Hacı Bekir ALTUNTEL

Cemaatin yarası: Dershane

[email protected]
Daha önceki yazımda dershane tartışmasının, eğitim üzerinden değil cemaat üzerinden yapılması gerektiğini söylemiştim.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Cemaatin yarası: Dershane

Daha önceki yazımda dershane tartışmasının, eğitim üzerinden değil cemaat üzerinden yapılması gerektiğini söylemiştim. Bu yazımda da dershaneleri ekonomi, eğitim ve cemaat açılarından değerlendireceğim.

Öncelikle Ekonomi;
Malum dershanelerin fiyatları cepleri yakıyor. Her ne kadar bazıları çıkıp ''Fakir çocukların üniversiteye girme şansı'' dese de, herkes biliyor ki dershane fakir çocuklar için uygun bir ortam değil.

Tabii bir de bu kurumların, ''Öğretmenler açıkta kalacak'' yaygarası var. Dershanelerdeki hocalar zaten devlet okulların öğretmenlik yapıyor. Devlet okulunda öğretmenlik yapmayan kişilerin de zaten bir çoğu öğretmenlik eğitimini tamamlamamış (etüt hocaları=üniversite öğrencisi, enformasyonsuz mezunlar vs) kişilerden oluşuyor. İçlerinde öğretmen olmaya hak kazanmış ve fakat devlet veya başka bir özel okulda öğretmenlik yapmayanları da devlet ''Tamam verin biz bunları memur yapalım'' diyor. Netice itibari ile bu konuda kopartılan yaygara da boşa...
Tabii bir de 40 yaş problemini söylüyorlar. 40 yaş üstü alınmayacak ya. Dershane hocalarına bir bakarsanız 40 yaş üstünde hocanın olmadığını zaten göreceksiniz.

Gelelim başka bir ekonomi savunmalarına ki bu konuda söyleyecek sözüm yok. Bu kurumlardan kazandıkları paralarla yurt dışındaki okulların, doğudaki dershanelerin giderlerini karşılıyorlarmış. Doğrudur buna denilecek bir şey yok lakin eğer tüm dershaneler kapanırsa doğuda da gideri karşılanması gereken bir kurum kalmayacağı için bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Gelelim Eğitim konusuna
Kabul dershaneler bir ihtiyaçtan dolayı çıktı,
Kabul eğitim sistemimiz dört dörtlük değil,
Fakat dershane de bunun çözümü değil.

Dershaneler eğitim sistemi için ağrıları dindirecek bir morfin gibi düşünülebilir. Eğer hasta morfinman oluyorsa dershaneleri kapatmak da en doğru tedavi yöntemi olacaktır.

Yine eğitim sisteminin öğrencileri eşitsizce bir sınava soktuğu söyleniyor ki bu konuda her ne kadar haklı olunsa da dershaneler bu açığı kapatmıyor. Zira eğitimi kötü olan liselerden mezun öğrenciler zaten dershane ile de sınava giremiyor. Eğitimi iyi olan okulların ise öğrencilerinin zaten üniversiteye girdiğini düşünecek olursak dershane sistemi aradaki uçurumu artırıyor.

Tabii bunun bir de dershaneye giden kazanıyor psikolojisi var. Şöyle bir örnek vereyim; Bir yarışta koşuculardan birisi doping(dershane) kullanıyorsa, diğer koşucular da doping kullanmak zorunda kalıyor. Siz bu sorunu, istediğiniz kadar parkuru düzeltin dopingi yasaklamadığınız sürece ortadan kaldıramazsınız.

*Dip not: 2004 yılında dershaneye gittim üniversiteyi kazanamadım. 2006 yılında dershaneye gitmedim Türkiye 2.'si oldum.

Son konu ya da diğer bir değişle esas konuya gelecek olursak,
Dershaneler konusunda yaygarayı kopartan dershaneler değil, bir fiil the cemaat! Zaman gazetesi bir dershane değil yayın kuruluşudur, STV bir dershane değil bir medya kanalıdır, twitterda dershane için yazanlar dershane hocaları veya öğrencileri değil -çoğunluğu bot olmak üzere- diğer cemaat üyeleridir. Vel hasılı dershaneler konusunda yaygarayı dershaneleri en yoğun kullanan cemaat yapıyor.

Peki cemaat dershanelere neden bu kadar önem gösteriyor?

Sebep gayet açık, dershaneler the cemaatin beslendiği en önemli insan kaynağı.

Dershaneye kim gider?
Başarılı olmak isteyen öğrenci

Dershanede kim başarılı olur?
Başarılı öğrenci

Peki hem başarılı olmak isteyenin geleceği hem de tüm gelenlerin içerisinden en başarılılarının seçilebileceği bir dershane kaynağını kim kapatmak ister?
Hiç kimse...

Cemaat yumurtasını yemeyeceği tavuğu beslemez. Bu durumun belki de binlerce örneği vardır.

  • Cemaate tabii olmayacak öğrencileri evden atma
  • Puanları kırılan imam hatip öğrencilerini dershanede tecrit sınıflarına alma
  • Okulda başarısız olan öğrencileri yurttan atma
  • Cemaati kabul etmeyen çalışanlarını işten atma gibi...

Dershaneler öğrencilerin 1 sene geldiği ve içlerinden başarılı ve başarısızların hemen tespit edildiği kurumlarken, okullar öğrencinin bir kere girip 4 yıl okuduğu kurumlar. Cemaat 1 sene de başarıları almak dururken, 4 sene başarısız öğrenciyi sırtında taşımayı kabul eder mi? tabii ki HAYIR. Dolayısıyla dershanelerin okul olmayı kabul etmemeleri gayet tabiidir.

Tüm lise son sınıf öğrencilerinin dershane süzgecinden geçirilip başarısızları eledikten sonra, başarılıların da dershaneler sayesinde olduğunu söylemek, eğitim sistemine büyük bir haksızlıktır.

Tabii cemaat için başka bir önemli konu: Bu insan kaynağını yönlendirmek.
Düşünün ki bir test yapıldı ve başarılı öğrenciler testip edildi. Başarılı öğrencileri kendi başına bırakmak yerine, cemaat için en önemli noktalara yönlendirmek yine bu dershanelerin görevi...

İşte zurnanın ''ZIRT'' dediği yer de burası... Size bir kaç örnek göstereyim;

  • Ablamın oğlunu FEM dershanesi, kendi dershanesinden sildirip Final dershanesine kaydettirdi. ''Sen bizdensin, başarılısın da, seni askeri okula gönderelim cemaatte olduğun belli olmasın'' diyerek. Üstelik dershane parasını da FEM dershanesi ödedi. Sonra da annesinin başı açık fotoğrafını istediklerinde annesi vermediği için çocuktan desteklerini çektiler.
  • Başka bir ablamın oğlu, Hafız olan yeğenim dershaneye gidip üniversiteyi kazanmak istedi. Sen imam ol, imama ihtiyacımız var dediler. Diyen de Altunizede Fem'in rehber ABİLERİ. Şimdi başka bir dershanede hukuk için çalışıyor.
  • Yeni tanıştığım kızın birisini FEM'deki ablaları Tanzanya'ya okula göndermiş. Orada hizmete ihtiyaç var diye.
  • Çok sevdiğim bir yeğenimi polis ol diye dershaneden polis okuluna kayıt yaptıracaklardı çocuk ben illa üniversite okumak istiyorum deyince gazetecilik okuttular.

Bunlar benim bizzat gördüğüm örnekler. Bunların daha bir çoğunun var olduğuna da adım gibi eminim.

Yani öz itibari ile dershanelerin kapatılması the cemaatin hem başarılı öğrencileri seçme hem de seçtikleri öğrencileri istedikleri gibi yönlendirme imkanlarının elinden alınması olacak. Bundandır kuyruğuna basılmış kedi gibi aslan kesilmeleri...

Benim kanaatimce de dershanelerin kapatılması, hem cemaati zayıflatmak, hem eğitim sistemindeki morfini öğrencilerin damarlarından çekmek, hem de velileri dershane külfetinden kurtarmak için çok elzemdir bir an öce yapılmalıdır.


Hacı Bekir ALTUNTEL

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir