Üsküdar 99 yıl sonra tarihi bir günü yeniden yaşadı

Üsküdar Belediyesi tarafından 99 yıl sonra ilk kez canlandırılan Surre-i Hümayun yolculuğu, develer ve atlar eşliğinde görkemli bir şölenle gerçekleşti.

Üsküdar 99 yıl sonra tarihi bir günü yeniden yaşadı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Hacı adayları ve vatandaşlar, Mihrimah Sultan Camii önünden Salacak Sahil Yolu'nu takiple Harem'e kadar tekbir ve Salavat-ı Şerif getirerek yürüdü.

Surre Alayı, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethinden sonra başlayıp, 1915 yılına kadar devam etmiş bir Osmanlı geleneğiydi. İstanbul'dan gerçekleştirilen Surre Alayı yolculuğuna Surre-i Hümayun adı verilirdi. Surre Alayı, Hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmek isteyen hacı adayları ile Osmanlı padişahları ve halkın, Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevvere halkına gönderdiği hediyeleri götürmek için kurulurdu.

Gerçekleştirdiği projelerle, sosyal ve kültürel belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyen Üsküdar Belediyesi, bir ilki daha gerçekleştirerek, 1. Dünya Harbi ile birlikte sonlandırılan Surre Alayı'nı 99 yıl sonra yeniden canlandırdı.

Üsküdar Meydan'daki Mihrimah Sultan Camii önünde gerçekleştirilen Surre Alayı etkinliğinde, tarihi 3. Ahmet Çeşmesi'nden bal şerbeti akıtıldı. Etkinliğe katılan vatandaşlar, çeşmeden akan bal şerbetini içerken, Üsküdar'ın meşhur etli pilavı yedi.

Etkinlik, Cuma Namazı sonrası Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve naatların okunmasıyla başladı. Törene katılan Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen birer konuşma yaptı. Dr. Coşkun Yılmaz ise Surre Alayı ile ilgili vatandaşlara bilgi verdi.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Üsküdar Belediyesi tarafından 99 yıl sonra ilk kez canlandırılan Surre-i Hümayun yolculuğu, develer ve atlar eşliğinde görkemli bir şölenle gerçekleşti.

BAŞKAN TÜRKEN; TARİHİ GÖREVİ YERİNE GETİRDİK

Konuşmasına ''Kadim şehrimiz Üsküdar, 7 asırlık köklü tarihi mirası ve zengin kültürel birikimiyle yaşamaya, nefes almaya devam ediyor'' diyerek başlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen konuşmasını şöyle sürdürdü ''Şehrimizin muhteşem mazisinden aldığımız ilhamla, aydınlık yarınlarını inşa etmeye devam ediyoruz. Bugün ise, şehrimiz tarihi bir ana, tarihi bir organizasyona şahitlik ediyor.

Milletimizin kutsal beldelere muhabbet ve hürmetinin nişanesi olan tarihi Surre-i Hümayun törenlerini başlatmak, bu muhteşem geleneği yeniden canlandırmak üzere bir aradayız.

Bizim için en mukaddes beldeler olan Haremeyn' ile Mekke ve Medine ile bir bütün kabul edilen Üsküdar, ecdadımız tarafından 'Kâbe Toprağı' olarak addedilmiş. Bu düşünce, milletimizin hafızasında ve gönlünde manevi bir bağ oluşturmuştur. Bu münasebetle de Üsküdar, tarihi Surre-i Hümayun törenlerine de merkez olmuştur.

Yüzlerce yıl adı hala yaşayan Harem semtimizde ifa edilen bu organizasyonu, Üsküdar Belediyesinin gerçekleştirmesi tarihi bir görevdi. Bu konuda öncülük etmek boynumuzun borcuydu. Hamdolsun, hep birlikte ve sahici bir şekilde üzerimize düşeni yaptık, yapıyoruz. Hep birlikte ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.

MAHMİL YÜKLÜ DEVELERLE TARİHİ YOLCULUK

Konuşmalardan sonra, Hafızlar, Yeniçeriler, Mehteran Takımı dahil 120 kişilik Surre Alayı yolculuğu, hacı adaylarının da katılımıyla başladı. Üsküdarlıların, kutsal topraklara gönderdiği hediyelerin konulduğu mahmiller yüklü 8 deve ve 3 atın da eşlik ettiği yürüyüşe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

GÖRSEL ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ

Harem Sahil Yolu'ndan gerçekleştirilen tarihi Surre Alayı'nın, Kız Kulesi, Galata Kulesi ve Sarayburnu siluetinin görüldüğü Salacak Sahil'den geçişi görsel şölene dönüştü. Tarihi yolculuğa eşlik eden gazeteciler o anları görüntüleyerek ölümsüzleştirdiler.

Kutsal yolculuk, Alayın Harem'e ulaşmasıyla sona erdi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, tarihi yolculuğun gerçekleştirmesinde emeği geçenlere ve yürüyüşe katılan Üsküdarlılara teşekkür etti.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir