İstanbul Boğazı daralıyor

İki kıtayı birleştiren 30 kilometre uzunluğundaki Boğaz, ''yer kazanma'' çalışmaları nedeniyle daraldıkça daralıyor.

İstanbul Boğazı daralıyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul Boğazı'nda yapılan çalışmalarla Anadolu ile Avrupa Yakası her çalışmayla birlikte birbirine daha da yaklaşıyor.

Hürriyet internet sitesinde yer alan habere göre iki kıtayı birleştiren 30 kilometre uzunluğundaki Boğaz, ''yer kazanma'' çalışmaları nedeniyle daraldıkça daraldığı ifade edildi. Son olarak Emirgan sahil yolundaki düzenlemeyle, Boğaz'ın iki yakası birbirine 8 metre daha yaklaştı.

İKİ YAKA EN YAKIN 698 METRE

- İstanbul Boğazı'ndaki dolgu alanların geçmişi eskilere uzanıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın arazisi, 400 yıl önce gemilerin demirlediği, Boğaziçi'nin büyük bir koyu idi. 17'nci yüzyılda doldurulmaya başlandı.

- Boğaz'ın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı nokta 698 metreyle Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında.

- Boğaz'ın kıvrımlı yapısı nedeniyle su yolu ile kıyı uzunluğu birbiriyle aynı değil. Kara uzunluğu Avrupa yakasında bir uçtan bir uca 55 kilometre. Anadolu yakasında 35 kilometre.

1956: Emirgan-Saryer sahil yolu açıldı ve genişletildi.

1988: Üsküdar-Harem arasında 4.5 kilometrelik sahil yolu Boğaz'ı daralttı.

1988: Çayırbaşı-Sarıyer arasında yapılan ikinci kazıklı yol Boğaz'ı 22 metre daralttı.

1988: Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde Kuruçeşme-Arnavutköy arasında 720 çelik kazık üstüne oturtulan 1200 metre uzunluğunda yol açıldı.

2005: sahil güvenlik Komutanlığı için Telli Baba Koyu dolduruldu. Yapımı süren Çubuklu-Kanlıca Sahil Yolu Projesi'yle Beykoz sahilinin çehresi değişecek. Sahil, çift taraflı olarak ve kazıklar çakılarak denize doğru 10 metre genişletilecek.

2011: İstinye ve Tarabya koyları İspark tarafından teknepark haline getirildi. İstinye ve Tarabya koyu platformla dolduruldu.

2011: Boğaz'ın Karadeniz girişindeki Garipçe'ye dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basıldı. 3'üncü köprü güzergâhının geçtiği Sarıyer Garipçe köyü de, ihalesi yapılan bu proje nedeniyle, Anadolu yakasına yaklaşacak.

2014: Yerel seçimlerin hemen ardından Emirgan kıyısında başlatılan sahil yolunun genişletilmesi ve otopark yapımı için 5 bin 600 metrekarelik alan betonla dolduruldu. Boğaz, Emirgan kesiminden 8 metre daha daraldı.

2014: Üsküdar Meydan Projesi, kapsamında Marmaray İstasyonu'nun önündeki sahil yolu denize doğru genişletilecek.

Hürriyet


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir