Ücretsiz İftar'dan Üsküdar'ın Ramazan Geleneğine

Üsküdar Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Ramazan Çadırı geleneğini başlatmıştı. ''Ücretsiz iftar'' sloganıyla günde 400 kişinin ağırlandığı Ramazan Çadırı'nda, günümüzde 30 bin kişi iftar açıyor.

Ücretsiz İftar'dan Üsküdar'ın Ramazan Geleneğine
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

ÜCRETSİZ İFTAR'DAN, RAMAZAN GELENEĞİNE

1995 yılında başlatılan ve o günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ında takdirlerine mazhar olan iftar çadırı geleneği önce İstanbul'un bütün ilçelerine daha sonra büyük şehirlere ve ilçelere ve kasabalara hatta sınırlarımızı aşarak Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika'ya kadar genişledi. İftar çadırı geleneğini başlatan o dönemin Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat'ın çabaları ile büyüyen İftar çadırı geleneği ve Ramazan etkinlikleri önümüzdeki yıllarda daha devasa boyutlara erişmesi bekleniyor.

ÜCRETSİZ İFTAR YEMEĞİ BİR HAYALDİ

1995 yılına kadar küçük organizasyonlar dışında toplu iftar geleneğinin olmadığı ülkemizde Üsküdar Belediyesi meydanda kurulan bir kıl çadırda yaklaşık 400 kişiyle başlatılan ilk iftar yemeği oldukça ilginç görüntülere sahne olmuştu. Yemek ikramının ücretli olduğunu düşünerek ilk günlerde yanına yaklaşmakta tereddüt eden vatandaşlarımızın bu endişe ve sıkıntısını gidermek için Üsküdar Belediyesi yetkilileri, kıl çadırın dışına ''Ücretsiz İftar Yemeği'' pankartı koyma yoluna gittiler. Böylelikle toplumun hiç alışık olmadığı ücretsiz toplu iftar yemeği geleneğinin başlangıcını yaptılar. O yıl Ramazan ayı boyunca verilen iftar yemekleri, her geçen gün duyanların, meydandan geçenlerin hatta işinden çıkan, vapurdan inen vatandaşlarında dikkatini çekti. Oruçlarını iftar çadırında açmak isteyen vatandaşların talepleri doğrultusunda her sene biraz daha büyüyen çadırlar ve yemek kapasitesi günümüzde Üsküdar'da 30 bin, İstanbul'da ise 1 milyon kişiye ulaştı.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Üsküdar Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Ramazan Çadırı geleneğini başlattı.

ÖNCÜLÜKLERİ HEP ÜSKÜDAR BELEDİYESİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Ramazan ayı kültürünü yaşatmak ve unutulan gelenekleri yeniden ihya ederek yeni nesillere Ramazan kültürünü taşımayı hedefleyen Üsküdar Belediyesi birbirinden renkli etkinliklerinde öncülüğünü yapıyor. Cumhuriyet sonrası ilk defa gerçekleştirilen Osmanlı Saray geleneği Sahur Meclisi ve Enderun Teravihleri başlı başına örnek modeller teşkil ediyor. Günde 30 bin vatandaşa yemek verilen iftar programları ve Ramazan Çadırı etkinlikleri, iftar sonrasında gerçekleştirilen, Kur'an-ı Kerim dinletisi, dualar, sohbetler, orta oyunları, gölge oyunları, çocuk oyunları gibi etkinliklerle ise bir ay süreyle adından söz ettiriyor.

ŞİMDİDE İFTAR ÇADIRI MODEL ALINIYOR

Üsküdar'da bu yılki ramazan çadırı, İskele ile Şemsipaşa arasındaki sahil şeridine kuruldu. Çadır, modern tasarımının yanı sıra, denize sıfır olmasıyla da dikkatleri çekti. Türkiye'de ilk defa Üsküdar'da kullanılan çardır istiridye kabuğu formunu yansıtıyor. Benzeri Avustralya Sidney şehrindeki Opera binasına benzetilen modern çadır tasarımı görenleri kendine hayran bırakıyor. Denize nazır, İstanbul ve İstanbul Boğaz Köprüsü manzaralı ortamda oruçlarını açmak isteyenler Üsküdar'a akın ediyor. Günde 3 bin kişiye iftar yemeği verme kapasitesine sahip modern Ramazan Çadırı, sadece Üsküdarlılar değil İstanbul'un diğer ilçelerinden gelen vatandaşları da ağırlıyor.

BAŞKAN TÜRKMEN; ÜSKÜDAR, RAMAZANI DOYASIYA YAŞIYOR

Üsküdar'da bu yıl gerçekleştirilen ramazan etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Kültür Şehri, Hanım Sultanlar Şehri, Aziz Mahmut Hüdayi'nin şehri Üsküdar'a, Ramazan Şehri Üsküdar unvanını katan Yılmaz Bayat'a ve bu geleneği devam ettiren geçmiş dönem belediye başkanlarına teşekkür etti.

Üsküdar'da bu yıl bir günde 30 bin kişiye iftar yemeği dağıttıklarını belirten Başkan Hilmi Türkmen, ''Üsküdar, denizi ve Kız Kulesi ile de adından söz ettiren bir ilçemiz. Sahil şeridine kurduğumuz çadırla insanlarımız bu güzelliği yaşasın istedik. Modern çadırla, doğal güzelliği bütünleştirdik. Tabii ki çok büyük ilgi gördük.

İFTAR ÇADIRLARI, COĞRAFYAMIZIN ÖTESİNE TAŞTI

Sadece Üsküdarlılar değil, İstanbul'un diğer ilçelerinden hatta Türkiye'nin diğer illerinden ziyaretçilerimiz oldu. Çadırda aslında 3 bin kişi iftarını açıyor ancak bu rakam 4 binlere çıkıyor. İftarını yapıp kalkanların yerini sonradan gelenler dolduruyor. Bu misafirlerimize de iftar yemeğimizden ikram ediyoruz. Çadırımızın yanı sıra, mahallelerdeki Sokak İftarlarında, 7 ayrı sabit önemli noktalarda ve sahurda kurduğumuz sofralarda günde toplam 30 bin kişiye iftar yemeği ikram ediyoruz. İş adamlarımız tarafından finanse edilen yemekler, belediyemize ait aş evinde pişiriliyor. İftar yemeğinin hazırlanması ve dağıtılmasında 650 kişilik personelimiz görev yapıyor. Ayrıca yurtdışında Kırım, Arnavutluk, Kudüs, Bosna ve Etiyopya'da her akşam iftar çadırları kuruyoruz. Üsküdar'da yaşadığımız Ramazan coşkusunu oralardaki din kardeşlerimizle de paylaşıyoruz'' dedi.

DOKSAN YIL SONRA İLK SAHUR MECLİSİ

Üsküdar'da bu yıl ramazanın dolu dolu yaşandığına da dikkati çeken Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Cumhuriyet sonrası ilk defa gerçekleştirilen Osmanlı Saray Geleneği olan Sahur Meclisi'yle ilgili ise şu bilgileri verdi; ''Sahur Meclisimiz, Cumayı Cumartesine ve Cumartesini Pazara bağlayan gecelerde gerçekleşiyor. Sahur Meclisi, gece 01:00'de Saz ve akabinde Söz Meclisi ile başlıyor. Kur'an Meclisi'nde Türkiye'nin en iyi ve en ünlü hafızları Kur'an-ı Kerim tilaveti sunuyor. Gecemiz, Esma Meclisi, Temcid ve Sala, Üsküdar'da Sabah Ezanları ve Dua Meclisi ile sabaha kadar devam ediyor. İlk olmasına rağmen vatandaşlarımız sağolsun yoğun ilgi gösteriyor. Sahur Meclislerimiz yaklaşık 3 bin ve üzerinde katılımla gerçekleşiyor. Misafirlerimizi, zengin bir sahur sofrasının ardından yapılan dualarla evlerine uğurluyoruz.''


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir