Arap Tarihçinin Kaleminde Üsküdar

XIX. Asır Osmanlı Devleti'nin en çok ziyaretçi akınına uğradığı yüz yıldır.

Arap Tarihçinin Kaleminde Üsküdar
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

XIX. Asır Osmanlı Devleti'nin en çok ziyaretçi akınına uğradığı yüz yıldır. Bu ziyaretçilerden yüzlercesi, hayatlarının az veya çok bir kısmını geçirdikleri bu güzel şehirde gördüklerini, yaşadıklarını yazıya dökme ihtiyacı hissettiler. Seyahatnameler ve hatıratlar kaleme aldılar. Seyahatnamelerde geçen mekanların başında tahmin ettiğiniz gibi ''İstanbul'' gelir. İstanbul, eskiden beri Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmasının yanında Osmanlı'nın payitahtı olması hasebiyle seyyahların en çok ilgi gösterdiği Türk şehridir. İstanbul'un tabii güzelliği seyyahları büyüler; bu yüzden İstanbul seyyahlarca çok sevilir ve yere göğe sığdırılamaz. Kendi şehirleri ile mukayese eden bazı gezginler İstanbul'u dünyanın en güzel şehirleri arasında görür. Söz konusu gezginlerden biri de 1852'de ölen Şihabüddin Mahmûd el-Bağdâdî el-Alusi'dir. Alusi, Garâibül-İğtirab adlı eserinin farklı bölümlerinde İstanbul'dan bahsederken Üsküdar'ın vasıflarını şöyle anlatmaktadır:

"İstanbul'un karşısında, sahilin doğu tarafında Üsküdar bulunur. O da mamur bir beldedir. Nüfusu otuz bin veya daha çoktur? İstanbul, Galata ve Üsküdar'ın toplam nüfusu bir milyondur. Bu nüfus içerisinde insanoğlunun bütün sınıfları bulunur? Şehrin evlerinin çoğu ahşaptandır ve taştan yapılan evlerin sayısı çok azdır? Birçok yol kenarında yolcuların tatlı su içmeleri için hazırlanan yerler vardır. Şehrin suyu şehir dışından gelmektedir. Su, yağmurun bolluğu ve azlığına göre çok veya az olur. Evlerin çoğunda evlerin damlarından inen yağmur suyunu biriktirmek için depolar bulunur. Bu depolarda biriken yağmur suları, ev sahiplerinin bir senelik su ihtiyaçlarını karşılayabilir."


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir