Bu Parayı Ödemeyin!

Vatandaşların ikinci el araç alım satım işlemlerini e-İmza ile yapabileceği ancak konunun bilinmediği bildirildi. Tüketiciler, özellikle ikinci elde ortalama 120 TL'yi bulan aracı kurum masraflarından tasarruf edebilir.

Bu Parayı Ödemeyin!
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, gün geçtikçe, e-İmza ile standart sayılabilecek uygulamalar dışında farklı işlemler de yapılmaya başlandığını belirterek, özellikle bu işlemleri zaman ve bütçe kaybı yaşamadan yapabilmenin tüketiciler için büyük kazanç olduğunu ifade etti.

"İkinci el araç alım-satımı için e-İmza uygulaması devreye sokuldu ama vatandaşlar bunun avantajını bilmiyor" diyen Orhun, özellikle ikinci el araç alım-satım işlemlerinde aracı kurumlara 80-150 lira arası bir para ödemeden, kurumlar arasında saatlerce koşuşturmadan sonuca ulaşmanın artık mümkün olduğunu kaydetti. Orhun, şöyle devam etti: "Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS) kapsamında sıfır ve ikinci el araçların satışla devir tescil işlemleri elektronik imza (e-İmza) ile elektronik ortamda yapılabiliyor. Uygulama ile araçların trafik, maliye, muayene ve sigorta ile ilgili bilgileri elektronik ortamdan notere ulaştırılarak, hem zamandan ve maliyetten tasarruf ediliyor hem de işlemler elektronik ortamda güvenle gerçekleştirilip saklanıyor. Uygulama, dahil edilen yeni iller ile daha fazla kullanıcıya da ulaşmaya başladı. ASBİS platformu üzerinden e-İmza ile yeni araç alımı ve ikinci el araç alım-satımı yapmak çok kolay. ASBİS sayesinde araçların trafik, maliye, muayene ve sigorta ile ilgili verileri dijital olarak notere aktarılıyor. 2013'ün ilk 6 ayında yalnızca İstanbul ve Ankara'da kullanılan sistem, 9. ayın sonu itibariyle toplamda 50'den fazla ile yayıldı."

Orhun, 23 Eylül'de gerçekleşen son güncelleme ile beraber ASBİS kapsamına Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Sivas, Kırşehir, Yozgat, Trabzon, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Muş, Bingöl, Elazığ ve Bitlis illerinin de dahil edildiğini bildirdi.

E-İMZA SAHİBİ OLMAK GEREKİYOR

Sistem üzerinden kolayca araç alım-satımı yapmak isteyen kullanıcıların öncelikle e-İmza sahibi olması gerektiğini belirten Can Orhun, şu noktalara dikkati çekti: "e-İmza, zamanla tüketicilerin daha fazla alanda kullanacağı bir çözüm haline geliyor. İlgili sektör verilerine bakıldığında ülkemizde geçen yıl yaklaşık 550 bin otomobil, 220 bin hafif ticari araç satıldı. İkinci el motorlu araç satışı ise yaklaşık 4 milyon 800 bin adet olarak gerçekleşti. Sıfır araç işlemleri olsun, ikinci el araç işlemleri olsun, ASBİS üzerinden e-İmza ile kolayca yapılabiliyor. Tüketiciler, özellikle ikinci elde ortalama 120 TL'yi bulan aracı kurum masraflarından da böylece tasarruf etmiş oluyor. Yani ikinci el araç alım-satımında yıllık toplam 3-4 milyonu bulan işlemlerin en azından 1 milyonu e-İmza ile ASBİS üzerinden yapılsa, yaklaşık 120 milyon lira halkımızın cebinde kalır."


Habar Türk


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir