AKP, İstanbul'da durakladı

İstanbul'da oylarını istikrarlı bir biçimde artıran AKP, İstanbul'da genel meclisi seçimlerinde duraklama dönemine girdi.

AKP, İstanbul'da durakladı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul’da oylarını istikrarlı bir biçimde artıran AKP, gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerek il genel meclisi seçimlerinde duraklama dönemine girdi. Kıyı ilçelerdeki kuşatılmışlığını kıran CHP ise varoşlarda gücünü daha fazla hissettirmeye başladı

İstanbul’daki 29 Mart sonuçları, 1994 yılından bu yana istikrarlı olarak artan RP-FP-AKP çizgisinin oylarında duraklama yaşadığı ilk seçim oldu. 2002’de yüzde 37, 2004’te yüzde 42 oranında oy alan, 2007’de yüzde 45’i aşan AKP’nin oyları, 29 Mart’ta gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerek il genel meclisi seçimlerinde duraklama dönemine girdi. 2007 genel seçimlerinde AKP’nin İstanbul’un kıyılarına sıkıştırdığı CHP, bu kez çemberi kırarak hem kıyılardaki varlığını güçlendirdi hem de varoşlarda kendini hissettirdi.

Yeni kurulan ilçelerde üstünlük sağlayan AKP, Sarıyer, Kartal, Çatalca gibi rahat olduğu ilçeleri ise kaybetmenin şaşkınlığını yaşadı. Son seçimle, Bayrampaşa, Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli, Ümraniye gibi ilçelerin artık AKP’nin kalesi olduğunu tescillendi.

Yeni ilçelerde AKP

İstanbul’un 29 Mart fotoğrafına yakından bakıldığında, çarpıcı sonuçlar göze çarpıyor. AKP, CHP’nin güçlü olduğu Etiler, Bebek, Salacak gibi gelir ve eğitim seviyesi yüksek mahallelerde çok fazla varlık gösteremedi. Güçlü olduğu mahallelerin birleşmesiyle oluşan Ataşehir’de kazanma hesabı tutmamasına rağmen AKP, yeni ilçelerde ipi göğüsleyen parti oldu.

İstanbul’da sayısı 32’den 39’a çıkan ilçelerden 26’sını AKP, 12’sini CHP, 1’ini DSP aldı. AKP, Sultanbeyli, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli, Sultangazi ilçelerinde rakiplerine büyük fark attı. CHP, geçen seçimlerde de güçlü olduğu kıyı ilçelerine, bu kez hem kıyı hem iç bölgelerden 6 yeni ilçe eklemeyi başardı.

Üsküdar’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evinin de bulunduğu Emniyet Mahallesi’yle birleşen Burhaniye Mahallesi’nde AKP ilk sırada yer aldı. 11 bin 627 seçmenin bulunduğu Burhaniye Mahallesi’nde AKP 4 bin 204 oy alırken, CHP 1713 oyda kaldı. AKP, Üsküdar’ın kıyı mahallelerini kapsayan Salacak’ta ise CHP’nin gerisinde kaldı. 8 bin 579 seçmenin bulunduğu Salacak’ta, CHP 3 bin 600 oya yaklaşırken, AKP’yi ikiye katladı.

Beyoğlu’nda da CHP, Cihangir, Gümüşsuyu gibi mahallelerde öne çıkarken, Erdoğan’ın doğduğu Kaptanpaşa Mahallesi’nde AKP yine ilk parti oldu.

Acarkent CHP’ye yetmedi

Beykoz’da da mahalleler arasındaki uçurum dikkat çekici. Acarkent’te CHP yüzde 73 oranını yakalarken, AKP yüzde 17’de kaldı. Acarkent’te 22 Temmuz 2007 seçiminde de CHP ve AKP’nin oyları aynı oranda çıkmıştı. AKP’ye ilçeyi kazandıran ise, oy deposu olarak gördüğü Çavuşbaşı oldu. AKP, daha önce belde belediyesi olan Çavuşbaşı’nın mahalleleri Çiftlik’te yüzde 63, Baklacı’da yüzde 67’yi yakaladı. Merkezde CHP yüzde 37, AKP yüzde 33 oranında destek gördü. Çubuklu’da ise AKP yüzde 35 oranını yakalayarak, yüzde 24’te kalan CHP’yi geride bıraktı.

CHP Kadıköy açık ara

Kadıköy’de rahat kazanan CHP’ye en büyük desteği yüzde 83.38’le Caddebostan verdi. Caddebostan’da CHP oylarını 2004 seçimlerine göre 8 binden 11 bine yükseltirken, AKP’nin oyları 1800’den 1500’e düştü. CHP’li Selami Öztürk, Fenerbahçe’de yüzde 81, Suadiye’de yüzde 80, Göztepe’de yüzde 79 oranlarını gördü. Fenerbahçe’de AKP’nin oyları yarı yarıya düşerken, CHP’nin oyu yüzde 50’ye yakın arttı. AKP, Kadıköy’de CHP’yi sadece Fikirtepe ve Dumlupınar mahallelerinde geçebildi. Fikirtepe’de yüzde 57, Dumlupınar’da ise yüzde 55 oranında destek gören AKP’nin oy sayısı, Fikirtepe’de 5 bin 800’den 6 bine, Dumlupınar’da 6 bin 200’den 7 bin 400’e yükseldi.

Ataşehir AKP’yi üzdü

Yeni kurulan Ataşehir’de mahallelerin büyük bölümünde AKP önde gösteriliyordu. CHP, 17 mahallenin sadece 4’ünde birinci parti oldu, ancak bu mahallelerdeki seçmen sayısının fazlalığı, CHP’ye ilçeyi kazandırdı. Ataşehir konutlarının bulunduğu Atatürk Mahallesi’nde AKP’nin oyları gerilerken, CHP’nin oyları yüzde 50’ye yakın artış gösterdi. 16 bin 573 seçmenin 12 bin 500’ünün oyu CHP’de toplandı. CHP ayrıca Küçükbakkalköy’de ilk kez birinci parti çıktı. Mustafa Kemal, İçerenköy ve Küçükbakkalköy’de de AKP’yi geçen CHP, yarışı önde bitirdi.

Adalar 2. kez CHP dedi

Adalar’ı CHP’ye kaptıran AKP, sadece Kınalıada’da istediği başarıyı yakaladı. Kınalıada’da 1903 seçmenin 930’unun oyunu AKP, 450’sinin CHP kazandı. Heybeliada’da ise CHP 1060, AKP 859 oy alırken, Büyükada ve Burgazada’da CHP, AKP’yi rahat geçti. CHP, Adalar’da 2007 genel seçiminde de AKP’yi geride bırakmıştı. CHP Adalar’da yüzde 53’ü yakalarken, AKP yüzde 36’da kaldı.

AKP’nin hayal kırıklığı

Beşiktaş’ta umduğu başarıyı yakalayamayan AKP, askeri lojmanların bulunduğu Levazım Mahallesi’nde yüzde 15 oy alabildi. Beşiktaş’ın Etiler, Bebek ve Ulus gibi mahallelerinde ise CHP beklendiği gibi rekor oranlara ulaştı. Etiler’de CHP yüzde 77, AKP yüzde 11 oy aldı. 2004 seçimlerinde ise CHP’nin Etiler’deki oy oranı yüzde 53, AKP’nin ise yüzde 14’tü. Bebek’te CHP yüzde 70, AKP yüzde 16; Ulus’ta CHP yüzde 67, AKP yüzde 22; Arnavutköy’de ise CHP yüzde 59, AKP yüzde 26 oranında oy aldı.

Sarıyer ilçesi, CHP’nin sürpriz başarı gösterdiği yerlerden biri oldu. AKP iç mahallelerde aldığı desteği, ilçe geneline yayamadı. Tarabya’da CHP yüzde 48, AKP yüzde 28 oy aldı. Tarabya’da 2004’te CHP yüzde 42, AKP ise yüzde 31 oranında oy almıştı. İlçe genelinde yüzde 37.5’e ulaşan CHP adayı Şükrü Genç, yüzde 31’de kalan AKP’nin elinden belediyeyi aldı.

Bahçeşehir’e rağmen AKP

Yeni belediyelerden Başakşehir’de ise AKP’ye başarıyı, Başakşehir Konutları’nın bulunduğu mahalleler getirdi. AKP, Başak Mahallesi’nde yüzde 56, Başakşehir Mahallesi’nde yüzde 52 oy oranına ulaştı. Başakşehir’e bağlanmak istemeyen Bahçeşehir’de, 1. kısımda oyların yüzde 76, 2. kısımda da yüzde 69’u CHP’ye gitti. CHP Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çamurlu yollarında yürüyerek tepki gösterdiği Altınşehir’de ise AKP yüzde 41, CHP yüzde 25 oy aldı.

‘Çarşaf açılımı’ işe yaramadı

AKP’nin iddialı olduğu Silivri’de, 2004 seçimlerinde büyük başarı sağlayarak yüzde 20 oy alan Genç Parti’nin bu kez yarışa katılmaması dengeleri bozdu. Hem AKP, hem de CHP oylarını yükseltti. CHP, yüzde 46, AKP ise yüzde 40 oy aldı.

CHP, çarşaf açılımıyla dikkat çektiği Sultangazi ve Sultanbeyli’de ise umduğunu bulamadı. Sultanbeyli, yüzde 51’le AKP’nin İstanbul’da en yüksek orana ulaştığı ilçe oldu. CHP’nin imam adayı Osman Nuri Bedir ise yüzde 7’yi geçemedi.

CHP’nin rekorları

AKP, sadece Şile ve Sultanbeyli’de yüzde 50 oy oranını az farkla geçti. CHP ise 4 ilçede yüzde 50 sınırını yüksek oranlarla aştı. Kadıköy’de Selami Öztürk yüzde 68, Beşiktaş’ta İsmail Ünal yüzde 60, Bakırköy’de Ateş Ünal Erzen yüzde 58 oranına ulaşarak, 2004’teki oylarını da ciddi oranda artırdılar.


Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4

Seçim 2009

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir