Ali SÜZEN

Hoşgeldin Ramazan, Güle Güle Seçim

[email protected]
Üsküdar Seçim değerlendirmesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif geldi, hoşgeldi. Rahmet, bolluk ve bereket getirdi.

İnsani ve ahlaki değerlerin daha güçlü bir şekilde hayata yansıdığı, sosyal yardımlaşmanın ve paylaşmanın arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun canlandığı müstesna bir zaman dilimidir Ramazan.

Baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket mevsimi olan bu ayda oruç iradeleri güçlendirir.

İftar cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğretir.

Teravih ile ibadetin neşe ve coşkusu bütün topluma yayılır.

Sahur ise hayır ve bereketin simgesidir.

Kadir Gecesinde bütün bu yüksek değerler manevi dünyamızı kuşatır.

Hatim ile mukabeleler, akıl ve gönülleri manevi bir atmosferde zirveye taşır.

Zekât ve fitreler, yardımlaşma ve dayanışmanın göstergesidir, dinî duygunun toplumsal olarak paylaşılmasını sağlar.

Bayram toplumun sosyal yaralarını sarar, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirir.

Kısacası ramazan ayı, ferdi hayatta dindarlığın, sosyal hayatta dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşanmasına ve Müslümanlar olarak arınma ve yenilenme bilincimizin tazelenmesine vesile olur.

Böylesine maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ramazan ayında, duyguların dolu dolu yaşandığı ender şehirlerden birisidir Üsküdar.

Sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın bir ürünü olan Ramazan çadırının ilk kurulduğu yerdir Üsküdar. Yoksulların iftar ettirilmesi, fakir fukaraya yılboyu yardım edilmesi bir gelenektir Üsküdar'da.

Ramazan denilince ilk akla gelen yerdir artık Üsküdar. Çadır'daki iftar ile başlayan eğlenceler, Başlarbaşı'nda sürer gider ve yine çadır'daki sahur ile sona erer.

Başta Üsküdarlılar olmak üzere tüm müslümanlara Faslı Ramazan ile doyasıya bir ramazan yaşatan Üsküdar Belediyesine şükranlarımı sunuyorum.

*****


Bir önceki yazımda 12 haziran seçimlerinin genel bir değerlendirmesini yapmıştım. Üsküdar analizini ise bu yazıya bırakmıştım ki, yazımın böylesine bir aya denk gelmesi içimdeki manevi duyguları kabarttı. Fakat bu seçim değerlendirmesi yapmama mani değil tabiki...

Seçimlerin üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Taşlar yerine oturmaya başladı. Seçtiğimiz vekiller meclisin yolunu tutarken, onların seçilmesi için yoğun çaba harcayan partililerin birçoğu ise tatile çıktı.

Bu sakin ve sessiz ortam Ramazan ayının gelmesiyle son buldu. Seçim dönemindeki kadar olmasada bu mübarek ay vesilesiyle siyasileri yeniden sokaklarda göreceğiz.

Başarı veya başarısızlık oy oranlarıyla belirleniyorsa, karşılaştırma yaparken genel ve yerel seçimleri birbirinden ayrı tutmak gerekir. Bu yüzden 2007 ve 2011 genel seçimlerini karşılaştırdığım bir tablo hazırladım. Seçmen sayısındaki artış ve seçime katılım oranları tabloda yer almıyor. Sağlıklı olması açısından değerlendirmem oy oranları üzerinden olacak.



2011 OY ORANI2011 OY SAYISI2007 OY ORANI2007 OY SAYISI
AK Parti%50166.117%46138.640
CHP%33108.875%2782.819
MHP%1032.442%1030.636
BGMSZ%26.548%413.890
DP%0,41.392%310.812
SP%1,44.720%28.236



Yukarıdaki tabloya göre Üsküdar'da  AK Parti yüzde 4, CHP ise yüzde 6 oranında oylarını arttırdı. MHP oy oranını korurken, SP ve DP başta olmak üzere diğer partilerin tamamı oy kaybetti.

AK Parti'nin Üsküdar'daki oylarını arttırmasındaki en temel unsur Üsküdar Belediye'sinin ilçede yaptığı başarılı çalışmalardır. Mustafa Kara ve ekibinin 2 yıl önce göreve gelir gelmez başlattıkları projeler bu yıl meyvesini vermeye başladı. AK Parti Üsküdar ilçe teşkilatı ile Başkan Kara arasındaki uyum ve birlikte yapılan seçim çalışmaları sandığa olumlu yansıdı, Üsküdar'da yüzde 49,9 ile rekorlar kırıldı.

2002, 2004, 2007 ve 2009 seçimlerinde AK Parti'nin Türkiye ve İstanbul'da aldığı oy oranının altında kalan Üsküdar ilçe teşkilatı, 2011 seçimlerinde Türkiye geneli(yüzde 49,9) ile aynı, İstanbul geneli(yüzde 49,4) ve İstanbul 1.Bölge(yüzde 48,3) oranından ise fazla oy alarak bir ilki başardı.

Genel seçimlerde Ak Parti Üsküdar teşkilatı lehine yaşanan bu ilkler ve yüzde 4 oranındaki oy artışı, 2014 de yapılacak belediye başkanlığı seçimleri için CHP'nin hevesini kaçırmıştır sanıyorum.

2009 Yerel seçimlerinde Ak Parti %37.9 - CHP %29.3 - SP 20.5 - DSP 4.5 ve MHP 3.8 oranında oy almıştı.

CHP Üsküdar ilçe teşkilatı bu seçimlerde saha çalışmalarını daha başarılı bir şekilde yürütmesinin karşılığını yüzde 6 oranındaki oy artışıyla aldı. Mustafa Çetinkaya ve ekibi önceki seçimlerde yapılmayanı yaptı. 2007 ve 2009'da merkezi yerlerde çalışma yapan CHP, bu seçimde Üsküdar ilçesinde gezilmedik cadde girilmedik sokak bırakmadı.

Hem politik anlamda hemde seçmen profili olarak AK Parti ve CHP arasında kalan, siyasi dengeyi sağlayan MHP ise Üsküdar'da oylarını korumayı başardı. Başardı diyorum çünkü; başarılı bir iktidar belediyesinin olduğu ilçede, Kılıçdaroğlu rüzgarını arkasına alan ana muhalefet partisi varsa, birde üzerine MHP ilçe teşkilatı kısa süre önce fesih edilerek atanmışsanız, bunlar yetmezmiş gibi tam teşkilatı toparladım derken milletvekili adaylarınızın kaset skandalları ortaya çıkıyorsa, Habib Suiçmez ve ekibinin oy oranını koruması büyük başarıdır.

Türkiye genelinde olduğu gibi Üsküdar'da kaybedenler ise, seçim çalışmasını sadece iskele meydanında yapanlardır.


Ali Süzen/Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir