Alaca Minare Mescidi (Murad Kaptan Mescidi)

Bu mescid Üsküdar'da Murad Reis Mahallesi'nde,Bağlarbaşı Caddesi'nde kendi adıyla anılan sokağın başında, Arakiyyeci Hacı Mehmed Mahallesi'yle Murad Reis Mahallesi arasındadır.

Alaca Minare Mescidi (Murad Kaptan Mescidi)
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bu mescid Üsküdar'da Murad Reis Mahallesi'nde,Bağlarbaşı Caddesi'nde kendi adıyla anılan sokağın başında, Arakiyyeci Hacı Mehmed Mahallesi'yle Murad Reis Mahallesi arasındadır. 1940 yılında mescidi incelerken bakımsızlıktan harap olmuş, yerlere serilmişti. Yalnız küpüne kadar olan kısmı taş, üst kısmı taş ve tuğla ile yapılan minaresi ayakta idi. Bir bahçe haline getirilen avlusunda bir su teknesi bulunuyordu.

Ayvansaray'lı Hüseyin Efendi bu mescidi yazarken şöyle der: 

"Mescidi yapan Hoca Murad adlı bir kapudan olup mezarı ve öldüğü yer malum değildir. Zamanla minaresi harap olduğundan Sultan I. Mehmed'in validesi Saliha Sultan yeniden yaptırarak ihyâ etmiştir. Mescidin karşısında Tarîk-i Nakşıbendi'den Hacı İbrahim Efendi'nin tekkesi vardır. Alaca Minare Tekkesi diye bilinir. Mahallesi yoktur."

Bu mescidi büyük Türk denizcisi Murad Reis mi yaptırmıştır; yoksa aynı adı taşıyan bir başka denizci mi yaptırmıştır? Her ikisi de aynı zamanda mı yaşamıştır? Büyük Türk denizcisi Kemal Reis'in birâderzadesi ve Rodos üzerine sefer yapan, dünya haritası çizen, Bahriye kitabı yazan Gelibolu'lu Pîrî Reis'in arkadaşlarından idi. Korsanlıktan yetişmiştir. Pîrî Reis ve Şeydi Ali Reis ile beraber Kızıldeniz ve Umman Denizi seferlerine katılmıştı. Pîrî Reis'in Mısır'da idamından sonra H. 961 M. 1553 yılında Mısır donanması bunun kumandasına verilmişti. Hürmüz Boğazı'nda Portekizliler ile çarpışmıştı. H. 1063 M. 1652 yılında Rodos'ta ölmüştür. Orada türbesi ve tekkesi vardır.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini

    EN ÇOK OKUNANLAR

    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir