Savaş ŞENEL

Yeniden genç olsaydım, neleri farklı yapardım?

[email protected]
Bir süre önce ''Yeniden genç olsaydım neleri farklı yapardım?'' diye kendi kendime sorduğumda, aklıma gelen şeyleri not almaya başlamıştım.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
''YENİDEN GENÇ OLSAYDIM, NELERİ FARKLI YAPARDIM?''

Bir süre önce ''Yeniden genç olsaydım neleri farklı yapardım?'' diye kendi kendime sorduğumda, aklıma gelen şeyleri not almaya başlamıştım. Çünkü eğitimcilik ve yazarlık yanlarım sebebiyle, öğrencilerim ve okurlarım, beni geçmişimle ilgili olarak düşünmeye sevk eden sorular sormaktadırlar: Elbette geçmişe veya bugüne dönük olarak ve farklı zamanlarda muhasebeler yapmaktaydım. Bununla birlikte bir konu üzerinde, onu kitlere sunmak amacıyla düşünmenin, o konuya daha bir ciddiyet kazandırdığını söyleyebilirim.

Gençliğimle ilgili olarak ve farklı bir ciddiyetle düşünmeye başlayınca, ilginç bir ''konular listesi'' ortaya çıktı. Bir yandan da, bu listenin birçok maddesinin seminerlerde yeterince ele alınmadıklarını gördüm. Yaşamış olduğum hayatla ilgili olarak derin pişmanlıklarım yoktur, ama elbetteki: ''Bazı şeyleri daha iyi yapabilirdim'' düşüncesi bana da sıklıkla uğrar. İşte üzerlerinde düşündüğüm bu konuları, odaklı bir şekilde yaşamayı hedefleyen ve zaman kaybetmek istemeyen herkese taşımak istiyorum.

Türkiye'de aslında çoğu tartışmanın ideolojik veya etnik farklılıklarla ilgili görünseler de, aslında iletişimsizlikten, yetersiz iletişimden veya art niyetli iletişimden doğduğunu görmekte ve bu konuda kafa yormaktayım. Dolayısıyla: ''İletişim becerisini farklı bir disiplin olarak öğrenmek lazımdır'' diyorum. Seminerimde en çok üzerinde durduğum maddelerinden birisi budur.

''Fırsat Maliyeti Teorisi'' de seminerlerimde önemle ele aldığım konulardan birisidir. Aslında bu ilke, hayatta seçimler yapmakla ilgili olan ve dolayısıyla herkesi ilgilendiren bu ilkedir. Bununla birlikte, bu konu, sadece finansla ilgilendiriyor gibi algılanmaktadır. Bence ''Fırsat Maliyeti Teorisi'', hangi alanla ilgileniyor olurlarsa olsunlar, herkesi ilgilendiren bir kavramdır ve bunu seminerlerimde özenle vurguluyorum.

Seminerlerimde vurgulamakta olduğum diğer bir konuyu da ''Ölesiye Sevmek, Öldüresiye Sevmektir'' şeklinde ifade ediyorum. Aşkın çok satılan bir metaya dönüştüğünü, ama sağlıklı birliktelikler için tek yeter şart olmadığını hayattan örneklerle vurgulamaya çalışıyorum. Bir insana önce aşık olup sonra onu tanımanın zor olduğunu, ama bir insanı anlayıp-tanımakla ortaya çıkan hayranlığı daha sağlıklı bulduğumu vurguluyorum; yani önce: ''Anlamak ve tanımak önemlidir'' diyorum.

Gelişen ve değişen şartlar içinde, Türkiye'de yaşayan kişilerin dünyaya çok yüksek değerleri sunabileceklerini biliyorum. Ayrıca insanlarımızın diğer dünya kültürlerinden de çok şey alabileceklerini de inanıyorum. Bu alış-verişi daha iyi yapabilmeleri için, Türkiye'de yaşayan her ferdin en az bir yabancı dili, anlayıp-konuşabiliyor olmalarını arzu ediyorum. Dolayısıyla, hangi yaş grubundan olurlarsa-olsunlar, herkesin bir yabancı dili ve tercihan İngilizceyi anlayıp-konuşabilecek şekilde öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Bu da seminer maddelerinden birisidir.

Yukarda vemiş olduğum 4 konu gibi önemsediğim diğer 21 konuyu ''Yeniden Genç Olsaydım Neleri Farklı Yapardım?'' adlı seminerimde topladım. Bu semineri birkaç yerde verdiğim zamanlarda, dinleyicilerimden aldığım tepkiler çok olumlu olmuştu. Bu sebeple bu semineri, yaygın olarak gençlere ve hayatlarını gözden geçirmek isteyen herkese taşımaya karar verdim.

Dolayısıyla, her ay 1 veya 2 kurumda bu semineri ücretsiz olarak vermek istiyorum. Bu arada da bu seminer konularını kitaplaştırma çalışmalarım sürecek; seminer içeriğini genişletilmiş olarak ve bir kitap formatında da sunma imkânım olacak umudundayım. Bununla birlikte ''Hayatı Iskalama Lüksün Yok!'' adlı kitabımda bu seminer öncesi veya sonrasında da okunmasını özellikle tavsiye ettiğim bir kitaptır ve içeriği semineri açıklar durumdadır. Ayrıca seminerlerim için bir sponsor arayışım da olacak. Zaman içinde seminerlerimi sadece İstanbul içinde değil, bütün Türkiye ve hatta yurt dışında Türkçe veya İngilizce olarak da sunma planlarım var. Ayrıca bir radyo programında bu konuları seslendirmek istiyorum. Daha önce, 5 yıl süreyle radyo programları yapmıştım; şu sıralarda da, dinleyenlere radyodan da seslenmeyi özlüyorum ve bu konudaki tekliflere açığım.

Bendeniz bir projeyi hayata geçirirken, onun başarılı olacağı inancıyla ve bu başarının getireceği sonuçları da hesaba katarak işe başlamaya çalışırım. Çünkü bu sonuçlar her zaman pozitif olmazlar, pozitif olsalar da, sizin istediğiniz şeyler olmayabilirler. Çünkü her pozitif şey, sizin istediğiniz şeyler içinde yer almayabilir. Fakat bu seminer çalışmasının çoğu sonuçları bana pozitif görünüyor ve bu pozitif şeyler de benim gitmek istediğim yolla uyuşuyor. Dolayısıyla bu seminerler dizisi, çok ciddiye aldığım ve belki de beni en çok heyecanlandıran çalışmalarımdan birisi olacak.

''Yeniden Genç Olsaydım, Neleri Farklı Yapardım?'' adlı seminerimle ilgili olarak beni davet etmek istediğiniz takdirde, talebinizi aşağıda verilmiş olan her iki email adresine birden göndermenizi tavsiye ediyorum.

[email protected] ve [email protected]

Daha sonra gerekli bilgiler size ulaştırılacaktır.

Not : ''Hayatı Iskalama Lüksün Yok!'' adlı kitabımın ikinci ve özel baskısı Neden Kitap Yayınevi tarafından yapılmıştır. Değerli Okurlarımıza duyurulur.


Hayatı Iskalama Lüksün Yok! - Savaş Şenel



Savaş ŞENEL


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir