Bülent ŞİRİN

Yeni bir Gezi ihtimali var mı?

[email protected]
Gezi Olayları bitmeye yüz tutmaya başladıktan itibaren, organize eden ve kışkırtan güçlerin...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Yeni bir Gezi ihtimali var mı?

Gezi Olayları bitmeye yüz tutmaya başladıktan itibaren, organize eden ve kışkırtan güçlerin dış kaynaklı olduğu fikrinden hareketle ''tekrar deneyeceklerdir, yine geleceklerdir'' şeklinde yorumlar yapıldı. Tarih olarak da sonbahar gösterildi. Tabii bu tahminler yapılırken, yurt ve dünyada bütün şartların aynı kalacağı varsayılıyordu. Hâlbuki neyin ne zaman nasıl hangi istikamete doğru değişeceği ve gelişeceğini öyle kolay kolay kimse bilemezdi. Hele Ortadoğu'da bu imkânsız gibi bir şeydi.

Olaylar devam ederken Batı'nın önemli medya unsurları Dünya'da hiçbir olaya göstermedikleri ilgiyi göstermiş, başta Beyaz Saray olmak üzere en üst düzey yöneticiler açıklama üstüne açıklama yapmışlardı. Onbinlerce, yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği olaylara bile bu kadar ilgi göstermemişlerdi oysa.

Batı, yani dünyayı yönetenler, en azından görünüşte meşruiyete mutlak manada önem verirler. Yani bir bölgede bir operasyon yapacakları zaman halkın desteği, hiç olmazsa ciddi anlamda itirazının olmaması lazımdır. Obama'nın olaylar başladıktan günler sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ı arayarak ''geçmiş olsun'' demesi bu meyandadır. Bir de destek mitinglerine olan büyük katılım görülünce, Erdoğan Menderes ve Özal'ın akıbetinden kurtulmuş oldu. (Elimiz varmasa da en azından şimdilik demek durumundayız)

Dünya'da ülkeler ''üzerinde operasyon yapılabilecek ve yapılamayacak'' ülkeler olarak ikiye ayrılır. Siz hiç İngiltere ya da Almanya'da ''dış güçler''in hükümeti devirmek için operasyon yaptığını gördünüz mü? Ne iç güçler ne de dış güçler o tür ülkelerde böyle faaliyetler gerçekleştiremezler, çünkü o ülkeler eşiği karşıya geçmiştir. Batı sanırım Türkiye'yi hâlâ operasyon yapabileceği bir ülke sınıfında görüyordu. Denedi ama başaramadı. Hemen akabinde Mısır'da olanları hep birlikte gördük. Türkiye'de yapılmak istenenin tamamen aynısıydı ve Mısır henüz birinci bölümdeki ülkeler kategorisinde olduğu için operasyon biraz kanlı ve zorlu bir şekilde de olsa başarıya ulaştı.

Türkiye'nin şimdilik operasyon yapılamayacak ülkeler sınıfına iyice yerleştiğini söylemek fazla iyimserlik olur. Gezi cinnetine BDP ve MHP'nin katılmamış olması, operasyonun başarıya ulaşmamasında en büyük faktörlerden biridir kuşkusuz, diğer önemli faktörlerle birlikte.

Geçtiğimiz günlerde Amerika'nın Ankara Büyükelçisi ''üç beş kişinin yapacağı taşkınlıklar Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkamaz'' anlamına gelen ifadeler kullandı. Bu da ''Gezi türü operasyonlara şimdilik ihtiyacımız kalmadı'' şeklinde okunmalıdır ve Orta Doğu'daki son gelişmelerden sonra böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır.

Batı'nın operasyona yeniden ihtiyacı olabilir. Dedik ya, bu coğrafyada kimse gelecek hakkında çok sağlıklı tahminlerde bulunamıyor diye. Yarın bize ne getirir, ne götürür belli değil. Egemen güçler de bizim için hayırlı rüya görmeyeceğine göre, ülkede hem yönetim bazında hem halk bazında uyanık olmamız, dostu düşmanı iyi tanımamız ve önlem almamız gerekmektedir.

Ki, operasyon yapılamayacak ülkeler sınıfında yerimiz garanti olsun, egemenler de bunu anlasın ve bir daha öyle aşağılık müdahalelere kalkışmasınlar.


Bülent ŞİRİN

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir