Bugün Tüm Dünya ''Perde'' Diyor...

Her yıl, 27 Mart'ta kutlanan ''Dünya Tiyatro Günü''nde, tüm dünya ''perde'' diyecek.

Bugün Tüm Dünya ''Perde'' Diyor...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Her yıl, 27 Mart'ta kutlanan ''Dünya Tiyatro Günü''nde, tüm dünya ''perde'' diyecek. Devlet, özel ve şehir tiyatroları bugün için özel etkinlikler düzenleyecek. Devlet Tiyatroları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve yine birçok özel tiyatro oyunlarını ''Dünya Tiyatro Günü'' için ücretsiz sahneleyecek.

Devlet Tiyatroları, 30 değişik oyunu 11 bölgedeki 26 sahnesinde ve 4 turne ücretsiz temsil edecek. İstanbul programı şu şekilde;

İstanbul Devlet Tiyatrosu; Cevahir Salon 1'de, Kubilay Tuncer'in yazıp yönettiği ''Herkes Sihirbaz Olacak''; Cevahir Salon 2'de; Sarah Ruhl'un yazdığı, Z.İrem Aydın'ın çevirdiği, Kubilay Karslıoğlu'nun yönettiği ''Temiz Ev''; Üsküdar Tekel Sahnesi'nde; Geoge Tabori'nin yazdığı, Nesrin Kazankaya'nın çevirdiği ve yönettiği ''Annemin Cesareti''; Üsküdar Stüdyo Sahne'de; Beliz Güçbilmez'in yazdığı, Mahir Günşiray'ın yönettiği ''Külbellek''; Küçük Sahne'de; Civan Canova' nın yazdığı, Turgay Kantürk' ün yönettiği ''Ful Yaprakları''; Cennet Kültür Sanat Sahnesi'nde: Memet Baydur'un yazdığı, Mahmut Gökgöz'ün yönettiği ''Lozan''; Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde: Güngör Dilmen'in yazdığı, Cemal Ünlü'nün yönettiği ''Kuzguncuk Türküsü''; Zeytinburnu Sahnesi'nde: Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, Başar Sabuncu ve Bilge Emin'in çevirdiği, Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği ''Profesyonel'' adlı oyun sahnelenecek.

''SANATIMA, HAYATIMA DOKUNMA''
Bu yıl, ''Dünya Tiyatro Günü'' nedeniyle Kültür ve Sanat Emekçileri sendikası (Kültür Sanat-Sen) İstanbul Şubesi'nin düzenlediği bir de yürüyüş gerçekleştirecek. Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Türkiye Tiyatrolar Birliği (TTB), Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSİTEJ), Mimarlar Odası İst. Şubesi, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD), Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), Ayışığı Sanat Merkezi, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi, Özerk Sanat Konseyi ve İstanbul Kültür Forumu'nun katılacağı yürüyüş İstanbul'da Beyoğlu'nda olacak. Tiyatro oyuncularının kostümleriyle katılacağı, oyun gösterileri ve konuşmaların yer alacağı yürüyüşün sloganı ise ''Sanatıma, hayatıma dokunma'' olarak belirlendi.

HER OYUNDAN ÖNCE BİLDİRİ
Dünya Tiyatro Günü'nün bir diğer önemli özelliği de, her yıl bir tiyatro sanatçısının bugün için bir bildiri kaleme alıyor olması. Bugün sahnelenecek her oyun öncesi okunacak bildiriyi, bu yıl İngiliz aktris Judi Dench yazdı. Dench, bildirisinde Dünya Tiyatro Günü'nün, tiyatronun sayısız biçimleriyle kutlanması için bir fırsat olduğunu vurgularken, ''Tiyatro tüm dünyada gösterilir, ancak her zaman geleneksel tiyatro ortamında değildir. Gösterimler Afrika'da küçük köylerde, Ermenistan'da dağların yakınında ve Pasifik'te küçük adalarda gerçekleşir. Onun tek ihtiyacı bir mekan ve bir izleyicidir. Tiyatro bizi güldürme, ağlatma becerisine sahiptir, ancak ayrıca bizi düşündürür ve dile getirir'' dedi. Öte yandan, Dünya Tiyatro Günü'nün ilk bildirisi, 1962'de Jean Cocteau (Fransa) tarafından kaleme alınmıştı.

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ
Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana'da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ''tiyatrolar günü'' fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris'te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu'nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI'nin şu an sayısı 100'ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir