmesini öngörüyor.


Haber7


Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

GOOGLE ÖZEL ARAMA

YAZARLAR


Yalçın SOYSEVİNÇ

Ziya SÜZEN

Savaş ŞENEL

Ali SÜZEN

ASİTANE (Şenol ŞEN)

Esra KİRİK

KONUK YAZARLAR


Cihan TUFAN

Bülent ŞİRİN

Hacı Bekir ALTUNTEL

Zülfikar ÖZKAN

Musa GÜMUŞ

Cumhur İstekli

Şerife Pamuk

ANKET

Şike soruşturmasında adı geçen takımlar küme düşürülsün mü?



Tüm Anketler

Follow uskudar34com on Twitter

 

 
06 Şubat 2012, 09:56 - Mavi kart uygulaması geliyor
05 Şubat 2012, 02:31 - Saadet Partisinden Anlamlı Panel
05 Şubat 2012, 01:47 - Üsküdarda 64 kilo esrar ele geçirildi
www.uskudar34.com © 2007-2011 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : info@uskudar34.com
Bu sayfa 0.13 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz. Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.