Ayşe Sultan Tekkesi

Ayşe Sultan, Kanunî Sultan Süleyman'ın torunu, Mihrimah Sultan ile Sadrazam Rüstem Paşa'nın kızıdır.

Ayşe Sultan Tekkesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Celvetî Tekkesi, İmrahor Mahallesi'nde ve Öğüdül Sokak üzerinde bulunuyordu. Tekkenin önünde, 1598 tarihli ve kendi adı ile anılan çeşmesi, tam karşısında babasın yaptırmış olduğu sıbyan mektebi, sol tarafında ise Mirahur Mehmet Ağa Camii ve hazîresi vardır. Ayşe Sultan, Kanunî Sultan Süleyman'ın torunu, Mihrimah Sultan ile Sadrazam Rüstem Paşa'nın kızıdır. İlk önce, Sadrazam Semiz Ahmet Paşa ile evlendirilmiş; ondan, Abdurrahman Bey, Hakani Mehmet Bey, Şehid Mustafa Paşa ve Osman Bey adlı çocukları olmuş fakat Ahmet Paşa'nın 1589 tarihinde vefatı üzerine, 6 Nisan 1592'de Nişancı Feridun Beğ'le evlenmiş fakat Feridun Paşa'nın ertesi sene vefat etmesi üzerine tekrar dul kalmıştı. Feridun Paşa, Eyüp Sultan'daki, Mimar Sinan yapısı türbesine gömülmüştür. 1594'te oğlu ile hacca giden Ayşe Sultan'ın, son defa olmak üzere, Celvetî tarikatını kurucusu, Aziz Mahmut Hüdâyi Efendi ile evlendiği söylenir.

Vefatında vasiyeti gereğince kocasının türbesi yanındaki hazîreye defnedilmiştir. Tekkenin ne zaman yıkıldığı veya âyinlerini durdurmak mecburiyetinde kaldığı belli değildir. 1890 tarihlerinde yazılan Mecmua-yı Tekaya'da Ayşe Sultan tekkesi kayıtlı olduğu halde, şeyhinin isim hanesi boş bırakılmıştır. Bundan da, tekkenin bu tarihten evvel faaliyeti tatil ettiği anlaşılır. Tekkenin adı h. 1256 ve h. 1294 tarihli tekkeler listesinde yoktur. Tekkenin şeyhleri belli değildir. Yalnız, duahan Ebu'l-kavak İsmail Hakkı Molla burada 1905'ten 1914 yılına kadar şeyhlik etmiştir.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir