Kanal İstanbul'dan elektrik üretecek proje!

Kanalİstanbul'un Türkiye'nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak bir yapıya dönüştürülmesi için proje üretildi.

Kanal İstanbul'dan elektrik üretecek proje!
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı ve 'çılgın proje' olarak adlandırılan Kanalİstanbul'un Türkiye'nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak bir yapıya dönüştürülmesi için proje üretildi.

Kanadalılar'ın derin denizde uyguladığı ve Cebelitarık Boğazı'na kurulması için de çalışmaların başlatıldığı sualtı türbin elektrik santralinin benzerinin, Kanalİstanbul'a kurulması durumunda yılda 56 bin megavat/saat elektrik üretilecek. Türkiye'nin halen kurulu gücü ise 52 bin 300 megavat seviyesinde. Kanalİstanbul'un uzunluğunun 45 ya da 56 kilometre olması planlanıyor. Kanal'a, 625 metre aralıklarla her birinde 175 türbinin olacağı 80 santral, toplam 14 bin türbin taşıyacak. Elektrik üretimi için suyun akış gücünden yararlanılacak.

Enerji Bakanlığı bilgi aldı

Ekonomist Fikret Bizimcan'ın patentini aldığı proje, Başbakanlık ve bakanlıklara gönderildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları'nın özel ilgi gösterdiği projeyi Sabah'a anlatan Bizimcan, ''Açılacak kanalın 45-55 kilometre uzunluğunda, 150 metre yüzey ve 120 metre taban genişliğinde olacağı, derinliğinin de 25 metreyi bulacağı belirtiliyor. Bu durumda, Karadeniz ve Marmara'nın muhteşem alt ve üst akıntı gücü elektrik enerjisine çevrilebilir. Bu sistem her denizde uygulanabilir. Ancak, Kanalİstanbul'a inşaat aşamasında kurulması yatırım maliyetini azaltır'' dedi.

Tek başına yeter

Projenin Türk Patent Enstitüsü'nde Mayıs 2011'de '2011/04331' numara ile patent altına alındığını söyleyen Bizimcan, şöyle konuştu: ''625 metrelik mesafeler suyun akış hızını kesmemesi için düşünüldü. 14 bin adet türbin sualtı oluklu olacak. Bunların 80 santral şeklinde kurulması halinde yılda 56 bin megavatlık elektrik enerjisi üretilmesi mümkün. Türkiye'nin şu andaki kurulu gücü 52 bin 300 megavat. Yani bu proje gerçekleşirse Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını karşılar.'' Fikret Bizimcan, türbinlerin Türkiye'de yapılmasının da mümkün olduğunu vurgulayarak, ''İşin güzel tarafı bu teknoloji denizlerimizde ve akarsularımızda da kullanılabilir'' diye konuştu. Bizimcan, projenin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne Başbakan'a sunulmak üzere teslim edildiğini belirterek, ''İlgili bakanlıklar projeyi gördü ve olumlu buldu'' dedi.

Amazon kadar su akıyor

Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giren üst akıntı suyu miktarı, 2009 ölçümleri ile 260 kilometreküp/yıl seviyesinde. Marmara'dan Karadeniz'e ise 123 kilometreküp/yıl su gidiyor. Bizimcan ''Karadeniz'den Marmara'ya akan su Tuna Nehri'nden 57 kilometreküp/yıl fazla. Dünyanın en büyük nehri olan Amazon'un 378 kilometreküp/yıl olan suyunun debisi ile karşılaştırıldığında İstanbul Boğazı'nı dünyanın en önemli nehirlerinin seviyesine getirir'' dedi. Bizimcan, kanalın genişliğinin 150, derinliğinin de 25 metre olması durumunda buradan geçecek suyun hızının çok yüksek olacağını vurgulayarak ''Bu enerji üretimi için uygun'' diye konuştu.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir