Kapsamlı Sigara Yasağı Başladı

Türkiye "dumansız hava sahası"na kavuştu. Artık kapalı mekanlar sigara dumanıyla kirletilemeyecek. Cacak.ezalar ise can yak

Kapsamlı Sigara Yasağı Başladı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bu gece saat 24.00'ten itibaren, tüm kapalı mekanlarda, restaurant, cafe ve barlarda tütün ve tütün mamüllerinin tüketilmesi yasak.

Artık kamu, işyeri, işletme, özel ne olursa olsun kapalı mekanlarda kişilerin kendi evleri hariç tütün tüketilmeyecek. Sigara artık sadece açık alanlarda içilebilecek.
 
Yapılan tüm eleştirilere ve mekan sahiplerinin tüm çabalarına rağmen geri adım atmayan Sağlık Bakanlığı'nın çabasıyla bu mekanlarda yasak ürünleri tüketenleri ağır cezalar bekliyor.

Aynı zamanda mekan sahipleri de müşterilerinin yasağa uymaması halinde sorumluluk sahibi sayılacak ve sigara içen kişi başına 560 TL'den 5.600 TL'ye kadar ceza ödeyecek. Tütün ürünü kullanan kişilere ise 69 TL ceza uygulanacak.

Kapalı mekanlarda tütün tüketimini Sağlık Bakanlığı altında oluşturulacak denetim ekipleri sürekli olarak denetleyecek.

NARGİLE DE YASAK
Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle sigara içilmesi yasak yerler belirlenmiş ve bazı yerler için de bir yıl süre tanınmıştı. 19 Temmuz’dan itibaren sigara tiryakileri için de zor anlar başladı. Sigara yasağı puro, pipo ve nargile gibi tütün mamullerini de kapsıyor

Dnetim Ekipleri
Denetim ekipleri öncelikle kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketilmeyecek ve vatandaşların yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, alışveriş merkezi, ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi gibi yerlerin yanı sıra kuaför ve berber gibi tütün ürünleri tüketiminin yoğun olduğu işletmelerde ayrıca kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketiminin yasak olduğu eğitim öğrenim kurumları, dershaneler, kültür ve sosyal hizmet binalarını inceleyecek.

Ekipler içinde kolluk kuvvetleri (polis ve jandarma) da bulunacak. Direnç gösterilen durumlarda kolluk kuvvetleri tarafından da müdahale edilebilecek.

Kapalı alan ne demek?
Sadece kışın kullanılan kapalı mekanlar değil, aynı zamanda üzeri kapalı olan tüm mekanlarda da tütün tüketimi yasaklanıyor.

Yasak kapsamına giren kapalı alanın tanımı ise yasada şöyle yapılıyor:  "Kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dâhil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir.

 
Yılda 6 Milyon
Her yıl 6 milyon kişi sigara kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Türkiye'de ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağllı hastalıklardan kaynaklanıyor. İşte bu korkutucu gerçek üzerine harekete geçen hükümet sigara yasağının kapsamını genişletti. Tüm kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan uygulama resmen başladı.

Belediyelerde kendi çapında yasağın uygalanması için hazırlık yaptı. Zabıtalar da kapalı yerlerde sigara içilmesini denetleyecek.

İlginç Uygulama
Gaziantep'te ise yasak ilgi çekici bir yöntemle kontrol edilecek. Büyükşehir Belediyesi sivil zabıta ekipleri, yasağa uymayanları fotoğraf makinası ve kamera ile tespit edip, ceza yazacak. Görüntüler, uygulanacak para cezasına itiraz eden kişilere karşı, mahkemede delil olarak kullanılabilecek.

Daha önce otobüslerde, toplu taşıma araçlarında uygulanması zor denilen ancak kısa sürede kabullenilen yasak şimdi kapalı mekanlarda uygulanacak.

Dünya Türkiye'yi Konuşuyor.
Dünyanın en çok sigara içilen ülkelerinden Türkiye’de kahve ve lokantalarda da sigara yasağın yürürlüğe girmesi, yurt dışında ilgi uyandırdı. Yabancı medya “Türkiye’de tütün yasağı: 4. Murat’ın zaferi”, “Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi”, “Halkın yüzde 95’i yasağı destekliyor”,  “Yasa, kökleri İslam’da olan hükümetin tütün ve içkiden duyduğu derin hoşnutsuzluk ile uyumlu” gibi ifadeler kullanıldı.

LE MONDE Fransa)“Türkiye’de tütün yasağı: 4. Murat’ın ölüm sonrası zaferi. 1623 ile 1640 yılları arasında imparatorluğun başında bulunan ve çok korkulan bir Osmanlı padişahı olan 4. Murat, herhalde mezarlığının derinliklerinde zaferinin tadını çıkartıyor.”

EL PAİS (İspanya)
“Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi. Sigara içenlerin sayısı açısından dünyanın 10. olan ve yetişkin erkeklerin yarısının kendilerini tiryaki ilan ettiği Türkiye’de bugünden itibaren tüm kahveler, bar ve lokantalarda bir sigara yakmak yasak oldu.”

BBC (İngiltere)“Türkiye’de 20 milyondan fazla sigara içen var ama anketler, halkın yüzde 95’i yasağı desteklediğine işaret ediyor (?) Ancak İstanbul'daki  BBC muhabiri, birçok Türk insanının, yasağı demokratik haklarının bir ihlali gibi gördüğünü söylüyor.”

TİME (ABD) “Fransızlar yaptı. İtalyanlar yaptı. Şimdi tütün seven Türkiye de, dumansız saha olabileceği diye bahse girdi. (?)  Türkiye, yeni yasal düzenlemeyi kabul etmesinin kismi bir nedeni, ülkenin katılmayı hedeflediği AB kurallarını yerine getirmektir. Ancak yasa aynı zamanda, kökleri İslam’da olan hükümetin tütün ve içkiden duyduğu derin hoşnutsuzluk ile uyumlu. (Başbakan) Erdoğan’ın hiç bir bakanı içmiyor.”

EURONEWS (AB)
“Türk Başbakanı sigarayı terörizmle kıyasladı. Bu ifadeler sert olabilir ancak Pazar günü gece yarısı itibaren yasayı ihlal edenler 32 € tutarında bir ceza ile karşı karşıya.”

 
 

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir