Üsküdar'da 'koru'lu seçim çalışması

Üsküdar 'da bulunan Validebağ korusunun geleceği 29 mart yerel seciminin en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Üsküdar'da 'koru'lu seçim çalışması
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Üsküdar'da mevcut AKP'li Belediye Başkanı Çakır 1. Dereceden Sit alanı olan Validebağ Korusu'da 5 metre genişliğinde yollar açmasıyla gündeme gelmişti. AKP'nin yeni adayı Mustafa Kara ise seçim çalışmasında "koruya dokunmayacağım" diyor.
 
Üsküdar'da AKP'nin seçim çalışmaları hızla devam ediyor. Şehrin hemen hemen heryerine pankart ya da afiş asan Belediye Başkan Adayı İnşaat Mühendisi Mustafa Kara kentin içindeki son yeşil alanlardan olan Validebağ Korusu'nu koruyacağını ilan ederek oy toplamaya çabalıyor. Oysa ki tarihi ağaçların bulunduğu koruda kesim yaptıran da AKP üyesi şimdiki Belediye Başkanı Mehmet Çakır olmuştu.

Korudan kırpa kırpa yarıya indirdiler

354 bin metrekare alan üzerine kurulu Üsküdar'ın Altunizade semtinde bulunan Validebağ korusu yaşları 25 ila 400 arasında değişen 3400 civarında ağaca ev sahipliği yapıyor. İstanbul'un son yeşil alanlarından olan korunun daha önce 745 bin metrekare olan alanı ise sürekli etrafındaki siteler ve "kamu yararı niteliği olan kurumlarının açılması" ile yarıya indi. Cumhuriyet ile birlikte öğretmenlere armağan edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verilen koru içinde Adile Sultan Kasrı, Av Köşkü gibi tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. 2006 yılının Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi arasında yapılan bir protokol ile belediyeye devredildi. 1999 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. dereceden Sit alanı ilan edilen korunun devri sırasında kurul haberdar edilmezken daha sonra açılan davalarda mahkeme devir ile ilgili olarak "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

5 metre eninde 'kros yolu' açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı devirin gerekçesini "bakım, temizlik" gibi faaliyetleri yürütemeyecek olmasını gösterdi. AKP'li Üsküdar Belediyesi ise koru üzerinde bu tür faaliyetler yerine "sivil imarlar"a devam etti. Koruya sahip çıkan duyarlı vatandaşların belediyeye yazdıkları onlarca dilekçe ise cevapsız kaldı. Koruda tepki çeken son karar Atletizm Federasyonu"nca düzenlenen kros yarışması gerekçesiyle 5 metre eninde yollar açılması oldu. Koruya yönelik imar Belediye yetkilileri tarafından "Anıtlar kurulu haberdar" iddialarıyla savunuldu ancak İstanbul Mimarlar Odası Belediye'nin Kurula sunduğu plan ile faaliyetleri arasında büyük farklar olduğunu saptayarak mahkemeye başvurdu. 2009 yılının Ocak ayında başlayan yol yapımı ile birlikte bölgenin yeşil alan olmaktan çıkartılması ve etrafındaki sitelerin genişletilmesinin hedeflendiği söylenmişti. Daha önce Koru sınırlarında bulunan STFA'ya ait araziyi alan Taşyapı'nın Belediye ile ortaklaşa bu faaliyeti sürdürdüğü söyleniyordu. Bütün bu tartışmalı kararların altında imzası bulunan ise AKP'li Belediye Başkanı Mustafa Çakır oldu. AKP'nin Üsküdar oylarının erimesine neden olan ve bu nedenle bir daha aday gösterilmeyen Çakır, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Çamlıca'da bulunan kaçak villasını da yıkmaması ile gündeme gelmişti.

Eski AKP'li kesti yenisi 'koruyacağım' diyerek oy istiyor

AKP'nin oylarındaki düşüşe son vermek için seçilen yeni aday Mustafa Kara ise seçim sloganları arasında Validebağ Korusu mesajlarına hatrı sayılır bir ağırlık veriyor. Üsküdar halkının tepkisini çeken imar planlarını durduracağını söyleyen Kara'nın koruya dair net bir açıklaması olmadı. AKP'nin hem korunun kesiminden sorumlu olması hem de koruyu koruyacağını vaad ederek oy istemesi koyunları önce kaybedip sonra bulan ve böylece köylüyü sevindiren çobanın öyküsünü getiriyor.

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir