İstanbul 3 modern vapurla daha buluştu.

Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İDO tarafından yerli üretimle inşa edilen Kasımpaşa Vapuru'nu hizmete aldı.

İstanbul 3 modern vapurla daha buluştu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İstanbullulara kaliteli hizmet anlayışıyla deniz ulaşımına yatırımlarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO‚ Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan ve her biri 600 yolcu kapasiteli 3 yeni vapuru daha İstanbul’a kazandırdı.
 
“Kasımpaşa Vapuru’nun Hizmete Alınması‚ Hasköy ve Sütlüce Vapurlarının Suya İndirilmesi Töreni” Başbakan Recep Tayip Erdoğan‚ Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Kasımpaşa’daki Haliç Tersanesi’nde gerçekleştirildi. Törende milletvekillerinin yanı sıra‚ AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu‚ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk‚ diğer Büyükşehir Bürokratları ve vatandaşlar da yer aldı.

9.4 milyon Euroya mal olan vapurlar İstanbullulara yüksek konforda‚ hızlı‚ güvenli ve keyifli yolculuk sunuyor. Venedik‚ Amsterdam‚ Budapeşte’de olduğu gibi Avrupa’daki kanallarda çalışan tekneler gibi tamamen turistik amaçlı hizmet verecek vapurlar‚ İstanbullulara panoramik camlarıyla geniş bir seyir zevki de yaşatacak. Haliç köprülerinin altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan vapurlar‚ panoramik görüş açısıyla Haliç’in tarihi güzelliklerine farklı bir açıdan bakma fırsatı sunacak.

Başbakan Erdoğan’dan Büyükşehir’e hizmet teşekkürü…
 
Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‚ yeni vapurlarla Haliç'in Venedik'le‚ Budapeşte'yle yarışır bir bölge haline geldiğini belirterek‚ vapurların hayırlı olması diledi. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde Haliç'in içler acısı bir manzara içinde olduğunu ve çok büyük bir projeyi hayata geçirerek Haliç’i aslına döndürdüklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan‚ Haliç’te inşa edilen Haliç Kongre Merkezi‚ Miniaturk ve Feshane Kültür Merkezi gibi eserlerin bölgeye zenginlik kattığını kaydetti.

Erdoğan‚ “Müzeleriyle‚ tersaneleriyle‚ Balat'ta‚ Fener'de yaptığımız düzenlemelerle‚ bugün Haliç artık Venedik'le‚ Budapeşte'yle yarışır bir bölge haline geldi. Bitti mi? Daha bitmedi. Daha yapılacak çok işimiz var‚ atılacak çok adım var. Hepsi geliyor eninde sonunda para para... Buraya dayanıyor. Onun için bir taraftan parayı üreteceğiz‚ bir taraftan da bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Hizmete alınan yeni vapurlar hem İstanbullulara‚ hem turistlere yüksek konforda‚ hızlı‚ keyifli yolculuk imkanı sunacak. Vapurlar‚ panoramik görüş açısından‚ Haliç'in tarihi güzelliklerine farklı bir açıdan bakma imkanı getirecek. Bu gemilerle İstanbul‚ yeni bir konsept kazanacak‚ Bu gemilerle artık Haliç‚ tam anlamıyla bir kültür vadisine dönüşecek. Bütün bunlar‚ Sadabat'ın Haliç'le‚ buralarla bütünleşmesini de getiriyor” diye konuştu.

Bu yılın başında 31 Ocakta "Fatih" vapurunu‚ 8 Haziranda "Beyoğlu" ve "Kadıköy" vapurlarını‚ 10 Ekimde de Beykoz ve Sarıyer vapurlarını hizmete aldıklarını anımsatan Erdoğan‚ sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu vapurlar 20 yıl sonra İstanbul'a kazandırılan‚ İstanbul filosuna katılan ilk vapurlar. Bugün bu törenle‚ Haliç-Üsküdar arasında kullanılmak üzere 600 yolcu kapasiteli ve yaklaşık 10 milyon TL'ye mal edilen üç yeni vapuru daha İstanbul'a kazandırıyoruz. Ayrıca bu yıl içinde hizmete alınan vapurların tamamı‚ Türk tersanelerinde yüzde yüz yerli üretim olması nedeniyle bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. İDO yaptığı yatırımlarla sektöründe dünya lideri konumuna yükseldi. Bu değişim ve dönüşümde emeği olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum.”

Geçmişte içi yağdan‚ kirden‚ pastan geçilmeyen vapurların hizmet verdiği dönemleri yaşadıklarını dile getiren Erdoğan‚ “Benim halkım buna layık değil. Şimdi gayet modern‚ kir‚ pas‚ yağ‚ koku olmayan vapurlarda seyahat etme imkanı yakalıyoruz. Bundan dolayı mutluyuz. Demek ki‚ azmederseniz‚ inanırsanız‚ çalışırsanız‚ başarırsınız. Azmettik‚ inandık‚ çalıştık ve başardık. Haliç Tersanesi'nde hem vapur imal ediliyor‚ hem de tadilat yapılıyor. Ancak tarihine bakıldığında Sultan Abdülhamit kokuyor. Hala o tarih yatıyor. Ama aynı zamanda bu yaşatılıyor. Başarabileceğimize inandık. Hem Haliç‚ hem Haliç Tersanesi yaşıyor. İnşallah bundan sonra da çok daha ileri teknoloji‚ modern donanımla hizmet etmeye devam. Öte yandan‚ Türkiye dünyada gemi inşa sanayinde ilk beşe girmiştir. Temennim en kısa zamanda gemi makinelerini üretir duruma gelmek. İnşallah bunu başaracağız. Bunları başardığımız zaman bir başka olacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım; “Denizci millet olma iddiasını sürdürüyoruz…”

Ulaştırma Bakını Binali Yıldırım da krizden en önce etkilenen sektörlerden birinin deniz taşımacılığı olduğunu belirterek‚ “Deniz taşımacılığının olumsuz etkilenmesi navlunların düşmesi‚ gemi fiyatlarının düşmesine ve nihayet inşa edilen gemilerin tamamlanmaması gibi bir sonuç doğurdu. 23. sıradan 5. sıraya yükselttiğimiz gemi inşaatının kazanımını kaybetmemesi için bir çalışma yapıyoruz. Amacımız yarım kalan gemilerin tamamlanması ve gemi inşa sektörünün hakkı olan yerini korumasıdır. Bugünler elbette gelip geçecektir. Böylece istihdamın devamı ve ülkemizin denizci ülke‚ denizci millet olma iddiasının devamı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Denizde kullanılan yakıttan ÖTV'nin kaldırılmasıyla denizciliğin gelişmesinin önündeki en büyük engelin kaldırıldığını ve denizciliğin bu sayede çok önemli başarılara imza attığını vurgulayan Bakan Yıldırım‚ bu uygulama ile birlikte deniz taşımacılığında 2003 yılına göre 2008'de yolcu taşımacılığında yüzde 50‚ araç taşımacılığında ise yüzde 43 artış sağlandığını kaydetti. Son dönemde kruvazör turizmde de önemli ilerlemeler sağlandığını ifade eden Yıldırım‚ yat bağlama kapasitesini de 9 bin 200'den 14 bine çıkardıklarını‚ hedeflerinin 2013'e kadar
25 bini yakalamak olduğunu söyledi.

Başkan Topbaş; “Deniz ulaşımını yüzde 50 arttırdık…”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise‚ hizmete alınan 3 vapurun yerli mühendis ve işçiler tarafından Haliç Tersanesi'nde üretildiğini ve vapurların Avrupa'daki kanallarda çalışan tekneler gibi turistik amaçlı hizmet vereceğini belirterek‚ “Köprünün altından geçebilen son derece modern olan vapurlarda özürlüler için özel düzenlemeler yapıldı. Çocuklar için özel bir bölüm bulunan çocuklar için özel bölüm ve hayvan barınağı da yer alıyor” dedi.

İstanbul'da yaşayan herkesin günde ortalama 2 defa yolculuk yapması sebebiyle deniz taşımacılığına ayrı bir önem verdiklerini ve dönemlerinde yaptıkları yatırımlarla deniz taşımacılığının payını yüzde 2‚5'dan 4‚5'a çıkardıklarını vurgulayan Kadir Topbaş‚ sözlerini şöyle sürdürdü; “Dönemimizde İDO birçok ilki gerçekleştirdi. Yeni vapurlar‚ hızlı feribotlar‚ Deniz Taksi’ler‚ yeni hatlar‚ yeni iskeleler hepsi İstanbul için ilkler oldu. Bugün de yine İstanbul için bir ilk olan Haliç Gemileri projesini hayata geçiriyoruz. Haliç- Üsküdar ve boğaz hatlarında çalışacak bu gemiler hem turistik hem de ulaşım amaçlı olarak hizmet verecektir. Bu gemilerin hizmete girmesiyle 2009 yılında 1 milyon 200 bin yolcu taşınan Eminönü-Haliç hattını artık Üsküdar’a uzatmış oluyoruz.  Aynı zamanda 4‚5 milyon yolcuya hem gezi hem de şehir içi deniz ulaşımı hizmeti verilen Haliç ve Boğaz hatlarına da özel bir gemi kazandırmış oluyoruz. İnanıyorum ki bu gemiler sayesinde İstanbul’da deniz turizmi daha da canlanacaktır. Hizmete gireceği güzergâh itibariyle ağırlıklı olarak gezi ve seyir teknesi olarak düşündüğümüz bu gemilerde yolculuk daha bir keyifli ve eğlenceli olacak.”

Törende konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan‚ Bakan Yıldırım‚ Vali Güler‚ Başkan Topbaş ve Aziz Babuşçu kurdele önce butona basarak Hasköy Vapuru’nu denize indirdiler. Ardından da kurdele keserek Kasımpaşa Vapuru’nu hizmete aldılar. Başkan Topbaş törenin sonunda Başbakan Erdoğan’a hizmete alınan Kasımpaşa Vapuru’nun bir maketini hediye ederken‚ Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra hizmete giren modern vapurla Haliç turu yaptı.

Vapurların teknik özellikleri;

• Haliç köprülerinin altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan vapurlar‚ panoramik görüş açısıyla Haliç’in tarihi güzelliklerine farklı bir açıdan bakma fırsatı sunacak.

• Her biri 600 yolcu kapasiteli vapurlar‚ 12 deniz mili hız yapabiliyor‚ 42 m. boyunda ve 8‚5 m. eninde inşa edildi.

• Yolcu konforu ve güvenliğinin en yüksek standartlarda düşünüldüğü vapurlarda ayrıca klima‚ büfe‚ 1 adet çocuk bakım masası‚ hayvan barınağı‚ engelli yolcu standartları da bulunuyor.

• Lcd TV’ler ve GPS üzerinden uydu anten sistemine kilitlenen anten sisteminin de mevcut olduğu vapurlar son teknoloji ile donatıldı

• Geniş ve rahat iç mekânı olan vapurların; konforlu ve nano teknoloji kullanılarak yapılan koltukları‚ klima ve iklimlendirme sistemleri‚ iç tasarımı‚ dizaynı yanı sıra‚ çocuk arabası ve engellilerin tekerlekli sandalyeleriyle rahatlıkla geçebilecekleri otomatik yolcu geçiş kapıları (rampa sistemi) ile diğer toplu taşıma araçlarına da örnek olması amaçlandı.

• Tamamen Türk işçi ve mühendislerince Haliç Tersanesi’nde inşa edilen vapurların toplam maliyeti ise 9‚4 milyon Euro.
 
 
 

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir