Validebağ Korusu betonlaşacak mı?

Üsküdar'daki 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun adım adım yok edileceği öne sürüldü. İddiaların dayanağı ise Validebağ Devlet Hastanesinin tahliyesi...

Validebağ Korusu betonlaşacak mı?
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul Anadolu yakasının kalan son büyük yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu'yla ilgili tartışmalar bitmiyor.

Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bir kararla koru içinde yer alan Validebağ Devlet Hastanesi'nin Üsküdar Devlet Hastanesi ile birleştirilerek kapatılması kararı bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Bu kapsamda hastanenin yıkılarak imara açılmasıyla ilgili endişeler gittikçe artarken, ne sağlık Bakanlığı'ndan ne de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuyla ilgili net bir açıklama gelmemesi bu endişeleri daha da artırıyor.

Alınan kararı protesto etmek için toplanan sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar'da Validebağ Devlet Hastanesi'nin, 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun güvencesi olduğunu belirterek, 'Hastane tasfiye edildiğinde adım adım koru da yok edilecektir. Çabamız Validebağ'ı korumak, tarihini ve ismini yaşatmaktır" açıklamasını yaptılar.

Protestoya katılanlar Validebağ Devlet Hastane'sinin arsasının özel firmalara satılıp, yeşil alan olan bölgenin beton yığınına dönüşmesiyle ilgili kaygılarını ortaya koyarken, bunun bir ilk adım olduğunu ve gerisinin geleceğini iddia ettiler.

Birinci derece SIT alanı

Bölge olarak İstanbul'un çok önemli bir yerinde Altunizade-Koşuyolu'nda, Boğaziçi Köprüsü'ne çok yakın bir mesafede bulunan 354 dönüm büyüklüğündeki Validebağ Korusu ile ilgili daha önce de tartışmalı kararlar alınmıştı.

1999 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece tarihi ve doğal SIT alanı ilan edilen korunun bakım ve onarımı da tartışmalı bir kararla 2006 yılında Üsküdar Belediyesi'ne verilmişti. Üsküdar Belediyesi'nin koruda kros yarışmaları için kazdığı yollar da çok tartışılırken, Marmara Üniversitesi de korunun 50 dönümlük bölümünde çok katlı bir hastane yapmak istemişti.

Korunun hemen yanında yer alan STFA'nın arazisini alan Taşyapı İnşaat'ın da bölgede yoğun bir yapılaşmaya gideceğiyle ilgili söylentiler de büyük endişe yaratmıştı.

354 dönümlük oksijen deposu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına tahsis edilen koru, hastanenin yanı sıra Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü ve gibi tarihi eserleri bünyesinde barındıran yemyeşil bir alan.

Validebağ Korusu, oksijen deposu özelliğiyle, cevre sakinleri tarafından yürüyüş ve gezinti amacıyla kullanılıyor. Validebağ Korusu'nda, hastanenin yanı sıra Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserler bulunuyor.

 
 
 

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Üsküdar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir