Üsküdar'ın HAYIR'ı neden kuvvetli?

Üsküdar'ın nabzını tutan Üsküdar 34 Haber Sitesi, 12 Eylül Üsküdar Referandum Sonuçlarını sizler için analiz etti.

Üsküdar'ın HAYIR'ı neden kuvvetli?
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İstanbul'da Ak Parti'nin kalesi olarak gösterilen ilçelerin başında gelen Üsküdar'da sandıktan ''EVET'' çıksa da, sonuçlar herkes için süpriz oldu.

Bir zamanlar sağ partilerin kalesi konumunda olan Üsküdar'da, sandıklardan çıkan tablo beklentilerden çok farklıydı. ''EVET'' oyları yüzde 54 oranında kabul görmüş olsada yetersizdi. Bu oran hem İstanbul, hemde Türkiye ortalamasının altında kaldı.

''HAYIR'' oyları ise beklenmedik bir şekilde yüksek çıktı. Üsküdarlıların yüzde 46'sı Anayasa değişikliğine onay vermedi. Üsküdarda yaşayan yada Üsküdar'ın ortamını iyi bilen araştırmacılar bile bu sonuca şaşırdılar. Çünkü son yerel seçimlerden itibaren Üsküdar'ın geçmişteki sandık tablosu incelendiğinde, Referandum'da Üsküdar'dan farklı bir ''EVET'' çıkması bekleniyordu.

Ancak fark bekleyenler yanıldı, ''EVET'' ve ''HAYIR'' oyları beklentilerin aksine birbirine yakın çıktı. Üsküdar'daki sandıklardan 155.904 EVET'e karşılık, 132.188 HAYIR oyu çıktı.

Son mahalli seçimlere bakıldığında sadece AK Parti ile Saadet Partisi'nin Üsküdar'daki il genel meclisi oy oranı neredeyse sandıktan çıkan oy oranına denk geliyor. Üstelik 12 eylül mağduru bazı Ülkücüler, Solcular, Sosyal Demokratların bir kısmı, sağ ve sol kesimden bir kaç küçük partide referandumda EVET oyu vereceklerini açıklamışlardı. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Üsküdar İl Genel Meclisi Sonuçlarına göre EVET cephesi'nde yer alan üç partiden Ak Parti %39.36, Saadet Partisi %13.76 ve BBP %2.40 oranında oy almıştı. Sadece bu üç partinin oy oranı bile %55,52'e ulaşıyor yani evet oylarından fazla..!

Hayır cephesinde yer alan CHP %32.37, MHP ise %5.30 oranında oy almıştı. İki partinin toplamı ise sadece %37.67 'ye ulaşıyor. Neredeyse hayır oylarından 8 puan fazla.

Referandum sonuçlarına göre Üsküdar'daki sandıklardan %54.12 oranında EVET, %45.88 oranında ise HAYIR çıktı.

İşte bu noktada Üsküdar 34 Haber Sitesi olarak referandumda Üsküdar'daki sandıklardan çıkan çıkan beklenmedik sonuçlar üzerine araştırma yaptık. Çok çarpıcı, bir o kadarda ilginç tespitlerimiz oldu. İşte Üsküdar'da Evet'in düşük, Hayır'ın ise yüksek çıkma nedenleri;

  1. Üsküdar'da referandum öncesi Evet cephesinde yer alan partilerden sadece AK Parti etkili bir kampanya yürüttü. SP ve BBP evet deselerde çalışma yapmadılar. Hayır cephesinde ise ağırlıklı olarak CHP ön plana çıksada, MHP ilçe yönetimi özellikle partili seçmen üzerinde etkili bir kampanya yürüttü.
  2. Referandumun okulların tatili ve Ramazan bayramına rastlaması katılım oranını düşürdü. Katılım oranı 2009 Yerel seçimlerinde yaklaşık %82 iken refarandumda %75'de kaldı. 2009 Yerel seçimlerinde oy kullanan seçmen sayısı 315 bin civarındayken, seçmen sayısındaki artışa rağmen referandum'da 291 bin 774 'de kaldı. Sandığa gitmeyen seçmenin büyük çoğunluğu EVET 'çiydi.
  3. Referandumda EVET oyu vereceklerini açıklayan bazı sol grupların mensupları ve ülkücüler Üsküdar'da sandığa gitmediler, gitselerde tercihlerini HAYIR yönünde kullandılar.
  4. Parti içi çekişmelerinde etkisiyle Saadet Partisi seçmeni ve ilçe yönetimi referandum'a fazla ilgi göstermedi. Hatta AK Parti'yi kendilerine rakip görenler ''Hayır'' cephesiyle birlikte hareket etti.
  5. Türkiye genelinin aksine Üsküdar'daki MHP seçmeni partisinin tavrını destekledi. Yeni atanan ilçe yönetimininde katkısıyla referandumda fazla bir kayıp yaşanmadı.
  6. CHP Üsküdar ilçe teşkilatındaki görev değişimi ile birlikte, ilçe genelinde yapılan aktif referandum çalışmalarının sandığa hayır yönünde olumlu olarak yansıdığı görüldü.
  7. Üsküdar'ın çeşitli mahallerinde inşa edilen yeni yerleşim yerlerinin, ilçenin seçmen yapısını değiştirdiği biliniyordu. Referandum ile bu tescillenmiş oldu. Buralarda oturan vatandaşlar 'yaşam şekillerine müdahale korkusuyla' ağırlıklı olarak ''Hayır'' dedi.
CHP açısından Üsküdar'da sandıktan çıkan bu sonuç gelecek için umut verici gibi görünüyor. 2011'de yapılacak Milletvekili Genel Seçimler'inde alınması muhtemel iyi bir sonuç, 2014'deki Yerel seçimlerin kaderini tayin edecek gibi görünüyor.

Sandıktan çıkan sonucun Ak Parti yönetimini memnun etmediği ortada. Üsküdar İlçe teşkilatı muhakkak bu sonuç üzerine detaylı bir muhasebe yapmalı, Üsküdar'da 11 yıldır neyi doğru, neyi yanlış yaptıklarının farkına varmalıdır.

Referandum sonuçları, Üsküdar'da artık bir gerçeği daha ortaya çıkardı; Üsküdar, AK Parti için çantada keklik değil.



Üsküdar 34 - Özel Haber


Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir