Sultantepe

Tarihi Sultantepe semti, Üsküdar'ın merkezini yukarıdan gören bir tepe üzerinde kurulmuş olup bir kent meydanı çevresinde biçimlenmiştir.

Sultantepe
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Tarihi Sultantepe semti, Üsküdar'ın merkezini yukarıdan gören bir tepe üzerinde kurulmuş olup bir kent meydanı çevresinde biçimlenmiştir. Üsküdar'ın tarihi yerleşim alanında olan semt, Boğaz'a yakın bir yerdedir, yükseltisi 93 m.dir. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın Sultantepe'de Mimar Sinan tarafından yapıldığı sanılan bir sarayı vardı. Bu saray, Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan adına yapılmış olduğu semte ve tepeye Sultan Tepe adı verilmiştir. Rüstem Paşa, ikinci defa veziriazam oluncaya kadar (1555) Mihrimah Sultan'a ait olan Sultantepe'deki bu sayfiye sarayında oturmuştur.

Diğer rivayete göre ise ismini şöyle almıştır: Mahalleye adını veren Hacı Hesna Hatun, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'a dayelik (dadı/sütanne) yapmış birisidir. Kocası Arslan Ağa da Kösem Sultan'a kethüdalık yapmıştır. 1650'de vefat eden Arslan Ağa eşi Hacı Hesna Hatun adına onun ismini taşıyan bir cami yaptırmıştır. Hacı Hesna Hatun Mahallesi XVI. Asırdan beri Sultantepe adıyla da bilinir. Rivayete göre devrin padişahı Hacı Hesna Hatun'a yüksekçe bir yerde oturmak istediğini söylemiş ve kendisine oturma yeri olarak bu mahalleyi seçmiştir. Daha sonra vezir sultanların da burada oturmaya başlamasından sonra semte Sultantepe adı verilmiştir. Mahalledeki camiler arasında Hacı Hesna Hatun Camii, Bakî Efendi Cami ve Mirzazade Camii sayılabilir.

Mahalledeki tarihi öneme sahip en önemli yapılardan biri de Özbekler Tekkesi'dir.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir