Haliç Metro Geçiş Köprüsü Hizmete Açıldı

Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, İstanbul Metrosu'nu Yenikapı'ya ulaştırarak Marmaray'la entegre olmasını sağlıyor.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü Hizmete Açıldı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, İstanbul Metrosu'nu Yenikapı'ya ulaştırarak Marmaray'la entegre olmasını sağlıyor.

Marmaray ile metroyu birbirine bağlayan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün açılışı nedeniyle Yenikapı istasyonunda bir tören gerçekleştirildi. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışa Üsküdar istasyonundan Marmaray'a binerek gitti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışa Üsküdar istasyonundan Marmaray'a binerek gitti.

180 milyon liralık yatırım

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

Taksim-Yenikapı metroyla sadece 7.5 dakika...

Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Köprüsü'nün açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılacak Haliç Metro Köprüsü ile İstanbul'un ulaşımında tarihi bir adımı daha atıldığını belirterek, ''Haliç'in üzerinden Şişhane'yi Yenikapı'ya bağlıyoruz. 3,5 kilometre uzunluğundaki bu hat, sadece Şişhaneyi Yenikapı'ya bağlamakla kalmıyor, İstanbul Metrosu da Marmaray ile bağlanıyor. Hacıosman, 4. Levent, Taksim ve diğer birçok istasyonları da Yenikapı aktarma istasyonu ve Marmaray üzerinden bugün Göztepe'ye, Maltepe'ye Üsküdar'a Kozyatağı'na Kartal'a bağlıyoruz. Hacıosman'dan metroya binen bir vatandaşımız Haliç Köprüsü'nden geçerek Yenikapı'ya ulaşacak. Buradan Marmaray'la karşıya geçecek, oradan da Kartal'a kadar gidebilecek'' diye konuştu.

Taksim-Yenikapı arasının metroyla artık sadece 7.5 dakikaya indiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, Taksim'den Kadıköy'ün 24.5 dakikaya, Taksim'den Kartal'ın 69.5 dakikaya düştüğüne söyledi. 3.5 kilometrelik 3 istasyondan oluşan yeni hatta dünyanın en zor metro inşaatının gerçekleştiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu;

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Köprüsü'nün açılışını yaptı.

Yenikapı metrosuyla İstanbul'un tarihi de değişti

''İstanbul'un binlerce yıllık tarihini barındıran bir bölgede, tarihi eserlere zarar vermeden, tam tersine tarihi ortaya çıkararak bu hattı inşa ettik. Bu hattı inşa ederken İstanbul'un bilinen tarihi de değişti. 23 antik ahşap gemi ortaya çıktı, 50 binden fazla tarihi eser çıkarıldı. İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı da ortaya çıktı. Hattın gecikmesini göze alarak, 77 milyon harcama yaparak tarihi dokuyu da ortaya çıkardık. Aslında bu açılış 4-4.5 yıl önce yapılacaktı. Bu hassasiyetimiz sebebiyle gecikti. Tarihi eserlere zara vermemesi için, dikkatinizi çekiyorum ray bağlantılarında en son teknolojiyi tercih ettik. Gürültü ve titreşimi en aza indirdik. Yine bu hat üzerinde, İstanbul'un güzelliğine güzellik katacak bir köprüyü de Haliç üzerinde inşa ettik. Haliç üzerindeki istasyon sayesinde, İstanbullular Haliç'in İstanbul'un güzelliği temaşa edecek. Köprü üzerindeki dinlenme ve eğlence imkanlarından istifade edecekler. Laf üretmiyoruz icraat üretiyoruz, farkımız bu.''

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

Bu hatla birlikte İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 141,5 kilometreye çıktığını, 110 kilometre raylı sistem inşaatının da devam ettiğini ifade eden Erdoğan, ''Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı'nda 124 adet modern teknolojik, donanımlı, sürücüsüz vagonların hizmet verecek. 2019 yılında hedefimiz 420 km metro uzunluğuna ulaşmak. 2019 sonrasında da 776 km metro hattına da inşallah İstanbul kavuşmuş olmuş olacak. Bu önemli hattımızın İstanbul'a hayırlı olmasını diliyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyemizi, değerli kardeşim Kadir Topbaş'ı, tüm ekibini, bu hattın inşasında emeği olan tüm kardeşlerimi; mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmalar, bilim insanlarını, arkeologları, herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Bu hattı kullanan tüm İstanbullu kardeşlerime güvenli konforlu yolculuklar diliyorum'' şeklinde konuştu.

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

İstanbullunun hayatını kolaylaştıracak

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak yapıldı. Günde bir milyon yolcu taşıyacak olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Yolcular, Marmaray bağlantısıyla Kadıköy Ayrılıkçeşme'ye, buradan da metroya aktarma yaparak Kartal'a ulaşabilecekler. Yenikapı-Aksaray bölümlerinin de hizmete girmesiyle Yenikapı'dan Kadıköy-Kartal yönüne kesintsiz ulaşım imkânı sağlanacak. Aksaray- Yenikapı Metro bağlantısı bitirildiğindeYenikapı'dan, Otogar'a yolculuk 14.5 dakikaya, Atatürk Havalimanı'na 36 dakikaya, Olimpiyat Stadı'na ise 39 dakikaya düşecek.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün seyir terası ücretsiz olacak

Seyir terası ücretsiz

Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor.

Dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan sistemle inşa edildi

2 Ocak 2009'da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan 'cable-stayed' (eğik askılı) sistemiyle inşa edildi.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün teknik özellikleri
Haritayı büyütmek için tıklayın...

Teknik Özellikleri

Ortasına raylı sistem, iki kenarı ise yayaya açık olarak yapılan köprü, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğunda. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm yer alıyor. Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Zemine Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık çakıldı. Haliç'in depremselliği, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir