20 liralık bir çip ile hava yastığında öldüren hile

Oto sahipleri, muayeneden geçmek ve aracını rahat satmak için 'arızalı airbag'in ikaz ışığını 'çip'le söndürüyor.

20 liralık bir çip ile hava yastığında öldüren hile
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Araçlarda arızalı hava yastığının çalışmadığını gösteren uyarı lambası, 20 liralık bir 'çip'le söndürülüp TUVTÜRK'ün muayene istasyonlarından 'hafif kusur'la geçiyor. Güvenliği için hava yastıklı bir aracı tercih eden vatandaş ise, kaza yaptığında 'hafif kusur' yüzünden hayatını kaybediyor.

Halk arasında 'çip taktırma' olarak bilinen bu yöntem, çoğu vatandaş tarafından ya tamir masrafından kaçmak veya ikinci el pazarda aracın problemsiz satılması için yapılıyor. Aracı yeni alan vatandaş ise söndürülen uyarı lambasından dolayı hava yastıklarının çalışmadığını bilme şansına sahip olamıyor. Vatandaş, muayene istasyonuna gittiğinde de gerçeği öğrenemiyor. Muayene istasyonlarında sadece gösterge tablosundaki uyarı ışıklarına bakıldığından, 'çiple' söndürülen ikaz lambası farkedilmediği için araç muayeneden 'hafif kusurla' geçiyor.

Oto elektronikçileri, muayene istasyonlarında otomobillerin mutlaka test cihazına bağlanması gerektiğini belirtiyorlar. Muayenede aracın elektronik beynini tarayan test cihazının kullanılması durumunda, 'çip'li işlemlerin ortaya çıkacağını kaydeden elektronikçiler, böylece durumdan habersiz olan vatandaşın da uyarılacağını belirtiyorlar. Oto elektrikçilerine göre, çip olarak bilinen yöntem aslında basit bir elektronik devre elemanı olan 'direnç'ten ibaret. Aracın elektronik beyni, takılan direnç sayesinde aracın hava yastıkları sağlammış gibi algılıyor ve arıza ışığını söndürüyor. Sektör temsilcileri, vatandaşın yeni aldığı aracı yetkili serviste test cihazına bağlatarak kontrol ettirmelerini tavsiye ediyor.


Türkiye Gazetesi


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir