Marmaray'la taşınan yolcu sayısı 10 milyona ulaştı

Asya ile Avrupa'yı deniz altından tünelle bağlayan ve açılışı 29 Ekim 2013'te yapılan Marmaray'la taşınan yolcu sayısı 10 milyona ulaştı.

Marmaray'la taşınan yolcu sayısı 10 milyona ulaştı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Asya ile Avrupa'yı deniz altından tünelle bağlayan ve açılışı 29 Ekim 2013'te yapılan Marmaray'la taşınan yolcu sayısı 10 milyona ulaştı.

TCDD'den alınan bilgiye göre, günlük ortalama yolcu sayısı, 90 bin ile 100 bin arasında değişen Marmaray'ın en fazla kullanıldığı saatler, 07.30-09.00 ile 16.00-19.00 arası oldu.

Asya ile Avrupa'yı deniz altından tünelle bağlayan ve açılışı 29 Ekim 2013'te yapılan Marmaray'la taşınan yolcu sayısı 10 milyona ulaştı.

Yolcuların en fazla tercih ettiği istasyon yüzde 27 ile Üsküdar olurken, bunu yüzde 25 ile Ayrılık Çeşmesi İstasyonu, yüzde 23 ile Sirkeci İstasyonu, yüzde 16 ile Yenikapı İstasyonu, yüzde 9 ile Kazlıçeşme İstasyonu izledi.

İstasyonlardan binen günlük ortalama yolcu sayısında ise Üsküdar 27 bin, Ayrılık Çeşmesi 25 bin, Sirkeci 23 bin, Yenikapı 16 bin, Kazlıçeşme 9 bin olarak sıralandı.

Açılışı 29 Ekim 2013'te yapılan Marmaray'la, 14 Ocak'a kadar 9 milyon 929 bin 755 yolcu taşındı.

ÜSKÜDAR-EMİNÖNÜ HATTI YOLCU SAYISI YÜZDE 50 AZALDI

Marmaray'ın devreye girmesiyle özellikle güzergahtaki Şehir Hatları vapurlarındaki yoğunluk azalırken, deniz araçlarındaki bazı seferlerin iptaliyle Boğaz trafiği de rahatladı. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eminönü Hattı'nda taşınan yolcu sayısının yüzde 50 azalarak, yolcuların Marmaray'a kaydığı tahmin ediliyor.

Yakalararası seyahat eden özel araç sahiplerinden Marmaray'ı tercih edenlerin sayısının ise ''azımsanmayacak düzeyde'' olduğu düşünülüyor.

2014'TE YAKLAŞIK 45 MİLYON YOLCU TAŞINMASI PLANLANIYOR

Marmaray'la şu anda günlük ortalama 100 bin civarında yolcu taşınırken, gelecek ay tamamlanması beklenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şişhane-Taksim-Hacıosman Metrosu ile Aksaray-Atatütürk Havalimanı Hafif Raylı Sistem'in Yenikapı uzatmaları tamamlandığında bu sayının 150 bine kadar çıkacağı düşünülüyor.

Marmaray'la 2014 yılında yaklaşık 45 milyon yolcu taşınması planlanıyor.

GÜVENLİK

Marmaray'da 5 istasyonla beraber tüm teknik binalar, 200'ün üzerinde özel güvenlik personeli tarafından korunuyor ve istasyonların güvenliği sağlanıyor. Şüpheli durumlar dedektörlerle aranıyor.

Marmaray, CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemi ile 24 saat İstasyon Operasyon Odaları ve Üsküdar'daki İşletme Yönetim Merkezi'ndeki personeller tarafından izleniyor.

Marmaray, Boğaz geçişi ile birlikte çok yakın gelecekte İstanbul'un iki yakasındaki raylı sistemler arasında omurga görevi gören ve birbirinden kopuk metro ağlarını birleştirerek raylı sistemlerin bütünleşik hale gelmesini sağlayacak.

Ayrılık Çeşmesi İstasyonu'nda Kadıköy-Kartal metrosu ile entegre olan Marmaray'ın, bu yıl içerisinde Yenikapı İstasyonu'nda Taksim Metrosu ve Atatürk Havalimanı-Aksaray Hafif Raylı Sistemi, 2015 yılında Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu, yine 2015'te yüzeysel banliyö hatlarının rehabilitasyonu tamamlandığında Anadolu yakasında Söğütlüçeşme-Gebze, Avrupa yakasında Kazlıçeşme-Halkalı arası bağlantıların tamamlanmasıyla İstanbul ulaşımına daha fazla katkı sağlaması öngörülüyor.

Yenikapı-Şişhane-Taksim-Hacıosman Metro Hattı açılıncaya kadar sefer saatlerinin sıklaştırılması çalışmaları sonuçlandırılacak.

''GEÇ KALINMIŞ PROJE''

Marmaray'ı kullanan İstanbullular, genel olarak ''olumlu'' yorumlar yapıyor. Gelen e-mail ve başvurularda özellikle projenin teknik özellikleri ve İstanbul için gerekliliği vurgulanırken, Marmaray ''geç kalınmış bir proje'' olarak nitelendiriliyor. Yolculardan, sefer saatlerinin sıklaştırılması ile ilgili talepler alınıyor.

Yolcu sayısını önemli ölçüde artıracağı düşünülen ve Yenikapı'da Marmaray ile entegre olacak Yenikapı-Şişhane-Taksim-Hacıosman Metro Hattı işletmeye açılıncaya kadar sefer saatlerinin sıklaştırılmasıyla ilgili çalışmalar sonuçlandırılarak, artacak yolculuk taleplerini karşılayacak sefer sıklığı ile işletmecilik yapılması amaçlanıyor.

Yenikapı İstasyonu inşaatı sırasında yapılan kazılardan çıkan ve istasyonda bulunan tarihi eserlere ait sergi, Marmaray'ın açılışından bu yana ilgi görmeye devam ediyor.

''ARTIK KENDİ ARACIMI KULLANMIYORUM''

Marmaray'ı açıldığından bu yana kullandığını söyleyen Zekeriya Yusufoğulları, ''30 senedir Zeytinburnu'nda çalışıyorum. Marmaray'ın açılması bizim için büyük bir piyango oldu. Önceden 1,5-2 saatte geliyordum, şu anda 1 saate indi. Günde 2 saat tasarruf ediyorum'' dedi.

Yusufoğulları, Marmaray açılmadan önce ulaşım için kendi aracımı kullandığını ancak artık işe gidiş gelişinde aracını kullanmadığını belirtti.

Reis Aktemur, Marmaray'a üçüncü kez bindiğini dile getirerek, ''İşimi kolaylaştırıyor. Daha önceden İETT otobüslerini kullanıyordum. En 1 saat fark oldu'' diye konuştu.

Marmaray'ı ilk kez kullanan Ecmel Tokyürek, kendisinin Küçükyalı'da, ailesinin de Gaziosmanpaşa'da oturduğunu ifade ederek, daha önce Metrobüs kullandığını ancak bugün Marmaray'ı denediğini söyledi.

Avcılar'daki ailesini ziyarete giden İnci Şamada, Marmaray'dan önce 4 saatte giderken, Marmaray sayesinde 1 saatte Avcılar'a ulaştığını kaydetti.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir