İskele Hamamı (Sultan Hamamı-Kulluk Hamamı)

İskele Hamamı, Mihrimah Sultan Camii'nin sağ tarafında, biraz ileride ve Mihrimah Sultan Mektebi ön kısmında yer alıyor.

İskele Hamamı (Sultan Hamamı-Kulluk Hamamı)
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İskele Hamamı, Mihrimah Sultan Camii'nin sağ tarafında, biraz ileride ve Mihrimah Sultan Mektebi ön kısmında yer alıyor. Yakın tarihe kadar camiin avlu duvarı hamamın kadınlar kısmının önüne kadar uzanıyordu. Meydan tanzim edilirken şimdiki yerini almıştır. Bu sayede meydana çıkan hamam eskiden Selman Ağa Sokağı üzerinde idi. Bu sokağın sağ köşesinde, Selman Ağa Camii karşısında, Selman Ağa'nın inşa ettirdiği bir çeşme bulunuyordu.

Eskiden tam bir çarşı hamamı niteliğinde olan hamam çok işlektir. Önünde sıra ile dükkânlar ve bunlar arasında meşhur Moskoşu Fırını ile ünlü Çil Horoz Şekerlemecisi ve cami mesrutasının altında kesmetaş ve tuğla hatıllı, tonoz damlı, Benzinci Celal Bey'in dükkânı vardı. Biraz ileride ise Arasta Çarşısı bulunuyordu. İstanbul'un eski Balıkpazarı ne ise Üsküdar'ın bu semti de o idi. Semt, ilk önce Rum Mehmet Paşa'nın ''elli dükkândan meydana gelen'' Batpazarı'nı yapması ile şenlenmiş ve bu arada da Fatih Sultan Mehmet burada küçük bir hamam inşa ettirmişti. Bunu, 1506'da Selman Ağa Camii'nin yapımı izlemiştir. Sultan Hamamı, 1766 yılına ait resmi bir Hamam Tahrir Defteri'nde de Ayasofya Camii vakfı olarak gösterilmiştir. Hamam, 1547'de Mihrimah Sultan tarafından külliyesinin yapımı sırasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Evliya Çelebi bu hamamdan, ''İskele Çarşısı'nda Sultan Hamamı'' diye bahseder.

Bu tarihi eser çarşı yapılacağı gerekçesiyle 14 Ağustos 1991 günü dozerle yıktırıldı ve 1994 senesinde çarşı tamamlandı.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini

    EN ÇOK OKUNANLAR

    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir