Savaş ŞENEL

Para Bu; Herkese Lazım...

[email protected]
Bu Yazım Saf-Nahif Okurlar İçindir...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Bu Yazım Saf-Nahif Okurlar İçindir...

İdealist olmak
İdealist bir gençliğim oldu. Benim için para hiçbir zaman amaç olmadı. Fakat sonraları şunun farkına vardım: Para zaten amaç değildi; bir araçtı. Fakat ben aslında ''parayı amaç görmekten kaçınayım'' derken, onun çok önemli bir araç olduğunu ve onun vasıtasıyla elde edebileceğim çok önemli şeyler bulunduğunu göz ardı etmiştim. Başka bir deyişle konuyu eksik anlamıştım.

Kendinizi kandırmanıza gerek yok. Bugün para ve şöhret önem kazanmıştır. Bu ikisinin ölçü olması çok da yanlış değildir. Yani yaptığınız şeyin ekonomik bir çıktısı olmalıdır. Ayrıca bir konuda doğru bir şekilde ünlü olmuş bir uzmana gideriz. Yanlış olan, nerden geldiğini önemsemeden parayı esas almak veya yanlış bir şekilde de olsa şöhrete kapılmaktır.

Parasızlık dikkatinizi dağıtır
Dolayısıyla herkese çağımızın farkında olmalarını öneriyorum. Nerede ve ne yaparsanız yapın, iş gelip-ekonomik gücünüze dayanır. Ekonomik gücünüzün zayıflığı dikkatinizi dağıtır ve sizin için daha önemli olan konulara odaklanmanız mümkün olmaz.

Sözgelimi bir randevunuz var ve siz yapacağınız görüşmeye hazırlanıyorsunuz. Ama o günün masraflarını hangi kaynaktan karşılayacağınızı düşünmek zorundaysanız, randevunuza sağlıklı bir şekilde hazırlanamazsınız. Veya organize etmeniz veya katılmanız gereken bir etkinlik vardır; sizin onu organize etmeniz veya ona katılmak için çabalamanız gerekir. Ama altyapı çalışmalarını sağlayacak malî gücünüz yoksa, dikkatiniz dağılmış demektir.

Parasızlık hüzün verir
Geçmişinde uzun süre parasızlık çekmiş olan, fakat şu anda maddî refah içinde olan Emine Nutki adında bayan bir girişimcinin bir seminerini dinlemiştim. Bu bayan maddî sıkıntılar yaşamakta olduğu bir dönemde bir iş toplantısından çıkmıştır ve yol parası olmadığı için evine yürüyerek gitmektedir. Bu sırada yaralı bir kediye rastlar ve üzüntüyle: ''Allahım bu kediyi neden benim karşıma çıkarıyorsun; ben şimdi bunu nasıl veterinere götüreyim?'' diye içlenir. Neyse ki, kediciği bir eczaneye götürür ve eczanedeki beyefendi kedinin bakımını ücretsiz yapar.

Bu sebeple, gençlere mutlaka para biriktirmelerini tavsiye ediyorum. Siz ne kadar kaçsanız da, sosyal sorumluluklar sizi bulurlar; bir de siz bu sorumlulukları yaşamaktan ve sahiplenmekten insan olarak kendinizi sorumlu hissediyorsanız, para size çok daha fazla lazımdır.

Para size seçenekler sağlar
Özellikle sevdiklerinizin kendilerini gerçeklemelerini istiyorsanız; onların kendi becerilerini ve niteliklerini geliştirmeleri için kurslara veya eğitimlere devam etmelerini destekliyorsanız, para sizin için hayatî öneme sahiptir.

Siz bu konuda çalışırken, size itiraz edip ''dervişlik'' taslayanlar olacaktır. Bu tür durumlarda, faturalarınızdan birisini onun önüne koyup, ödemesini rica edin. Kesinlikle susacaklardır.

Size bu tip kişilere verilebilecek bazı cevaplar bile önerebilirim. Sözgelimi size ''para önemli değildir!'' diyen birisine: ''Bu konuda ika etmeniz kişi ben değilim; sizi gidin bakkalı, elektrik idaresini vs gibi kurumları bu konuda ikna edin!'' diyebilirsiniz! Yine sözgelimi ''Para her şey değildir!'' diyen birisine: ''Çok haklısınız; para her şey olsaydı, söz gelimi onu verip peynir almazdık; sabah kahvaltıda peynir yerine para yerdik'' şeklinde cevap verebilirsiniz. Bu cevaplar size rahatsız edici gelebilir! Ama emin olun bazı kişiler bu tür cevapları hak ediyorlar!

Gerçek şudur: hayatınızda parayla satın alınmayacak insanlar ve şeyler olmalıdır; ama diğer bir gerçek de şudur: Parayla satın almanız gereken hizmetler, ürünler vardır. Acı gerçek ise şudur: İster kabul edin ister etmeyin, parayla satın almanız gereken insanlar bile olacaktır!


Savaş ŞENEL

İngilizce Öğretmeni & İletişim Danışmanı



Duyuru: ''Yeniden Genç Olsaydım, Neleri Farklı Yapardım?'' veya ''Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak'' adlı seminerlerimle ilgili olarak beni davet etmek istediğiniz takdirde, talebinizi aşağıda verilmiş olan her iki email adresine birden göndermenizi tavsiye ediyorum.

[email protected] ve [email protected]


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir