Üsküdar Konakları

Üsküdar'ın tarihi ve doğal birçok güzelliğini zikrederken meşhur konaklarından bahsetmeden geçmek olmaz.

Üsküdar Konakları
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Üsküdar'ın tarihi ve doğal birçok güzelliğini zikrederken meşhur konaklarından bahsetmeden geçmek olmaz.

Eserlerinde eski İstanbul ve Üsküdar tarihi hakkında hatıralarla örülü çok değerli bilgiler veren merhum Ahmet Yüksel Özemre "Üsküdar, Ah Üsküdar" adlı eserinde Üsküdar'ın o güzelim konakları hakkında şu bilgileri istifademize sunar:

Üsküdar'da konakların fukarası ve misafirleri eksik olmazdı. Fukara diye hâli vakti iyi olmayan ama asla dilenmeyen, konağa muhabbet için uğrayan, kendileri bir şey talep etmeksizin kendilerine takdim edileni kabul eden fukara-i sâbirini kastediyorum. Bunlar her konağın beti hareketi addedilirdi. II. Cihan Harbi sırasında ekmek karneye bağlı iken bile bunlar misafirliğe geldiklerinde, Allah ne verdiyse, yemeğe alıkonurlar ve kendilerine hâne halkının gündelik karneli ekmeğinden ikram edilirdi. Konağın kapısının dilenciler, fukara-i sâbirin ve misafirler tarafından çalınmadığı gün hemen hemen olmazdı. Nâdirattan olmak üzere konağın kapısı bir gün hiç çalınmamış olsa babaannem, genellikle ikindi namazını eda ettikten sonra, bir çocuk safiyetiyle anneme: "Allah hayırlara tebdîl etsin. Pâkizânım kızım! Bugün kapımıza uğrayan olmadı. Allah taksiratımızı affetsin! Acaba bilmeden bir kusur mu işledik ki?" diye hayretini ve endişesini dile getirirdi. Bu tutum yalnızca bizim konağa mahsus değildi. Osmanlı saray adabının Üsküdar'a bir lütfu olan sehâvet ve rikkat bu beldedeki her konağa, her haneye damgasını basmıştır.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir