Zeynep Seçkin

Ramazan Bayramı; Namı Diğer Şeker Bayramı

[email protected]
Bayram hep bir coşkuyla bekleniyor gibi geliyor bana. Herkeste bir bayramı bekleme havası, çocuklar harçlık için, alışverişkolikler indirim için, çalışanlar tatili için bekliyor sanırım.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bayram hep bir coşkuyla bekleniyor gibi geliyor bana. Herkeste bir bayramı bekleme havası, çocuklar harçlık için, alışverişkolikler indirim için, çalışanlar tatili için bekliyor sanırım. E tabi bazıları da o dönemdeki beslenme alışkanlıkları için :). Bu hususta benim söylediğim birşey var danışanlarıma. ''Bayram tatilinde 1 gün serbestsin. Madem bayram sen de bayram yap. Ama 2. günü itibari ile tekrar takibe, tekrar düzene gireceğiz.''

Evet bayramlarda gerek ev düzeninin değişmesinden, gerekse bayrama bakış açısının tatil olmasından kaynaklı insanların beslenme alışkanlıklarında bir esneme söz konusu oluyor. Ama biz diyetisyenlerin her zaman söylediği gibi beslenme ve diyet hayatımızın her anında bizimle olmalı. Alışkanlığımız sağlıklı beslenme olmalı. Ve bu kazanılmış alışkanlığımız içerisinde esnemeliyiz aslında. Bir başka deyişle evet bayram diye serbestiz, esneğiz ama abartmamamız da lazım. Çünkü eğer bayramda serbestim istediğimi yiyebilirim düşüncesi tıka basa yeme durumu beslenme alışkanlığımızı oturtmadığımız anlamına gelir. Esneyip de abartmamak için, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çok çiğnemiş olmamak için veya diyet yapanların diyetlerini bozmamaları için öneri vermemiz gerekirse:

Bayram tatillerinde açık büfesi olan bir otele tatile gidecek olan kişilere ilk önerim kendilerini farkında olmaları. Evet envai çeşit sevilen, birbirinden lezzetli onca yiyecek arasında seçim yapmak, karar vermek oldukça zor. Ama kişi kendisini farkına varmadığı takdirde inanınki yeme kontrolünü kaybediyor. İşte tam da bu yüzden o açlık anındaki en tehlikeli zamanı en masum olan şeylerle geçirmek çok önemli. Yemeğe ilk indiğiniz esnada herşeyden önce tabağınıza zeytinyağlı ve salata büfesinden yiyeceklerinizi alın. Bir güzel onları tükettikten sonra tekrar açık büfeye kalkıp diğer alacaklarınızı almayı deneyin. Karnınız ilk andakinden daha tok olacağı için gerçekten sağlıklı karar vereceksinizdir. Çeşidin bol olduğu bu menülerde sizin diyetinize uygun olan bir sürü alternatif olmasının avantajlarını kullanabilirsiniz. Açık büfenin hakkını vermek kendinizi ziyan etmek demek değildir bunu unutmayın.

Bayram tatillerini evlerinde ziyaretler ile geçiren kişilere önerim ise yeme düzenlerini çok da bozmamaları olacaktır. Yine az önce söylediğim gibi aç iken kontrolü kaybetmek çok daha kolay. Bu yüzden gideceğiniz yere, veya misafir kabul edip ikram yapacağınız zamanlarda karnınızın tok olması gereklidir. Çünkü görüntüleri ufak da olsa bir dilim börek, bir dilim baklava veya bir draje şekerden alacağınız kalori yerine sağlam bir öğün yaparak karnınızı çok daha sağlıklı bir şekilde doyurabilirsiniz.

E tabiki hiç mi şaşmayacağız, hani bunun esnemesi dediğinizi duyar gibiyim. Esneme kısmı karnızını doyurduktan sonra kendinizi şımartma kısmından geçiyor aslında. O gün canınızın istediği bir çeşit besin grubunu keyfinizce yiyebilirsiniz. Bu yerine göre bir dondurma, bir sütlü tatlı bir börek veya bayram tatlısı olabilir elbette. Sadece benim söylemek istediğim hepsini bir arada tüketirseniz kendinize haksızlık etmiş olursunuz, hem de hepsi bir arada olunca hepsinin tadına varamazsınız. Az olan hayatınızda her zaman kıymetli olandır. Bir besini sevmenizin göstergesi o besini tüketim miktarınız veya tüketim sıklığınız olmamalıdır bunu unutmayın. Sağlıklı günler dilerim. Hepinizin bayramı kutlu olsun.

Dyt. Zeynep Seçkin
Özel Üsküdar Aktif Tıp Merkezi

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir