Savaş ŞENEL

Günümüzün en önemli becerisi: Çevre edinmek

[email protected]
Uzunca bir süre önce Burç FM'de programlar yapıyordum. O zamanlar televizyon programları sunmakta olan Yusuf Ziya Özkan Beyefendiye söyleşi programları yapmak istediğimi söyledim.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Hatırın Gücü
Uzunca bir süre önce Burç FM'de programlar yapıyordum. O zamanlar televizyon programları sunmakta olan Yusuf Ziya Özkan Beyefendiye söyleşi programları yapmak istediğimi söyledim. Ardından ona, bu konuda nasıl bir yol takip etmem gerektiğini sordum. O da bana değişik çevrelerde zaman geçirmemi, sanatçılarla, yazarlarla ve benzeri kişilerle tanışmamı tavsiye etti.. Bu tavsiyesinin sebebi de şuydu: Bu tür kişileri, bir programa davet ettiğim zaman, aslında gelmeyi düşünmeseler bile, ortak hukukumuzdan dolayı ve beni kırmamak için onların davetimi kabul edebilecek olmalarıydı.

Yani etkin ve meşgul bir kişi, başka hiçbir sebep olmasa bile, sadece tanışıklığımızdan dolayı ve benim hatırım için program davetimi kabul edebilirdi.

Büyük Bir Kişisel Güç veya Sermaye: Çevre
Seminerlerimde de anlattığım gibi, bu yüzyılda en büyük kişisel sermaye ve kişisel güç, çevredir. Güzel bir not defterinde, A4 kâğıdında veya bilgisayarınızda açtığınız bir dosyada listelediğiniz kişiler, bazen sadece parayla yaptıramayacağınız şeyleri, bir ricanız üzerine ve sizi kırmamak için yapabilirler.

Konu, para verip-vermemek veya bir şeyi bedavaya getirmek değildir. Gereken maliyeti karşılamayı göze almış olsanız bile, bir konuda işinin ehli olan kişileri ararsınız. Dolayısıyla dikkatle tuttuğunuz bir liste varsa, işiniz kolaylaşır. Bunun için de karşılaştığınız kişilerle kartvizit alış-verişi yapmak, yani kendi kartvizitinizi verip kartvizit almanız gerekir.

Kartvizit Veren Kartvizit Alır!
Dolayısıyla üniversite öğrencisi olsanız bile, bir kartvizitiniz olmalıdır. Bir üniversite öğrencisinin kartviziti olmasının çevresindeki kariyer sahibi ve ciddî kişilerin üzerindeki etkisini düşünün. Bu olayda çok basit bir formül vardır: Eğer birisine kartvizit verirseniz, ukela veya dalgın birisi birisi değilse, o o kişi de size kendisinin veya onunla temasa geçebilmenizi mümkün kılabilecek başka birisinin kartını verir. Bir üniversite öğrencisinin bu şekilde davranarak; yüksek öğrenim hayatı boyunca ne kadar çok kartvizit toplayabileceğini ve nasıl bir çevre edinebileceğini bir düşünün. Böyle bir üniversiteli genç, mezun olup iş dünyasına atıldığı zaman, ''seçilen bir eleman'' değil, ''işyerini veya iş yapacağı kişileri'' kendisi seçebilen bir birey olabilir.

İyi Bir Çevre Edinmiş Olmanın İki Büyük Yararı vardır
Bir vizyona uygun olarak ve bilinçli bir şekilde çevre oluşturduğunuzda, kendinizi tanımlamış ve tanıtmış olmanızdır. Bunun sonucunda, birincisi sizi tanımakta olan ve istikrarlı birisi olarak bilen bir çevre, size yeni fırsatlar sunar. Sizi dostlarına anlatan bir çok tanıdığınız olur. Başka bir kişinin sizi dostlarına anlatıp tavsiye etmesi gerek özel hayatınız gerek iş hayatınız ve pozitif anlamda daha etkili bir durumdur.İkincisi: Siz de önünüze bir fırsat geldiğinde onu kendileriyle gönül rahatlığıyla paylaşabileceğiniz veya onlara iç huzuruyla devredebileceğiniz insanlar tanımış olursunuz. Size gelen bir fırsatı da, hak eden kişilerle paylaşmalı veya onu hak eden kişilere devretmelisiniz. Mesela bir işadamı veya bir işkadını bir öğrenciye burs vermek veya bir kuruma sponsor olmak istediğini size söylediğinde sizi bekleyen bir görev vardır: Bu fırsatı önceden beri tanımakta olduğunuz birisine veya o kişinin tanıdığı ve bu fırsatı en iyi şekilde kullanabilecek birisine devretmelisiniz.

Bu da, zamanla, sabırla ve dikkatle edinilmiş bir çevreye sahip olmakla mümkündür.

Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak
Çevre edinmekle ilhili olarak ''Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak'' adlı seminerimde vurguladığım bazı ilkeleri sizlerle paylaşmak isterim. Çevre edinmek için:
  • Kendisiyle ilgili olarak kişilere yardımcı olmayı sevdiğiniz-hedeflediğiniz veya size yardımcı olmalarını beklediğiniz net bir vizyonunuz olmalıdır. İnsan, sebepsiz yere sosyalleşmez; bunun için sizi iten bir sebep; bir hayal olmalıdır.
  • İşinizi ve iletişim bilgilerinizi, website adresinizin bulunduğu ve sizi yansıtan bir kartvizit bastırın.
  • Bir ortamda tanışmak için adım aran ilk kişi siz olun; başkalarının sizinle tanışmalarını beklemeyin. Bir kişiyle doğrudan tanışmanız uygun görünmüyorsa, başka birisinin sizi o kişiyle tanıştırmasını sağlayın.
  • Tanıştığınız kişilerle kartvizit alış-verişi yapın.
  • Size verilmiş olan kartvizitleri biriktirin ve bir ''Tanıştığım kişiler'' listesi oluşturun. Bu liste, sosyal paylaşım sitelerinde veya email hesabınızda bulunan kişi listelerinizden başka bir liste olmalı; ayrıca bir not defterinde veya bilgisayar dosyasında tutulmalıdır.
  • Bu listedeki kişileri, sizin için önem sıralarına göre A, B, C, D harfleriyle sınıflandırın.
  • Sizin için önemli olan kişilere onlar için neler yapabileceğinizi sorun; onlara elinizden geldiği kadar yardımcı olun veya yardımcı olabilecek kişiler önerin.
Sınıflandırmada esas, sizin vizyonunuza katkısı olabilecek veya sizin onların vizyonlarına katkınızın olabileceği kişileri belirlemektir. Yani siz de kendilerine yararlı olamayacağınız kişilerin vakitlerini gereksiz yere almamış olursunuz. Çünkü bir düşünürümüzün söylediği gibi: ''Ömür pek kısa, yapacak işler pek çoktur.''

Her gün kısa süreli bir çalışmayla, ilerde hem maddî hem de manevî anlamda hazine değerinde bir ''tanıdıklar'' listeniz olabilir.


Savaş ŞENEL


Duyuru: ''Yeniden Genç Olsaydım, Neleri Farklı Yapardım?'' veya ''Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak'' adlı seminerlerimle ilgili olarak beni davet etmek istediğiniz takdirde, talebinizi aşağıda verilmiş olan her iki email adresine birden göndermenizi tavsiye ediyorum.

[email protected] ve [email protected]


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.01 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir