Validebağ Adile Sultan Kasrı açıldı

Üsküdar'da bulunan Validebağ Adile Sultan Kasrı, restore edilerek yapılarak öğretmenevi ve kültür merkezi olarak yeniden hizmete açıldı.

Validebağ Adile Sultan Kasrı açıldı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Yazar Rıfat Ilgaz'ın en önemli eserlerinden ''Hababam Sınıfı''nın çekildiği ve restore edilen Adile Sultan Kasrı, filmin oyuncularının da katılımıyla öğretmenevi ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı.

Açılış törenine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Saadettin Gül, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Zekeriya Erdim, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Mustafa Çetinkaya, MHP Üsküdar İlçe Başkanı Habib Suiçmez, DSP Üsküdar İlçe Başkanı İnci Sılay, sanatçılar Halit Akçatepe ve Ahmet Arıman, il ve ilçe müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, sanatçılar, Hababam sınıfı oyuncuları, sivil toplum kuruluşları, ve buradan isimlerini yazamadığımız birbirinden değerli konuklar ile basın mensupları katıldılar.

Üsküdar'daki Validebağ tesislerinin içinde yer alan Adile Sultan Kasrı'nın 5 yıllık restorasyonun ardından açılışı nedeniyle bir tören düzenlendi.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, törende tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, bu tarihi binanın öğretmenevi olarak tekrar hizmete girmesi nedeniyle bu gün büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti.

Vali Mutlu, ''5 yıldır maalesef hizmet verme imkanından mahrum kalan bu tesisi, bu gün öğretmenler için tekrar öğretmenevi olarak hizmete açıyoruz. İnşallah bundan sonra bu güzel mekanı, tarihi mekanı değerli öğretmenlerimiz en güzel şekilde kullanacaklar ve istifade edecekler'' dedi.

Bu tarihi mekanın bir başka özelliğinin de Türk Sinemasının unutulmazlarından birisi olan ''Habababam Sınfı''nın çekimine de evsahipliği yapması olduğunu kaydeden Mutlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Biz de bu sınıfa kaydolmak için Halit Akçatepe'den 'Boş yer var mı?' diye özellikle sorduk. Hepimiz de bu sınıfın yeni üyeleriyiz. Hepimiz gerçekten bu filmi her seyredişimizde ayrı keyif alıyoruz. Bu gün bu Hababam Sınıfı'nı ve bu okulu yeni baştan öğretmenevi olarak hizmete açmaktan da mutluluk duyuyoruz. Tekrar hatıralar yaşanmış olacak. Öğretmenevimiz de Milli Eğitim camiamıza hayırlı olsun.''

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da bu binanın 5 yıllık restorasyon süreci geçirdiğini ve bunun kolay olmadığını belirterek, Hababam Sınıfı'nın hatırasının burada yaşatılacağını söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ise ''Doğru ve güzel yapılan her şeyi alkışlamak lazım. Bu gün buranın restorasyonunun bu şekilde yapılmasını hem siyaset adamı hem de sanatçı olarak iki anlamda da önemli buluyorum. Bu akşam bütün öğretmenlerimizin de öğretmenler gününü kutluyorum'' dedi.

Açılış töreninde, Vali Mutlu, aralarında filmde ''Güdük Necmi'' (Halit Akçatepe), ''Hayta İsmail'' (Ahmet Arıman) karakterlerini canlandıran oyuncuların da bulunduğu Hababam Sınıfı oyuncularıyla fotoğraf çektirdi.

Vali Mutlu, daha sonra Valide Mastafa Necatibey Öğretmen Huzurevi'nde kalan ve açılışa katılan emekli öğretmenlerin Öğretmenler Gününü kutladı.

ADİLE SULTAN KASRI
Validebağ Tesisleri içinde 354 dönüm arazi üzerinde yer alan ve 1916 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975 yılında ''Hababam Sınıfı''na ev sahipliği yaptı.

Hababam Sınıfı Müzesi olarak da kullanılan Adile Sultan Kasrı, yıprandığı için 2005 yılında restorasyona alındı. 157 yıllık tarihi bina, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yenilenmiş yüzüyle öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı.


Üsküdar 34



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Üsküdar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir