Zeynep Seçkin

Bilmece bildirmece dil üstünde kaydırmaca: DONDURMA!

[email protected]
7'den 70'e kimsenin kolay kolay hayır diyemeyeceği besinlerin başında geliyor herhalde dondurma. Hele ki yaz aylarında, sahil kenarında...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

7'den 70'e kimsenin kolay kolay hayır diyemeyeceği besinlerin başında geliyor herhalde dondurma. Hele ki yaz aylarında, sahil kenarında... Dondurma bu kadar sevilirken aynı zamanda da bir o kadar korkulur tüketilmekten. Gerek kalorisinden kaçınır kişiler, gerekse hasta eder düşüncesinden. Halbuki işin aslı böyle değil.

Dondurmanın hasta etmesi ile ilgili bilimsel veri bulunmamıştır. Hatta bedemcik ameliyatlarından sonra verilen ilk besindir. Yalnızca astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.

Kalori bazından değerlendirecek olursak da; dondurma sütlü bir tatlı grubudur esasen. Ve hatta sütlü tatlılar arasında da en hafif ve besin değeri yüksek olanlardan. Yani kalori hesabı yapan kişiler için tatlı ihtiyaçlarında en doğru tercih diyebiliriz. Dondurma içerisindeki sütten dolayı kalsiyum açısından zengin bir besin. Kalsiyumun vücudumuz için, kemiklerimiz ve diş sağlığımız için önemli olduğunu zaten biliyoruz. Dondurma aynı zamanda A, B2 ve B12 vitaminlerini içermektedir. A vitamini cildi gençleştirme, kemik sağlığı ve bağışıklık sisteminde rol alan bir vitamindir. B vitaminleri ise metabolizmada rol oynayan vitaminlerdir. Dondurmada kas grubunun düzgün çalışmasında etkili olan magnezyum, fosfor ve potasyum da yer almaktadır. Dondurmanın besin örüntüsü açısından çocukların tüketmek istedikleri çoğu abur cubur ve atıştırmalık grubundan daha faydalı olduğunu söylemek aslında mümkündür. Dondurma tercihlerinde üzerine eklenen fındık-fıstık-ceviz grubu hem dondurmanın glisemik indexini, yani; kan şekerini yükseltme hızını azaltmakta hem de vücut için faydalı olan yağlı tohumları tüketmemize olanak sağlamaktadır. Dondurma tüm bunların yanında verdiği hazdan dolayı, tetiklediği seratonin hormonundan dolayı kişiyi mutlu etmekte ve kişinin psikolojisinde de iyi gelmektedir.

Saydığımız tüm bu özelliklerinden dolayı dondurma doğru bir kaçamak tercihidir diyebiliriz. Bu sebeple sıklığını ve miktarını doğru şekilde ayarlamak gerekmektedir. Ancak her dondurma aynı değildir tabi ki. Yiyeceğimiz dondurma katkı maddeleri ile hazırlanmış hazır ambalajlı dondurmalar yerine hijyenik koşullarda gerçek süt ile hazırlandığından emin olduğumuz dondurmalar olmalıdır. Dondurma ara öğün olarak tüketilmelidir. İçerdiği şeker oranını düşünerek şeker hastalarının, zayıflamak isteyenlerin diyetisyenleri ile ayarladıkları miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Yine içeriğinde şeker olması sebebiyle gereğinden fazla tüketilmesi halinde diş çürüklerine davetiye çıkartabileceğini unutmamak gerekir.

Dyt. Zeynep Seçkin
Özel Üsküdar Aktif Tıp Merkezi

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir