Doğancılar Meydanı ve Sefer-İ Humayûn

Otağ-ı Humayûn'un Üsküdar'da kurulması seferin Anadolu'ya doğru olacağına işaretti. Bu vesileyle devlet erkânı otağın kurulacağı yerin tespitine giderlerdi...

Doğancılar Meydanı ve Sefer-İ Humayûn
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Osmanlı Devleti'nde sefer kararının alınmasıyla beraber, sefer yönünün istikameti padişahın otağının kurulmasıyla anlaşılırdı.

Otağ-ı Humayûn'un Üsküdar'da kurulması seferin Anadolu'ya doğru olacağına işaretti. Bu vesileyle devlet erkânı otağın kurulacağı yerin tespitine giderlerdi. Otağ-ı Humayûn'un sefere hazırlanması, yeniçeri ağasının kontrolünde, "otakçıbaşı" tarafından yapılırdı. Sefer tuğlarının dikilmesinden sonra rikab ağaları, İstanbul'da bulunan dergâhların şeyhleriyle birlikte Sultanahmet meydanındaki çadır mehterleri ocağında bulunan Otağ-ı Humayûn'u, dua ve ilahilerle kaldırıp, Bâbüsaâde önüne getirirler, burada önceden dikilmiş tuğlarla birlikte yine dua ve tekbirlerle alıp, sayıları 400-700 arasındaki çadır mehterleri alayıyla, sefer Anadolu yönünde ise Doğancılar meydanına; Avrupa yönünde ise Davutpaşa sahrasına kurarlardı.

Böylelikle bütün İstanbul halkı seferin nereye olduğunu anlardı. Tuğların Üsküdar'a çıkarılacağı gün bütün tuğ sahiplerinin tuğcuları sabah erkenden sadrazam makamına tuğları getirirlerdi. Hil'at giydirileceklere hil'atler giydirildikten sonra alay tertip edilir, Otağ-ı Humayûn'u develere yükletip alayla mehter çalınarak önce saraya gidilir, burada bulunan padişah tuğların da alınarak aynı düzen içerisinde ordunun toplandığı yere getirilirdi. Otağın, konak mahallinin en güzel manzaralı yerine kurulmasına itina edilirdi. Yerin seçilmesi, konakçıbaşının vazifesiydi. Muharebe meydanına gelindiğinde, Otağ-ı Humayûn'u kurulması esnasında, orduda bulunan toplar ve yeniçerilerin tüfekleriyle üç defa ateş ederek selamlamaları âdetti. Burada konakçı ve otakçı nöbet tutarlardı ve nevbet vurulmaıs bittikten sonra mehterhânenin yaptığı duaya katılırlardı.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir