Üsküdar Kartalbaba Camii yeniden inşa ediliyor

Üsküdar'ın Nuhkuyusu Caddesi'nde bulunan tarihi Kartalbaba Camii ve türbesi Üsküdar Belediyesi'nin katkıları ile yeniden inşa ediliyor.

Üsküdar Kartalbaba Camii yeniden inşa ediliyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Üsküdar'ın abide eserlerinden tarihi Kartalbaba Camii, restorasyondan geçirilerek öğrenci yurdu ilavesi ile yeniden inşa ediliyor. Bakıma alınan türbe ise cami ile birlikte önümüzdeki yıl hizmete açılacak.

Üsküdar'ın Nuhkuyusu Caddesi'nde bulunan tarihi Kartalbaba Camii ve türbesi Üsküdar Belediyesi'nin katkıları ile yeniden inşa ediliyor. Dergâh olarak yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte kayıtlara göre 1787 senesinden evveline dayanan Kartalbaba Camii son yıllarda düştüğü bakımsız ve metruk halden kurtarılıp yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile eski görkemli haline getiriliyor.

KADİRİ DERGÂHI OLARAK HİZMET VERDİ

Kaynaklarda Kartal Ahmed Efendi, şeyh Ahmed Kartal ve Şeyh Kartal isimleri ile anılan bu tekkenin ilk kurucusu Kadiri Tarikatından Kartal Baba lakaplı şeyh Ahmed Efendidir. Tekke'nin ikinci banisi Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın cariyelerinden La'l-ter hanımdır. Ayin günü salı olan bu Kadiri Tekkesi, Tevhidhane, Selamlık ve Harem(Şeyh Evi) bölümlerinden oluşmaktaydı. Kare planlı olarak yığma taştan yapılan bina, zaman içinde bakımsızlaşmış, 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından tamamen harap duruma düşüp ve 1942 senesinde tamamen çökmüştür. Tekkenin sağ tarafında, Nuh Kuyusu Caddesi üzerinde bulunan, iki katlı ahşap Şeyh Evi ise 1976 yılında yıkılmıştır.

GÜNCEL VE YASAL DURUMU

191 ada 15 parselde bulunan Kartalbaba Camii ve Hazinesi Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun caminin yanındaki ahşap ev hariç kâgir olan dış duvarları ile ilavesi olan ahşap kısmının tamamen yıkılıp yeniden ihya edilmesinde prensip olarak sakınca bulunmadığına karar verilerek 2014 yılına kadar kullanıldı. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Kartalbaba Camii'nin, aradan geçen zaman içinde yapısal olarak yenilenme ihtiyacı ortaya çıktı. ''Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik'' kapsamında ayrılan ödenek ile Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri hazırlatılarak Kartalbaba Camii projesinin inşa çalışmasına başlanıldı.

PROJEDE OTOPARK VE ÖĞRENCİ YURDU VAR

Tekke mahallinin işgal edilmesi sonucu farklı amaçlarda kullanılan sahanın yeniden düzenlenerek Üsküdar Belediyesi tarafından bir öğrenci yurdu yapılması da kararlaştırıldı. Restorasyon projesi kapsamında, günümüz ihtiyaçları da göz önüne alınarak projelendirilen parselde, cami altında 2 katlı bir otopark da ilave edildi. Yetkililerden alınan bilgilere göre kısa bir süre içinde yeniden inşa edilecek cami ve öğrenci yurduyla birlikte bakıma alınan Kartalbaba türbesi önümüzdeki yıl vatandaşların hizmetine girecek.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir