Uluslararası 8. Üsküdar Sempozyumu sona erdi

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Üsküdar'ın tarihi, kültürel, sosyal ve yerel yönetimler açısından kapsamlı değerlendirmelerinin ve akademik çalışmaların yapıldığı Uluslararası 8. Üsküdar Sempozyumu, 3 günlük çalışmaların ele alındığı değerlendirme oturumu ile birlikte sona erdi.

Uluslararası 8. Üsküdar Sempozyumu sona erdi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

21 Kasım'da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde kokteyl ve sergi açılışıyla birlikte başlayan sonrasında 22-23 Kasım'da Çamlıca Zaim Eğitim Merkezi'nde 3 ayrı salonda birden devam eden sempozyumda Üsküdar'ın 662 yıllık tarih ve kültür birikimine ışık tutulması hedefleniyordu.

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile daha pek çok değerli isim ve çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulu üyeleri, yerel bir perspektifle Üsküdar'ı tüm yönleriyle ele almaya çalıştılar.

Tarih ve Kültür şehri Üsküdar'ın, edebiyat, mimari, sanat gibi maddi ve manevi kültür birikimleri asırlar içerisinde gerçekleşen sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi değişimler 'dün-bugün-yarın' bütünlüğü içerisinde sempozyumda irdelendi.

Tüm bu çalışmalar sonrası, Prof.Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Tufan Ş. Buzpınar'dan oluşan isimler, Prof. Dr. İskender Pala yönetimindeki oturumda sempozyum hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Üsküdar'ın tarihi, kültürel, sosyal ve yerel yönetimler açısından kapsamlı değerlendirmelerinin ve akademik çalışmaların yapıldı

Değerlendirme oturumunda ilk sözü alan Prof. Dr. İskender Pala, 2 gün boyunca güzel tebliğler dinlediğini ifade ederek, ''8. Kez bir sempozyum yapıyorsak, bunların gündelik hayata yansıması ve yansıtılması gerekir. Bugün Üsküdar Sarayı'nın nerede olduğunu bilen pek az Üsküdarlı vardır. Mimarı eserler, kişiler, sanatçılar, yazarlar. Burada yaşanmış hadiseler. Bunların ortaya çıkardığı eserler. Şurdaki eserler mesela şu sokakta eskiden böyle insanlar yürürdü gibi tanıtım levhalarıyla burada eskiden şu vardı. Bu binada eskiden şu yaşamıştı. Burada eskiden reji idaresi vardı çok şükür yıktık gibi. Yıka yıka da güzelleştirebiliriz oda ayrı bir şey yaparak güzelleştirebildiğimiz gibi. Bütün bu 8 sempozyum sonrası ortaya çıkan sonuçları, bildirimleri alıpta bugüne yansıtamazsak hayatın içinden göremeyiz'' diye konuştu.

Uluslararası 8. Üsküdar Sempozyumu, 3 günlük çalışmaların ele alındığı değerlendirme oturumu ile birlikte sona erdi.

Pala değerlendirme oturumunda ilk sözü Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman'a verdi. Derman şunları söyledi: ''Sevgili Üsküdarlılar, her şeyin bir sonu var. Sempozyumumuzun da sonuna geldik. Onu durdurmak mümkün değil. Mühim olan güzel sonlandırmak. Ben buna inanıyorum ki; 8. Uluslararası Üsküdar Sempozyumu hakikaten, izleyicileriyle, katılımcılarıyla, konularıyla çok güzel bir sempozyum oldu. İnşallah diğer belediyelere de örnek olur'' dedi.

Derman sözlerine şu şekilde devam etti ''Tabi sempozyum 8'inciye ulaşırken zaman içerisinde gelişme ve büyük bir zenginleşme gösterdi. Buna da en büyük sebep her sempozyum sonrası yapılan değerlendirmelerdir ve bundan daha iyisini nasıl yaparız. Bir sonrakini daha mükemmel nasıl gerçekleştirebiliriz düşüncesidir. Hem takip edilenler, hem takip edenler bize bu sempozyumun ne kadar büyük ilgiyle karşılaştığını ortaya koymuştur'' diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet İpşirli ise sempozyumu ''Çok kıymetli Üsküdar sevenler ve Üsküdarlı hemşehrilerimiz. Başarılı bir sempozyum geçirdiğimizi düşünüyorum. 5. Sempozyum süresince artık bundan sonra farklı bir konu bulunamaz. Fakat ben bu konuda Üsküdar'ın zenginliklerinin bitmeyeceğini tükenmeyeceğini dile getirdim. Üsküdar'da bir sütun bile sunum konusu olabilmektedir. Diğer ilçe belediyelerinden de sempozyum için mesajlar geliyor. Fakat inanın ki oralarda tebliğ için konu bulmak zor oluyor'' dedi.

Prof. Dr. Alparslan Genç'te sempozyuma tarih açısından yaklaştı. ''Tarih olup bitenleri maziden günümüze aktarmaktan ibaret değildir. Daha çarpıcı bir şekilde söyleyecek olursak hikaye tarih değildir. Tarihte anlatılanların başka bir manası olması gerekir. Hikayeler anlamsızdır demek istemiyorum. Edebi eserler olarak hikayeler çok anlamlıdır ancak tarih hikayeleri bir anlayış çerçevesine yerleştirir, güvenirliğini sağlar ve bir yöntemle ifade eder. Bu şekilde tarih bir bilim disiplin olma özelliğine kavuştur. Tarihten nakledilenler o olayların devamında kendini gören kişilerin kimliğinin oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olur. İnsanın biyolojik diyebileceğimiz kimliği ile kültür ve medeniyet kimliğiyle teferruatlı bir yapıya sahiptir. Bu gelenekselleşen Üsküdar sempozyumu da bize bunu göstermiştir'' diye konuştu.

Sonrasında söz alan Tufan Buzpınar'da ''Sempozyumun bu şehrin tarihsel ve kültürel hafızasının envanterinin çıkarılması anlamında mutlaka devam etmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ben ilk düzenlenen sempozyumlarda da görev almıştım. O zamanki tartışmalarda bir ikisini yapıp sonra nereden konu bulacağız denmiştir. Burhan Felek'in 'Hayal belde Üsküdar' kitabında 10'larca tebliğ konusu çıkıyor. Bu sempozyumlarda bu şehrin envanteri çıkıyor'' dedi.

Tarihi çok tahrip edilmiş bir toplum olduğumuza vurgu yapan Buzpınar, ''Hiç olmazda var olanı bu çalışmalarla kayda geçirip gelecek nesillere aktarmış olalım. Diğer bir konuda devamlılık. Sempozyumlar devam etsin de Üsküdar'ın kılcal damarlarına inebilelim. Yapacağımız öğreneceğimiz çok şey var'' diye konuştu.

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Üsküdar'ın tarihi, kültürel, sosyal ve yerel yönetimler açısından kapsamlı değerlendirmelerinin ve akademik çalışmaların yapıldı

Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de sempozyumun çok başarılı geçtiğine vurgu yaparak ''Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese Başkanımız Hilmi Türkmen nezdinde teşekkür ediyorum. Bu sene kusursuz bir organizasyon oldu. Üsküdar sempozyumları artık bir akademik bir etkinlik değildir. Bir şehir etkinliğine dönüştü. Ben buna bir 'Üsküdar Şurası Gibi' sözünü kullanıyorum. Üsküdar'ı dar bir sınıra hapsetmiyoruz. Üsküdar Anadolu'dur'' dedi. Bilgili, Karaca Ahmet türbesi ile ilgili şunları söyledi ''Karaca Ahmet Türbesi'nin ve Bektaşi geleneğinin bizleri birleştirici işlevi göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Tekrar fabrika ayarlarımıza dönmemiz lazım. İkinci husus, Üsküdar'ın bir kültür merkezi haline gelmesi lazım. Bu da Üsküdar'ın meydanından başlar. Biz Üsküdar'ın meydanını kitapların, sahafların ve kültür insanlarının bir araya geldiği bir nokta yapmak zorundayız'' diye konuştu.

Değerlendirme oturumunda konuşmaların tamamlanmasından sonra oturum başkanı Prof. Dr. Pala, salondaki katılımcılara söz hakkı vererek görüşlerini aldı.

Eski Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler de kültür ve sanatın ne denli önemli olduğuna vurgu yaptığı kısa konuşmasında ''Biliyorsunuz Gaziantepliyim. Önceden harple tanınırdık şimdi ise Zeugma ile anılıyoruz. Her şey unutulup gitti sadece geride Çingene Kızı kaldı. Sizin Antep'e yardım etmeniz lazım. Sadece Antep'e değil tüm Türkiye'ye yardımcı olmanız lazım'' dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, son derecede başarılı bir şekilde organize edilen 8. Uluslararası Üsküdar Sempozyum'unun hazırlanmışında emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı.

Tüm bu konuşmaların ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sempozyumun kapanış konuşmasını yapmak için kürsüye geldi. Türkmen konuşmasına son derecede başarılı bir şekilde organize edilen 8. Uluslararası Üsküdar Sempozyum'unun hazırlanmışında emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. ''Tabi Üsküdar'a sempozyumlar şehri diyebiliriz artık. Bu sempozyumlardan bizler çok dersler çıkartıyoruz ve çıkartmak durumundayız. Bizim kütüphane ve müze projelerimiz var. İnşallah bir dahaki sempozyum öncesi bunları açmış olacağız. Üsküdar'a uluslararası ölçekte kütüphane projemiz var.

Üsküdar'ın siluetiyle ilgili, Üsküdar Meydanı ile ilgili, Kuzguncuk'la ilgili tebliğler yapıldı. Dinledik, bizim de projelerimizin bu tebliğdekilerle örtüştüğünü görmekten mutluluk duyduk.

Tabi güzel bir sempozyum oldu. Biz de tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte takip etmeye çalıştık. Notlar aldık, bu notlardan istifade etmeye gayret edeceğiz'' diye konuştu.

Başkan Türkmen, konuşmasında ilçeye kazandırmak için çalıştıkları projelere de değindi ''Önümüzdeki günlerde, Burhan Felek Köşkü'nü bilim sanat merkezi olarak hizmete açacağız. Yine E-5'in kenarında bilim ve gözlem evi projemiz devam ediyor. Üsküdar Meydanı projemizde çok önemli bir proje. 2019'dan önce çok güzel bir Üsküdar Meydanı bizleri bekliyor'' dedi.

Türkmen, bir diğer müjdeli haber olarak ta dergi projesini paylaştı. Türkmen ''Buradaki bazı hocalarımızın üstün gayretiyle birlikte yürüttüğümüz bir dergi çalışmamız var. Bir Üsküdar dergisi çıkartacağız. Adı da Üsküdar oldu. Yeni yılda ilk sayısını çıkartacağız. Bu bir belediye dergisi olmayacak. Tamamen Üsküdar'da sanat, kültür, edebiyat, şiir ve Üsküdar'ın hazineleri. Böyle kalıcı bir eser Üsküdar'da yok. Onu da sizlerin hizmetlerine sunacağız'' dedi.

Uluslararası 8. Üsküdar Sempozyumu, 3 günlük çalışmaların ele alındığı değerlendirme oturumu ile birlikte sona erdi.

Program sonrası Başkan Hilmi Türkmen ile katılımcılar Çamlıca Zaim Eğitim Merkezi önünde hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.​


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir