Nostaljik ve tarihi bir semt

Boğazın eşsiz semtlerinden biri... Hatta Boğazın incisi... Siz anladınız neresi olduğunu!

Nostaljik ve tarihi bir semt
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Çengelköy, sizi balıkçıları, tarihi ekmek fırını, börekçisi ve ahşap evleriyle karşılayan, hafta sonunu dostlarınızla birlikte huzurlu bir şekilde geçirmenizi sağlayabilecek, sımsıcak insanlarla dolu bir yer. Tabii sizi karşılayacaklar arasında manav tezgâhlarının her birinde mutlaka kendine yer bulan Çengelköy bademi de var.

Tarihi semt, adını, 19. yüzyılda Osmanlı deniz kuvvetlerinde görev yapmış olan Çengeloğlu Tahir Paşa'dan alıyor.

Katil çınar
Lale Devri ile tüketim uç noktalara çıkınca, Boğaziçi saraylarla dolmuş. 1783'te yapılan Sadullah Paşa Yalısı da bugün, dönemin en somut örneklerinden biri olarak Çengelköy'de hâlâ ayakta durarak tarihe meydan okuyor.

Semtin önemli mekânlarından Çınaraltı Kahvesi'nin hemen yanında yaklaşık 780 yıllık koca bir çınar ağacı bulunuyor. Bu çınarın da bir hikâyesi var: Yaşlı çınar, 'Katil Çınar' olarak da biliniyor. Rivayete göre, çınarın kuru dallarından biri çay bahçesinde oturan bir adamın üzerine düşmüş ve adamın ölümüne neden olmuş. Yaşlı çınarın hikâyesi kulağa pek hoş gelmese de Çengelköylüler bu çınarın altında denize karşı oturup yorgunluklarını atmaktan vazgeçmiyor.

Eğer siz de çok katlı apartmanlarda oturup, kapı komşunuzu bile tanımıyor olmaktan şikâyetçiyseniz, hafta sonları Çengelköy'de geçireceğiniz birkaç saat bile size çok iyi gelecektir.

Çengelköy'ün farklılığının nedeni aslına çok basit; Çengelköy'de oturan hemen hemen herkes birbirini tanıyor, insanların yüzü hep gülüyor. Hayatın bütün bu tatlı ipuçları Çengelköy'ün tatil günlerinde dolup taşmasına neden oluyor.

Geçmişten günümüze
Boğazın eşsiz semtlerinden biri olan Çengelköy, insanlara ve kalabalığa alışmış kedileri ile de biliniyor. Kedilerden ürküyorsanız bu sizi biraz rahatsız edebilir, çünkü Çengelköy'ün kedileri oldukça cesur.

Sizinle kırk yıllık dostmuş gibi kucağınıza atlayabilir, bacağınıza sürtünebilir, yanınızda durup sizi bekleyebilirler. Hazırlıklı olun.

Ahşap evleri ve tarihi yapılarıyla geçmişi günümüze taşıyan, dışardan bakıldığında küçük ama içine girildiğinde kocaman yürekli insanlarıyla ve pek çok güzelliğiyle insanı karşılayan, Çengelköy'ün kapıları sadece kendi sakinlerine değil, yıllardır onu ziyarete gelen bütün misafirlerine de ardına kadar açık.

Bütün bu özellikleri, Çengelköy'e gelen çoğu ziyaretçiyi semt sakini yapmış. Haftasonunuzu Boğazın tarihi incisi Çengelköy'e ayırın, kim bilir belki siz de bir Çengelköylü olursunuz?

 
 
Cumhuriyet - Filiz Akaydın
 

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir