Bülent ŞİRİN

Marmaray ve kararsızlar...

[email protected]
Marmaray'ın açıldığının üçüncü günü akşam vakti Üsküdar Meydanı'ndaydım.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Marmaray ve kararsızlar...

Marmaray'ın açıldığının üçüncü günü akşam vakti Üsküdar Meydanı'ndaydım. Vaktim müsait olduğu için merakımı gidermek amacıyla bir karşıya geçip geleyim dedim. Daha girişte 55-60 yaşlarında biri beni yakaladı ve anlatmaya başladı. Adam öylesine çocuksu bir heyecan içindeydi ki, hayatında ilk (ve büyük ihtimalle son) kez gördüğü bana duygu ve düşüncelerini anlatmak ihtiyacı hissetmişti.

Beyefendi Bağcılar'da oturduğunu, Üsküdar'da bir yakınının yanına gidip geldiğini ve Marmaray'ın sağladığı ulaşım kolaylığının inanılır gibi olmadığını söylüyordu. Üsküdar'da görüştüğü bir ahbabının Marmaray'ı küçümseyici laflar etmesini de kabullenemiyor, ''böyle muhalefet olmaz. Olursa memlekete zarar vermekten başka bir şeye yaramaz'' diyordu. Şöyle devam etti coşkulu ve sevinçli ağabey: ''Biz yıllarca ...P'ye (bir muhalefet partisinin adını telaffuz ediyor) oy verdik. Bize vurmak ve vurulmaktan başka bir şey vermedi. Yakın bir gelecekte bizim memlekete hızlı tren gelecek ve orası İstanbul'un banliyösü gibi olacak''

Adamcağız daha anlatmak istiyordu ama ben hem gözlem yapmak istiyordum hem de süre kısaydı. İlerledim. Yolcuların çoğunun hal ve hareketlerinden ilk kez bindikleri anlaşılıyor, birçoğunun da yüzünde oyun çağı geçmiş olduğu halde önüne oynamaktan hoşlandığı bir oyuncak geçen insanların mahcup gülümsemeleri görünüyordu.

Sonra Kazlıçeşme'den yüzeye çıkıverdik. Orada çok kalmadım ve döndüm. Bu sefer işten dönenler vardı etrafımda. Fakat bir tanesi telefonla konuşuyor ve muhatabına ''Kız Kulesi'nin karşısında bir çay içip döneceğim'' diyordu. Gerçekten Üsküdar'da inince Kız Kulesi tarafına nasıl gidebileceğini sordu ve o istikamete doğru uzaklaştı.

Takip eden ilk cuma günü, Üsküdar'da Valide Sultan Camii'nde cuma namazında bugüne kadar görmediğim bir izdiham vardı. Geç gitmediğimiz halde avluda zor yer bulduk. Standart cuma cemaatinin dışındakiler Marmaray misafirleriydi anlaşılan. Sonraki günlerde de vakit namazlarında neredeyse cuma namazı kadar cemaat oldu o camide.

Marmaray'ın inşaat süreci devam ederken, Üsküdar'dan saatte 60 bin kişinin geçeceği yazılmış söylenmiş, biz de hem Üsküdar'ın dar coğrafyasının bunu kaldırmayacağını hem de bu 60 bin kişinin aktarma işleminde bir sonraki vasıtaya koşan insanların psikolojisiyle hareket edecekleri için Üsküdar'a ciddi bir katkıları olmayacağını iddia etmiştik. Bu iddiamız gerçek mi olacak yoksa yalan mı şimdilik bilinmiyor. Onu zaman gösterecek. Fakat önümüzde duran bir gerçek var, o da Üsküdar-Sancaktepe metrosu başta olmak üzere diğer bağlantıların bir an önce inşa edilip hayata geçirilmesi gerektiği. Yoksa Üsküdar merkeze sabah ve akşam saatlerinde Marmaray'dan önce de sonra da ne giriliyor ne de çıkılıyor.

Bir başka gerçek daha var, bizim âcizane görebildiğimiz: Şu siyasi anketlerde kararsız hanesinde yazılanlardan Marmaray'ı kullananların çoğu kararını vermişlerdir. Yanlış bilmiyorsak seçimlere kadar Yenikapı-Şişhane bağlantısıyla Haydarpaşa-Gebze hattı da hizmete açılacak. O zaman kararsızların çok daha azalacağı kanaatini taşıyoruz.

Memlekete hayırlı uğurlu olsun. Bu sefer yurt gerçekten demir ağlarla örülsün. Ve gerçek anlamda bir ülke olsun. Amerika'nın doğu ve batı yakasını birbirine bağlayan demir yolunun hizmete açılmasından sonra gerçek anlamda bir ülke olduğu söylenir.


Bülent ŞİRİN

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir