İstanbul ve Üsküdar Değerlendirmesi

2007 Genel Seçimleri, İstanbul ve Üsküdar Değerlendirmesi. 2009 Yerel seçimlerinede ışık tutacak nitelikte bir yazı...

İstanbul ve Üsküdar  Değerlendirmesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Temmuz 2007 Genel seçimlerinde Akparti, Türkiye Genelinde % 12,05 oranında oyunu artırmıştır. Bu oy artışı İstanbul genelinde %8,93 oranıyla ülke ortalamasının altında kalmıştır.
 
Bu oy artışı İstanbul 1. Bölgede %7.89 oranına kadar inmiştir. Bu ortalamaya en iyi katkıyı yapan 3. Bölgede dahi oran yine Türkiye ortalaması altında gerçekleşmiş ve %10,72 oranında kalmıştır.
 
Oysa bu oranlar 2002 seçimlerinde Türkiye genel ortalamalarının üstünde gerçekleşmiştir. Bu oranlarla ilgili yapılacak yorumlarda, partinin özellikle Doğu ve Güneydoğuda kazandığı yüksek oy oranlarına bağlanabilir.
 
Ancak 4,5 yıllık hükümet sürecinde belirtilen bölgeye uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla İstanbul bölgesine uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar arasında bir farklılık yapılmamıştır.
 
Bölge bazında incelendiğinde en başarılı olarak 3. Bölge gözükse de, oy oranı artışı ilçe bazında incelendiğinde en başarılı ilçe olarak %70.39 oranla Sultanbeyli göze çarpmaktadır. 2002 deki oy oranlarıyla mukayese edildiğinde de Sultanbeyli %18,02 oy oranı farkı, %34.40 oranında mevcut oy oranındaki artışla 8. sırayı almıştır.
 
Mevcut oyu artırma oranında ise, 2002 seçimlerinde Akparti’nin Genç Parti arkasında %18 oyla 2. sırayı alabildiği, Çatalca ilçesi ilk sırada yer almıştır. Çatalca %18,09 oranından %30,23 oranına oyları getirerek %67,06 lık bir artış oranıyla 1. sıraya çıkmıştır.
 
Mevcut oyu artırma oranlarında ilk 5, daha önceleri Sosyal Demokrat bir kimliğe sahip olarak tarif edilen ilçelerden oluşmuştur. Bu durumun irdelenmesi sosyolojik olarak önemlidir. Bu grupta ilk beş, Çatalca, Silivri, Adalar, Şişli ve Bakırköy olarak sıralanmıştır.
 
Mevcut oyun artışı incelendiğinde, İstanbul ortalaması %24.33 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranda Türkiye genelinde %34,99 olarak ortaya çıkmıştır.
 
İlçemiz olan Üsküdar’ı inceleyecek olursak. Oy olarak %46,58 oranıyla İstanbul ortalamasının %0,95 oranında üstünde yer alarak 14. sırada yer bulabilmiştir. İstanbul genelinde alınan oyun %5,14 lük oranı Üsküdar tarafından temin edilmiştir. Bu oran Üsküdar’ın ne kadar büyük bir oy potansiyeline sahip olduğunu açıkça göstermektedir. Bu oran Üsküdar’ı oy oranındaki paya göre 5. sıraya yerleştirmiştir.
 
Oy oranı yükseltme yüzdesi İstanbul Genelinde  %24.33 olarak gerçekleşirken. Bu oran Üsküdar ilçesinde %17,71 olarak gerçekleşmiş ve bu oranla İstanbul ortalamasının altında bir sırayla Üsküdar 23. sırada yer bulabilmiştir.
 
Son olarak 2002-2007 oy oranı farkı verilerini incelediğimizde İstanbul Genelinde oylar %36.70 ten %45,63 e gelerek % 8,93 artarken , bu oranlar Üsküdar’da  %39,57 den  %46.58e gelerek % 7,01 artış sergilemiş ancak İstanbul ortalamasının altında kalarak  22. sırada yer bulabiliştir.
 
Yukarıda belirtilen oranlar, tarafsız, YSK tarafından açıklanan, 2002 ve 2007 seçim verilerinden elde edilen sonuçlardır. Ayrıntılarını ekte verilen tabloda incelemeniz mümkündür.
 
Akparti misyonu gereği, daha iyiyi ve daha ileriyi hedeflediği için, Üsküdar’da gelecek seçimlerde gerek Türkiye, gerekse İstanbul ortalamalarının üzerinde bir yer elde edilmesi adına,  şimdiden bir bilgilendirme yapılması ve buna göre, bir yol ve yöntem tayini gerekli görüldüğü için bu çalışma gerçekleştirilmiştir.
 
Üsküdar’ın, İstanbul ve Türkiye siyaseti için olan önemi tüm siyasilerce her platformda dile getirilmektedir. Bu öneme binaen yeni stratejiler ve çalışma yöntemleriyle yaklaşık 18 ay sonraki yerel seçimlere hızlı bir şekilde hazırlığa şimdiden başlanması gereklidir.
 
 
Hasan Besim

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir